V. Kovačič, Portal plus: TIGR ni bil leva ali desna, ampak demokratična organizacija

5

Pobuda za 13. maj kot državni praznik močno odmeva na Primorskem in podpirajo jo mnogi že uveljavljeni javnomnenjski voditelji, kot denimo umetnik in pesnik Andrej Jelačin iz Senožeč na Krasu, ki je zaveden Primorec in zavzet za tigrovsko stvar. Ampak ne gre samo za stvar, gre za žive ljudi, potomce in sorodnike Tigrovcev in vseh primorskih antifašistov, gre končno za našo mladino, ki ji je treba dati pravo vrednostno sporočilo. Zato mu mora država, ki se je Tigra žal zelo pozno zavedla, zdaj in brez odlašanja dati ustrezno dostojanstvo in spomin. V tem smislu smo zelo veseli, da gospod Jelačin predlog o državnem prazniku pozdravlja in podpira. Zato vabim vse, da nas podprejo pri tem. In sicer tako, da apelirajo na primorske in vse druge poslance, da s predlogom zakona, ki je že poslan v DZ, tudi skupaj uspemo. Kajti na koncu je pomembno predvsem to, da se zakon sprejme, delitev na desno in levo pa nas ne bo pripeljala nikamor.

Če kakšna delitev, potem je edina možna in prava delitev na demokrate in antidemokrate, pristaše delujoče demokracije in pristaše avtoritarnega in totalitarnega sistema, ki pa se je, vsaj upam tako, za vselej iztekel. Čeprav vem, da bolj ali manj samo formalno. Zato se moramo vsi skupaj potruditi, da se bo iztekel tudi dejansko.

Ne moremo pa se strinjati s kritiki, ki ugotavljajo da bo Gibanje 13. maj s protipartizanskimi stališči na Primorskem imelo težko delo. Tem sporočamo, da njihova bojazen ni utemeljena, kajti naša stališča niso protipartizanska, ampak so usmerjena zgolj in samo proti zlorabi partizanstva in NOB. Celo proti zlorabi ideje komunizma. Sicer pa je tudi to v Sloveniji še vedno tabu tema. Jaz bi NOB raje imenoval Narodno-obrambni boj, namesto Narodno-osvobodilni boj. Kajti osvobodili se še nismo, ne leta 1945 ne leta 1991, ko smo postali zgolj samostojna država, ne pa država svobodnih ljudi, gospodarjev svoje usode. Še smo sužnji totalitarne miselnosti, njenih simbolov in totalitarne prakse, ki je spomin na TIGR prepovedovala in skrivala. To pa je očitno za predstavnike te, žal še prevladujoče politične linije, še danes velika tabu tema. No kljub temu pa se je letos vendarle nekaj premaknilo.

Dokaz zato so tudi ostre polemike in nekateri napadi na Gibanje 13. maj v Delu, celo taki, da v gibanju obujamo državljansko vojno in da partizanstvo zanikamo. To seveda še zdaleč ni res. Žal pa je take površne očitke v današnji Sloveniji očitno treba vedno vzeti v zakup.

Več lahko preberete na Portal plus.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. TIGR je v glavnem deloval agresivno, tako da ne vem kako mu lahko rečemo demokratična organizacija.
  Imel je druge cilje kot komunisti, zato ga komunisti ne priznavajo.
  NOB je moda NRB narodno revolucionarni boj.

  • No, gospod Zravko! TIGR je bil vojaška organizacija in za vojsko se ve, da tudi slučajno ni demokratično organizirana …

   • Vojaška? Oborožena vsekakor, vojaška pa ne vem, pod katero vojsko je spadal?
    Vsekakor danes ko se želi rehabilitirati TIGR je to vedno v službi provociranja Italije in nikoli v službi demokracije ali kulture naroda.

  • Zelo dobro si razložil bistveni napaki teksta, ki sta tudi mene zaskeleli.

   Kako mora “desni” človek tako osladno leporečiti o teroristično genocidnem revoluciona4nem boju (TGRB), ki se maskira pod NARODNO (hej, komunisti narod v vsem bistvu sovražijo iz dna Luciferjeve duše) NOB.

   TIGR je bilo tajno teroristično gibanje proti fašistom, povezano z Jugoslavijo in Anglijo.

   Podpiram dan upora proti okupatorju 13.5. In ne 27.4., saj so bili komunisti prvi kolaboranti nacistov in edini vrednotni brat nacistov in fašistov (socialistov).

   Hannah Arendt je rekla, da so se nacisti (beri komunisti, socialisti) odpovedali razmišljanju, (jaz dodajam: stiku s svojo notranjostjo, vestjo, čustvom in posledično osebni odgovornosti katera je senzor, da nekdo ni socialist) zato so bili kot mali človečki učinkoviti birokratski in aktivistični izvrševalci množičnih zločinov v kolesju sistemu totalnega zla.

 2. Bolj kot to ali je bil TIGR demokratičen ali ne, je prvenstveno potrebno obelodanit zlorabe partizanskega boja.

Comments are closed.