V imenu Milana Kučana

0
54

Spoštovani bralci, ali se kdaj zalotite pri vprašanju, ali večji del slovenske politične elite trpi za Dunning- Krugerjevim sindromom? Naj pojasnim, to je psihološki pojav, največkrat opažen pri posameznikih na najvišjih položajih odločanja, ki precenjujejo svoje zmožnosti. Povedano preprosteje: ljudje z Dunning-Krugerjevim sindromom so preveč nesposobni, da bi ugotovili, da so nesposobni.

Očitno namreč je, da slovenska politična elita ne zna, ne zmore ali noče razumeti treh bistvenih vprašanj, zaradi katerih je danes življenje v Sloveniji nadvse tesnobno, nesproščeno in brezperspektivno. Ta vprašanja in odgovori nanje so:

1. Kaj je danes Slovenija?

Odgovor: Slovenija je močno skorumpirana država in še najbolj dobrohotnim je jasno, da je 20 let slovenske tranzicije polno umazanih skrivnosti. V državi ne deluje pravosodni sistem, politiki pridigajo o tem, kaj je morala, obenem pa so povsem brez vizije in poguma izpeljati nujne reforme; kriza je razkrila bedo naše države, ki dozoreva za stečaj.

2. Kam gre Slovenija in ali lahko prenese še dve leti vlade Boruta Pahorja?

Odgovor: Ta vlada je Slovenijo v polovici svojega mandata zadolžila za 4,8 milijarde evrov, k čemur je treba dodati še 2,9 milijarde garancij, za katere jamči država. Obresti, ki jih na leto plačujemo za skupni dolg, že zdaj močno presegajo pol milijarde evrov na leto, kmalu bodo dosegle milijardo (ob osmih milijardah proračunskih prihodkov!). Kakšen učinek je Pahorjeva vlada dosegla s takšno zadolžitvijo Slovenije?

Da so si interesne skupine napolnile žepe? Da ni bilo zaposlenim v velikih podjetjih treba povedati, da zanje ni dela? Da zdravniki še vedno menijo, da je masa plač zanje – ne glede na njihov obseg dela – neomejena? Da javne uprave ni treba spremeniti? S tem, ko vlada ne zmore reševati težav, je državo ujela v dolžniško past, ki Sloveniji onemogoča razvojni preboj v prihodnjih letih. Pahorjevi vladi se lahko zahvalimo, da je slovenska družba danes stagnirajoča in nezmožna odločiti se, kaj je skupno dobro. Še bolj skrb zbujajoče pa je: Prihodnji dve leti ima ta vlada teoretično možnost, da se zadolži še za približno šest milijard evrov.

3. Kdo lahko Slovenijo pelje naprej?

Odgovor: V tem trenutku ga ni. Osebnost, ki je lahko nosilec družbenih sprememb v Sloveniji, nikakor – kljub njihovim prizadevanjem in poskusom – ne more priti iz omrežja Milana Kučana (ali drugih old boysov, kot sta Zemljarič in Kocijančič).

Kučanova ideja, da bi prek svojega Foruma 21 obvladoval vse sfere družbenega življenja, njegova nezmožnost obsoditi zavržene poslovne prakse svojih varovancev in njegovo zdravljenje v Švici kažejo, da tudi Milan Kučan kožo menja, nravi pa ne – še vedno je zgolj komunistični politik, ki skrbno neguje svojo avreolo nedotakljivosti. A če sklepamo po zahtevah, ki jih imajo uslužbenci javne uprave po višjih plačah, izsiljevanju zdravnikov in sodnikov po višjih plačah, potem je povsem jasno: Slovenci smo vredni vlade Boruta Pahorja.

Vir: Finance

Prijava

Za komentiranje se prijavite