V Španiji je zavrelo

1

V Španiji je bilo v petek še posebej vroče, saj je več desettisoč ogorčenih protestnikov napolnilo ulice več kot 80-tih mest. Proti Rajoyevi vladi tokrat niso šli na ulice samo mladi, temveč tudi državni uslužbenci, učitelji, profesorji, zdravniki, gasilci in drugi. Protestnike je razhudilo, da je vlada nepravično razporedila bremena varčevalnih ukrepov in da ceho v glavnem plačujejo finančno slabotnejši in brezposelni in ne tisti, ki so krizo zakuhali s svojo nepremišljeno politiko in neracionalno porabo denarja, vključno z bankami.

Še isti dan so finančni ministri evro območja na 2-urni telefonski konferenci odobrili 100-milijardno evrsko pomoč omaganim španskim bankam. Madrid se je zavezal, da bo za obljubljeni denar izpolnil vse zahteve Bruslja. Prvih 30 milijard bo izplačanih do konca tega meseca. Investitorji, ki so Španiji posodili denar zahtevajo več kot 7-odstotno obrestno mero. Nekateri analitiki so mnenja, da je pomoč Španiji iz MMF že na vidiku, saj je uradni Madrid sporočil, da špansko gospodarstvo naslednje leto ne bo doseglo sprva napovedane 0,2 odstotne rasti, temveč padec v višini 0,5 odstotkov.

1 komentar

  1. No, če samo desettisoče nezadovoljnih Špancev napolnilo osemdeet mest, potemv Španiji ni bilo posebej vrče, saj je prišlo povprečno na eno mesto v najboljšem primeru le 1000 protestnikov. Z njimi pa so lahko opravili lokalni gasilci.

Comments are closed.