Prispevek: V kampanjo proti filmu o Opeki celo nacionalka, čeprav je film njen

18

rtv-televizija-pastircekŠpela Kožar, novinarka kulture na RTV, je ob primeru nagrade Prešernovega sklada Jožetu  Možini v TV Dnevniku, v petek, 10.1.2014, zamolčala dve protestni pismi, ki so ju podpisali predstavniki predlagateljev nagrade. Gre za pomembne organizacije, ki jih predstavljajo v javnosti uveljavljeni posamezniki. S tem je novinarka zaobšla tudi poziv strokovni komisiji, da javno objavi vse tekste predlogov za nagrade, kot tudi obširno utemeljitev predloga nominacije Jožetu Možini. Obe pismi sta bili objavljeni v petek popoldne, vsekakor pravočasno za vključitev v prispevek, a očitno tega namerno ni storila.

V prispevku tudi ni celovito obravnavan zakon o nagradah, saj npr. gledalcev novinarka ni opozorila na 7. člen zakona, po katerem Upravni odbor avtonomno odloča o nagradah, ne pa strokovna komisija ali minister. V prispevku tudi ni prikazano dejstvo, da je vsakokratna strokovna komisija imenovana vsako leto znova za obdobje enega leta, kar pomeni, da sedanji mandat preteče v dveh mesecih in je njen odstop le teater za javnost. 

Navsezadnje pa je poročanje sramotno tudi zato, ker je očitno zlonamerno pristransko usmerjeno proti sodelavcu RTV Jožetu Možini in filmu, ki je nastal v hišni produkciji. Neverjetno je tudi, da na RTV skoraj nikoli niso poročali o filmu, ko je prejemal nagrade v tujini, ob tem, ko gre za javni medij, v funkciji obveščanja celotne slovenske javnosti. Celo konkurenčni mediji o zadevi poročajo bolj korektno, zato lahko zaključimo, da ravnanje odgovornih za omenjeni prispevek kaže na ideološko obremenjenost in zavist.

18 KOMENTARJI

 1. Kako je možno, da argumentirana in z dokazi podkrepljena resnica ne more prodreti v medij in v javnost?!!!

  Primer filma Opeka je tako človekoljuben in plemenit v vseh pogledih, da bi bili resnično malomarni in nesposobni, če se na tem primeru ne bo odpravila nečlovekoljubna in nepravična miselnost in ravnanje.

  To velja tudi za vrednostno držo v bodoče.

 2. Jože Možina je že diskreditiran na nivoju Janeza Janše. To samo potrjuje dejtsvo, da v Slovenski družbi sovrašvo ni na sobeni ravni, ampak na ideološki. Kogar ne morejo podrediti, tega uničijo.

 3. Ponovno se je izkazalo v kolturološkem smislu da pri
  nas prevladujejo vrednote z ideološko definicijo ocenjevanja del(literture,dokumentarni film)po načelu"niso naši"!Ideološki zasvojenci vzstrajno zanikajo pomembnost(vsebinsko),ki jo avtorji del želijo prikazati populaciji.Spor nastane že ob nazivu patra Petra Opeke kot dobrodelnika,zlasti,ko ga Jože Možina v svojem dokumentarcu prikaže delujočega v okviru misijona.To paje v nasprotju z načeli komunističnih vrednot!?

 4. Hvala, da lahko vsaj na Casniku preberemo kakšen normalen članek o dogajanju. Jože Možina, hvala, ker vztrajate!!

 5. Se strinjam, da diskreditacija Možinovega filma o misijonarju Opeki dokazuje, da pri nas pogostoma diskreditacija temelji na zlobi, ker nekateri ne marajo plemenitih dejanj.

 6. A vi še gledate informativni program nacionalke? Jaz ga ne gledam od novembra 2012. Uporabljam druge vire, da lahko gojim refleksijo o družbi.

  • Vas povsem razumem, a dokler nacionalko vsi plačujemo
   moramo od nje terjati resnično informacijo. Ne le v tem ampak v vseh primerih. Če bi bili res aktivni in tudi zažugali – verjemite – bi se tudi nacionalna spremenila.

  • Gospod Cestnik,
   saj lahko bojkotiramo nacionalko! Jo odjavimo! Ne plačujemo naročnine? Zakaj tega množično ne izvedemo?

     • Televizija je kakor večina dobrin, lahko je blagolov ali prekletstvo, odvisno, kakšen odnos imamo do nje.

    • Ko sem šel za 9 mesecev v Španijo, sem se odvadil televizije. Ko sem prišel nazaj, je nisem več prižigal razen ob posebnih priložnostih in potrebah. Zdaj imam več časa za dobre knjige in članke. Sveže informacije dozirano jemljem z interneta, ampak pazim, da jih je preko 50% iz tujih portalov. Mi je prav fajn.

 7. Jožetov "izvirni greh" se je zgodil že z oddajo "Zamolčani – moč preživetja". Takrat je prvič bolj takole na očeh stopil satanu na rep. In seveda je bilo veliko rjovenja predvsem iz borčevske zveze (glede na to, kakšna pisma piše generalni sekretar ZZB, me čisto nič ne preseneča… gre za nekakšno politično manifestacijo satanizma). Vse ostalo, kar je sledilo, je samo poglobilo sovraštvo nomenklature do Jožeta Možine, ki zna marsikaj povedati brez dlake na jeziku…. še posebej zdaj, ko je tudi frontman Civilne družbe za pravično Slovenijo (lahko bi se še malo bolj angažirala). Zagotovo pa menim, da je ta afera nekako v Božjem načrtu – prej se je v glavnem podeljevalo nagrade tistim, ki so nekako sodili v ideološko-politični krog postkomunistične nomenklature in njene družbeno-kulturne hegemonije. Kolikor hitro je v družbo nagrajencev prišel nekdo, ki "ne spada zraven", je takoj nastal razdor. Pričakovano. Nekaj podobnega se je zgodilo že s patrom Rupnikom, če se kdo spomni. Seveda so morali zaradi potreb zavajanja javnosti vse skupaj zakamuflirati s kakšnimi izgovori, češ to ni umetniško delo itd. Vendar vseeno mislim, da nas je v Sloveniji še dosti takih, ki nismo po juhi priplavali, da ne bi vedeli, za kaj gre. Navsezadnje, kdo vse se skriva za "stroko", ki je odklonila Možino? Najmanj dva člana te komisije sta simpatizerja/člana Solidarnosti ter povezana z razvpitim Koordinacijskim odborom za kulturo (KOKS). Kot je znano, so nekateri člani tega organa pokazali neverjetno nizko raven kulture, od prostaškega vpitja na še ne izvoljenega ministra, zažiga kontrabasa pa vse do ocen nekega tovariša Igorja K., kateri mediji v demokratični družbi NE BI SMELI obstajati. Na ta način si barbarstvo komunizma vedno znova pripenja masko neke visoke kulture in hlini neko pravičnost proti "neposvečenim", ki naj bodo hvaležni, da sploh lahko živijo. Sicer pa, tudi satan se lahko prikaže v podobi Jezusa in Marije, pa je še vedno satan (in ga je mogoče hitro razkrinkati). No, tu pri Možini so se apostoli barbarstva lepo razkrili. Njihovo priseganje na geslo "vsi drugačni vsi enakopravni" je vredno toliko kot lanski sneg.

 8. To se mi zdi znatno premalo- ne gledati ali ne plačevati TV 1. Zlasti še, ker vodstvo TV1 pravi, da jim gledanost ni pomemben kriterij. Torej jim je pomembnejša ideološka usmeritev, ki se poslužuje neresnice in krivice.

  Neresnico in krivico je potrebno odpraviti! To se dogaja pri tem Možinovem filmu.

  Pa četudi zahteva veliko truda!

 9. Gre za tipičen primer totalitarnega delovanja oblasti do drugače mislečih, pri čemer si oblast podreja tudi medije, s čimer ogroža novinarsko svobodo pri opravljanju plemenitega novinarskega poslanstva, to je uveljavljanju civilizacijskih človekoljubnih vrednot.

 10. Oblast s svojim odnosom do tega filma izraža prezir do človekoljubja in civilizacijskih vrednot.

  To pa je alarm za vsakega človeka, ki ima pozitiven odnos do moralno etičnih vrednot.

Comments are closed.