V Moskvi zahodna programska oprema ni več zaželena

3

emailMoskovska mestna uprava bo prenehala uporabljati Microsoft Outlook in ga zamenjala s programom ruskega izvora, poroča CNN, ki v potezi vidi odziv na poziv Vladimirja Putina k večji “digitalni suverenosti” Rusije. Za začetek bodo na računalnike šest tisoč zaposlenih naložili program MyOffice, ki ga izdeluje rusko podjetje New Cloud Technology. Kot je zapisano v izjavi ruskega ministrstva za komunikacije bodo program nato namestili na računalnike vseh 600.000 zaposlenih v mestni upravi ruske prestolnice.

Med razlogi za menjavo programske opreme uradniki navajajo varovanje podatkov, pri čemer pa poudarjajo, da ruski program ni slabši od tuje programske opreme, je pa precej cenejši. Vladimir Putin si za večjo uporabo ruske programske opreme prizadeva od leta 2014, ko so bile uveljavljene zahodne sankcije zoper Rusijo. Leta 2015 je ruska vlada sprejela dekret, po katerem morajo državni in občinski organi dajati prednost programski opremi iz Rusije.

Predstavnik ruskega ministrstva za komuniciranje Nikolay Nikiforov je dejal, da želijo s tem ukrepom doseči, a državni organi in državna podjetja porabijo davkoplačevalski denar za ruske proizvode. Za prihodnje leto je napovedal tudi “močnejše ukrepe” do državnih organov, ki ne bi favorizirali domačega programske opreme. Ministrstvo je na svoji spletni strani že objavilo seznam dva tisoč ruskih programov, ki bi lahko nadomestili programsko opremo tujih proizvajalcev.

3 KOMENTARJI

  1. Ne razumem Ruse. Takšna programska oprema obstaja že dolgo tako v ruščini kot v slovenščini. Pravzaprav obstaja tudi takšen operacijski sistem. Pravkar ga uporabljam. Reče se mu Linux. Na njem pravkar uporabljam spletni brskalnik Firefox. In seveda so gor tudi odprtokodni prosti nadomestki Office-a. Mislim, da ta hip uporabljam OpenOffice. Enako sem bil zadovoljen z Abiword-om. Tudi Libreoffice je enako dober. Da o e-pošnih odjemalcih sploh ne govorim. Težko najdeš slabega nekomercialnega.

    Skratka priporočam Linux Ubuntu z vsem prostim programjem, ki ga zastonj razširjajo skupaj z njim.

    Igor Đukanović

  2. Rusom bi zadoščalo že, če bi naredili malo reklame za obstoječe odprtokodne rešitve. In s prihranjenim denarjem zaposlili nekaj tehnikov, da ljudem pomagajo uporabljati svoje računalnike. Saj isto delajo povsod po svetu, kjer imajo dovolj dovolj pismenih računalniških strokovnjakov, ki so pripravljeni delati na promociji dobrih rešitev.

    V računalništvu komercialne rešitve praviloma niso dobre, ker se prepočasi spreminjajo in ne sledijo silovitemu tehnološkemu napredku na tem področju.

  3. Open source je v praksi za podjetja dražji od ne open-source. V glavnem so licence zanemarljiv strošek.

Comments are closed.