V očesu orkana

16

rdeca elita v stozicahVsaka tropska nevihta ima svoje oko. Tam je presenetljivo mirno, menda je mogoče videti celo sonce. Bolj, ko je v očesu orkana mirno, bolj vihravi in nevarni so vetrovi po katerih je nevihta znana. Vetrovi, nalivi in poplave so divja mešanica, ki povzroča vsako leto veliko človeške in materialne škode. Ta naravni pojav lahko prav dobro služi za razumevanje družbeno-gospodarskega položaja Slovenije.

Nevihta pred očesom

Prvi del orkana je za nami. Za Slovenijo je to bila proslula Pahorjeva vlada, ki je bila najbolj ideološko monolitna vlada v času naše svobode in samostojnosti. Nobene pomladne stranke ni bilo v njej. Notorična je bila nesposobnost celotne vlade, vrstile so se korupcijske afere (od Ultre dalje). Slovenija si je kupovala socialni mir z neverjetnim zadolževanjem. To so bile značilnosti SD-jevske vlade. Nesporazumi v ideološkem monolitu, bitke za obvladovanje slovenskega prostora med kontinuitetniki so nas pripeljali na predčasne volitve. Zgodilo se je brez pomoči opozicije od katere so takrat kakor danes zahtevali, da naj jim »drži vrečo« in pomaga, ko niso bili sposobni zagotoviti lastne večine, ali po demokratično prevzeti odgovornosti za svoje načrte. V hudi stiski so pred napovedano volilno katastrofo iz ZARES-a, LDS-a in SNS-a iztisnili »novo stranko« starih obrazov in ustanovili Jankovićevo PS, ki je s pravim medijskim stampedom postala prva na volitvah. Za opazovalce ostaja spoznanje, kaj je mogoče narediti z volivci v pičlih treh mesecih, kako globoko je uspelo zakoreniniti strah pred drugačnimi in koliko naredi dolgoletno pranje možganov podprto z nenehnim kupovanjem volivcev z raznimi privilegiji.

Rezultati volitev so bili veliko presenečenje. Pahor je rešil SD in jo moral prepustiti populistu, ki dvomi ali je pot k evropski socialdemokraciji prava in se nenehno spogleduje s preživeto ideologijo, mitologijo in gospodarskimi zablodami. Janković se je izkazal za ne-politika, saj ne razume, da je politika umetnost možnega v spoštljivem dogovarjanju in spoštovanju drugače mislečega in njegovi moči, ki se izraža v številu poslancev. DeSUS je zdaj trdno v Erjavčevih rokah, ni se pa spremenila bit starega lisjaka, ki trži svojo stranko v vsaki vladi. Virantova DL je v enem letu izgubila svojo liberalnost in po zgledu svojega predsednika išče le še »anekse« in »svetovalne pogodbe« za to in ono. Stranka, ki naj bi bila na čelu boja proti korupciji, je postala sinonim za korupcijo. V političnem smislu smo dobili poleg »puckizma« in »toniniade« še »virantovanje«. Če sta prva dva sinonima za »naivnost«, ki ji pravijo »mostograditeljstvo« pa je drugo sinonim za korupcijo. Največje presenečenje volitev je bila vrnitev NSi. Njeni volivci so spoznali, da njihova zvestoba stranki, ki ima v sebi velik potencial, omogoča tisto spremembo v parlamentu, ki lahko prinese pomladno vlado. SDS se je spet osmolila saj je ostala druga. Večinska antipatija, celo sovraštvo do JJ pomeni, da ji vedno znova uhaja zmaga na volitvah. SLS ohranja svoje volivce in ne preseneča.

Veliko povolilno presenečenje pa je bila sestava vlade. Po mesecu dni izigravanja, žalostnega in pristranskega navijaštva takratnega, zdaj že pozabljenega, predsednika Türka,  so pomladniki vesoljni Sloveniji, predvsem pa stricem iz ozadja, dali lekcijo samostojnega in demokratičnega političnega odločanja. Rešili so Slovenijo pred institucionalno krizo in jo začeli pripravljati na orkan, ki je že besnel. Začeli so reševati gospodarsko krizo, ki jo je povzročila dolgoletna vladavina, predvsem pa nesposobnost Pahorjeve vlade, da bi sama odločala.

Potem pa so na levici »uredili« svoje vrste, sestavili načrt za prevzem oblasti, nagnali svoje somišljenike in druge naivneže na ulice, sindikati so štrajkali in bili proti vsakemu varčevanju, mediji pa so dan za dnem zlivali gnojnico kritizerstva, sovraštva in negativnosti na slovenskega človeka. Izid je znan. Nastopil je čas slamnate vlade, plagiatorstva in prepisovanja. Prišel je čas vlade AB.

V očesu orkana

Naenkrat smo vstopili v mirno oko orkana. Mediji so v svojem zlivanju gnojnice utihnili. Sovraštva in negativnosti, še upravičene kritike in distance ni več. Ta vlada je spet »naša« in zato vse dobro o njej. Ali ste opazili, da se spet piše o RKC in zvonjenju, verskem zakonu in drugih podobnih »velepomembnih« stvareh? Ker se ne sme pisati o kadrovskem cunamiju,  o aneksih in svetovalnih pogodbah, ker se ne sme pisati o lustraciji na vseh možnih področjih, je RKC spet aktualna. Sindikati so pravkar podpisali, kar pod JJ nikoli ne bi. Vstajniki so se »usedli« in brez medijske podpore izginili. Drago zadolževanje spet predstavljajo kot uspeh. Kar naenkrat imamo občutek, da je vse v redu.

A vsak razumen človek ve, da smo le v središču orkana. Sprašuje se, »zakaj so zdaj prevzeli oblast, kar lahko pomeni izgubo naslednjih volitev?  PS, SD, DeSUS in politični mrtvak DL bi v vsaki normalni državi izgubili volitve a Slovenija je otok nenormalnosti, to smo si že večkrat dokazali.

Edini logičen odgovor, ki vzdrži kritično analizo je: »prihvatizacija«. Vlada AB bo izpeljala še zadnji krog »prihvatizacije« in zato bo Slovenijo zadolžila preko vsake razumne meje. Vemo, da levica skrbi le za svoje osebno bogatenje in to na račun državnih prihodkov. Levica se napaja iz dela tistih, ki delajo v gospodarstvu. Visoke plače v javnem sektorju in milijarde za borčevske penzije ali pa državljanstva za tujce iz bivše Juge, zagotavljajo zadostno število glasov, da so izidi volitev vedno odvisni od vsakega, ki ostane doma in od onega, ki gre volit. Medijski monopol opravi svoje. Tega se bi morali bolj zavedati.

Kakor ob vsakem orkanu tudi v Sloveniji. Oko je najmanjši del pojava. Zato bo navidezen družbeno-gospodarski mir hitro minil. Nastopil po tretji, zadnji del nevihte.

Kriza: ista nevihta še enkrat

Tretji del orkana je vedno najbolj uničujoč. Prvi razmaje, pretrese, napove, tretji uniči. Vlada AB bo Slovenijo dodatno oslabila zaradi iskanja osebnih koristi in zaradi nenehnega kadrovanja. Kadri levice pa so čedalje slabši, bolj anonimni, bolj neizkušeni. Preprosto slabši. Poglejte si ministrsko ekipo, pa boste sami ugotovili, da je kadrovska zasedba porazna in to se pozna na vseh nivojih. Pomladne kadre so v skladu s lustracijsko politiko »dali na hladno«, jih degradirali ali pa tako ali drugače odslovili. Slovenija si kaj takega ne sme privoščiti, ker nas je preprosto premalo, da bi imeli za vsako delovno mesto vrhunskega človeka. A zato bi morala levica sprejeti, da nima monopola nad strokovnjaki… Utopija!

Politično je pot iz krize le ena. Takoj na volitve! Vendar se to ne bo zgodilo, dokler ne bodo dosegli svojih v Murglah določenih ciljev. To je najlažji del naše poti iz krize. Težji je odpoved vsem našim zasebnim in družbenim držam, ki so nas pripeljali vanjo. Sprememba mišljenja in delovanja je tako naporna, da vse kaže, da nas bo vanjo prisilila tuja roka. S Slovenijo ne bo nobenega usmiljenja in nobenega popuščanja. Kar smo sami zapravili, bomo morali tudi plačati. Upati je le, da ne bomo plačevali samo državljani, ampak tudi gnila kontinuitetna elita, ki je korenina vsega zla.

16 KOMENTARJI

 1. Odlicen clanek z zelo posreceno vremenski primerjavo. In na žalost popolnoma resničen in utemeljen. Rešitev po orkanu je izgradnja uničenenega in porušenega s skupnimi močmi in mednarodno

 2. “Politično je pot iz krize le ena. Takoj na volitve!”

  To so (ste) nekateri trdili tudi leta 2011. Pa vemo, kaj se je zgodilo. Dobili smo leto dni popolnoma nekompetentne janševe vlade, ki sta jo zdaj nadomestila pingvinovanje in virantovanje.

  • Lažeš. Dobili smo leto zelo dobre vlade, ki pa ste jo komunajzerji zrušili.

   Zdaj te pa boli, ker bodo dejansko komunajzerji tisti, ki bodo vse zafurali, s tem pa izgubili tudi del moči.

 3. “Visoke plače v javnem sektorju in milijarde za borčevske penzije ali pa državljanstva za tujce iz bivše Juge”

  To lahko napiše samo nekdo, ki mu je zmanjkalo idej. Ne se čudit če potem izgubljaš volitve. Kdaj bo slovenska desnica:
  1. opravila s skopuštvom
  2. opravila s škodoželjnostjo

  Potem bomo na poti naprej.

  • Z Zdravkom se redko strinjava. Tokrat pa v popolnosti: zakaj se nihče na t.i. desnici ne vpraša, kako je bilo možno, da so izgubili volitve proti stranki, ki je nastala v 3 tednih in obljubila zvišanje davkov ter po 3 letih katastrofalnega Pahorjevega mandata? Verjetno bi bilo ustrezno, če bi iskali razloge tudi v lastni nesposobnosti.

   • Ti rx170 bi rad videl svojo levico kot idealno, nočeš videti pa resnice.

    V Sloveniji višanje davkov ni nič problematičnega za take, ki volijo levico.

    Tudi nočeš priznati, da ima levica pod kontrolo 90% medijev. Zato je levica nesposobna, ker ji je uspelo dobiti le 50%.

 4. Skoraj vse za pet, le poziv na volitve je po mojem mimo! Novinarji so narod zaslepili. Po trenutnih anketah vodijo SD in PS. Z volitvami dobimo sranje od tranzicijske bande na oblast še 1x. Naš volilni sistem povzroča "svaštarnico" v kateri normalna stranak še dolgo ne bo mogla vladati.

 5. > Drago zadolževanje spet predstavljajo kot uspeh.

  Hm, meni osebno je bolj sumljivo, da se glede zadolževanja desne in leve vlade obnašajo preveč podobno. Oboji so šli po posojilo v Ameriko. In se oboji zadolžili pod zelo podobnimi pogoji. Za povrhu nikjer nisem našel resne in natančne strokovne primerjave med obema kreditoma.

 6. Vlada je padla, da bo padla tudi slaba banka, ki bi razkrila nemarne rabote komunajzlov na račun neuke raje. Tako preprosto je to. In, ker te vlade ni več in ne bo slabe banke, se bo kriza še poglobila, saj nas bo komunajzlasta kamarila skupaj z jugo hlapci in beograjskimi konjarji, ki bi s slabo banko pred državljani izgubili vso verodostojnost, ki jim je sploh še preostala, zadolžila Slovenijo celo do propada, če bo potrebno. Hlapci pa bodo šli kmalu spet na ulice. Razgrajat in proslavljat padec vlade, ki je reševala Slovenijo. Pa razumi, kdor more.

 7. Iz očesa orkana
  smehlja in ploska
  nam banda že znana.(opis zgornje fotke)
  Sedaj verjamem Sv. Pismu o koncu sveta, ki je pred vrati.
  Resno opozorilo: Danes začni delati dobro in prenehaj z goljufijami in žaljenjem Boga s človeka nevrednimi deli.
  Jutri utegne biti že prepozno. Ne vemo, kdaj bo konec sveta. A zame in zate je to lahko od tega trenutka naprej; jutri, pojutrišnjem…v naslednjih petih, desetih letih,… Ne vemo, a preide gotovo. V sto petdesetih letih ne bo več niti teh, ki se bodo rodili v tem desetletju.

  Kar sanjajte o boljših časih. Ne bo jih. Ravno nasprotno! Po kratkih predahih bo vedno huje in huje in zlo bo dobivalo na moči in intenzivnosti. Vendar blagor tistim, ki bodo ohranili vero v dobro, v Boga. Ki bodo vstopali v te čase z vero v Božje Usmiljenje.
  A trojno gorje tistim, ki bodo še naprej stiskali malega človeka, ki ne bodo prenehali s svojo lažjo in prevaro.
  O, komunisti, ko bi se vsaj malo hoteli zavedati, kaj vas po vseh vaših zablodah čaka.
  Duhovniki, poglobite svojo vero, postanite zgled krščanskega življenja, in podprite prizadevanja gorečih laikov. Naj vas spremlja božji blagoslov v boju proti vsakemu zlu in naj vam kljub nečloveškemu preganjanju pomaga vztrajati do konca.

 8. Izvolili smo Pahorja, poglejte s kom ploska partizanskim veselicam, kot že velikokrat, od kar je predsednik. Ni čudno, da volk dlako menja, pamet pa ostane v socialističnem brlogu.Prilegla bi se mu še titovka na glavi, pa bi bil v celoti popoln za tako družbo, kot je na sliki.

 9. Vojnopartizanske Stožice so dokaz, da vsakdo rabi svoje božanstvo, ki mu pomaga iz stiske.

  Njihovo “božanstvo” so očitno vojne vrednote, ki bi naj afirmirale civilizirano humano moralo in etiko.

  Se vam zdi, da je to v skladu z življnjsko logiko!

  • Človek je po naravi religiozno bitje. Če noče prave vere, si vzame nadomestek. Duhovno-mentalna pohabljenost je tako rodila vero v Tita, Kardelja, NOB, OF… In le redko naletim na ljudi, ki bi imeli nek zdrav realen pogled na to, da je boj proti okupatorju bil pozitiven, ne pa tudi vsa rdeča navlaka, ki so jo komunofašisti privlekli zraven.
   Povedano na kratko: NOB je opij za ljudstvo.

 10. Zelo zanimiv začetek, pronicljiv in inventiven, “zatišje pred zadnjim udarcem viharja”. Tudi z večino članka sem se strinjal, razen z zadnjim odstavkom.

  Seveda je še vprašanje katera vlada je najslabša: ali Pahorjeva ali od Zoranke Mafijanković, ki bo zaradi bedne seminarske naloge po 6 meseceh verjetno morala oditi in bodo nastavili aparatčika Potočnika ali Šoltesa -Kardeljevega vnuka ( ki se zadnje čase 100x več pojavlja v medijih).

  Ker na volitvah je jasna zabetoniranost: večina zaradi srditosti komunistične fanatičnosti ne bo šla na volitve, ker ve, da jih je Hišnikov manipulacija prestavila iz komunističnih nebes na čistino, medtem, ko je poskrbela za utrdbo dvojih fevdov in ugodje svojih dvorjanov. Potem pa imamo birokrate, javne uslužbence, številne delavce v državnih podjetjih, ki bodo spet volili neko novo, zmagovito stranko, ki bo nastala tik pred volitvami, ker starih, socialističnih noče nobeden več voliti ( LDS, ZARES, SD). Tako bodo dvorjani spet izglasovlai, da v parlament pride več kot polovica komunističnih klonov.

  Kriza pa nas bo še kar mlela. Upati pa je, da se psihopati in grabežljivci na vrhu začnejo klati: to bi bilo bolje, da se mafije v boju za neko ulico med sabo stolčejo – bolje kot da pride do precizno vodene državljanske vojne, kjer ima ena stran že natančno pripravljene sezname in operacije Čiščenja ( Ruanda) za dobrobit uspeha revolucije ( okupacije), tako kot je to imela že pred 75 leti in je samo čakala na pravi trenutek izvajanja množičnih zločinov.

  Tako sem pred kratkim govoril z delavko v Sportini ( ki mi je pravila, da tam v 99% fanatično navija za Mafijankovića). Omenil sem ji, da je njihov lastnik šel medijsko v kontra Mafijankoviću oz. ga je obtožil javno laganja. Pa je mlada punca rekla: ” A zato zadnje čase toliko inšpektorjev k nam hodi in iščejo dlako v jajcu in pišejo kazni za vsak detajl.”
  Torej, morda bo vojna med tajkuni, ki so navajeni enostavnega grabljenja, sedaj pa se bodo ob pomanjkanju očitno stepli med seboj. Že Bavčar in Šrot sta bila prej prava Kučanova vojaka, 2 izmed 2.000 – le da sta se na koncu z Bossom spičila in danes jih mediji napadajo ko vojaka JJ, ker jih je Boss odpisal.

 11. Seveda bi lahko imel pripombico na kak stavek, a kot celota zares odličen članek dr. Pozniča – hvala!

 12. […] Ideologija zamazane politike uspava povprečnega državljana. Ne samo uspava. Toliko ima še v kosteh starodavne krščanske vzgoje, da je prepričan, kako plemenit je, če se ne peča s pokvarjenostmi. Tako je apatičen tudi takrat, ko nam vlada (kolikor toliko) demokratična stran. Pridno gleda poročila in benti čez videno, kot narekujejo ideološki kloni s FDV. Nekoliko se je pomiril šele zdaj, ko nam vlada koalicija sovjetskega nadiha. Seveda nima pojma, da ima oko tornada lahko kako prispodobo tudi v slovenski situaciji, kot jo je pred dnevi na Časniku grozljivo-sijajno opisal dr. Andrej Poznič. […]

Comments are closed.