V. Gorenak, blog: Levo ali desno motivirani organizatorji protestov?

9

Na jutrišnji, oprostite glede na uro, na današnji seji Državnega zbora bomo brez navzočnosti kamer in brez navzočnosti novinarjev, obravnavali zaupno »Poročilo o delu komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb«. Za novinarje je to nekaj skrivnostnega, vsak bi želel biti neke vrste »muha« in poslušati o čem bo tekla beseda. Na zunaj je obravnava te točke dnevnega reda tudi videti tako. Posebne varnostne naprave pred vhodom v glavno dvorano Državnega zbora, rentgeni za poslance, oddaja mobilnih telefonov policistom, prepoved vnosa vseh materialov, razen omenjenega poročila v dvorano, vse to daje dogodku čar skrivnosti in pomembnosti, ki to sploh ni.

Praktično manj pomembni podatki bodo tisti o številu prisluškovanj, o odobrenih in zavrnjenih sodnih odredbah za prisluškovanja, o številu kazenskih ovadb in številu ovadenih oseb, ki so rezultat prisluškovanj in podobni podatki.

Osrednja tema te točke dnevnega reda bodo gotovo pretekle demonstracije in vprašanja kdo so njihovi organizatorji, kdo so njihovi morebitni naročniki in plačniki.

Zaupnega dela vsebine svojega nastopa na zaprti seji Državnega zbora zagotovo ne morem razkriti javno, saj bi s tem storil kaznivo dejanje. Tega seveda ne bom storil. Lahko pa javno razkrijem tisti del mojega nastopa, ki ne razkriva zaupnih ali tajnih podatkov, je pa kljub temu več kot jasen, saj govori o javno znanih dejstvih in ne o zaupnih ali tajnih podatkih. Predvidevam, da bom glede na časovne omejitve lahko govoril o naslednjih dejstvih:

◾Vstajništvo se je začelo v Mariboru in je bilo izvoženo v Ljubljano – to je dokazljivo dejstvo.

◾Udeleženec prvih, še nenasilnih protestov v Ljubljani je bil Zoran Jankovič – to je dokazljivo dejstvo.

◾Tako v Mariboru, kot v Ljubljani je bilo tudi nasilno – to je dokazljivo dejstvo .

◾Velika večina udeležencev je verjela geslom (na primer: boj proti vsem političnim elitam), dejansko pa je šlo za zrušitev Janševe vlade – to je dokazljivo dejstvo.

◾V Mariboru je bilo vstajništvo usmerjeno proti zakonito izvoljenemu županu Kanglerju, navidezni vzrok pa so bili radarji – to je dokazljivo dejstvo.

◾V Ljubljano izvoženo vstajništvo je bilo usmerjeno izključno proti vladi Janeza Janše in ne proti vsem političnim elitam – to je dokazljivo dejstvo.

◾Vlada Janeza Janše ni zvišala DDV, ni nižala plač javnim uslužbencem, ni višala katastrskega dohoda, ni višala drugih davkov, ni predvidevala kriznega davka, ni uvajala večkratno večjega davka na nepremičnine, ni nižala socialnih transferjev, ni predvidevala nižanja pokojnin, ni višala sodnih taks, ni višala cestnin ob registraciji vozil in drugo, kljub temu so protesti bili tudi nasilni, masovne proteste so organizirali tudi sindikati – to je dokazljivo dejstvo.

◾Vlada Alenke Bratuše je zvišala DDV, je znižala plače javnim uslužbencem, bo zvišala katastrski dohodek, predvideva krizni davek, uvaja večkratno večji davek na nepremičnine, na korespondenčnih sobotnih sejah vlade niža socialne transferje, predvideva nižanje pokojnin, viša sodne takse, viša cestnine ob registraciji vozil in drugo, kljub temu pa protestov vstajnikov sploh ni, kaj šele nasilnih, kako je to sploh mogoče? V Sloveniji je – to je dokazljivo dejstvo.

◾Vstajništvo je po odhodu Vlade Janeza Janše preprosto ugasnilo, kot bi izklopil luč na stikalu – to je dokazljivo dejstvo.

◾Obisk Jankoviča pri Fištrovcu v Mariboru in nekaj deset prisotnih vstajnikov, napram tisočem v času župana Kanglerja tudi nasilnih protestnikov – je dokazljivo dejstvo.

◾Večina medijev je duh vstajništva preusmerila od »prave vlade« Bratuškove v grdo kapitalistično Evropo, ki nas domnevno izkorišča, dejansko pa nam posoja denar – to je dokazljivo dejstvo.

◾Večina medijev nas danes nasilno informira o protestih v Turčiji, v Braziliji, posiljujejo nas z zamenjavo oblasti v Egiptu, namesto da bi poročali o dejanskem dogodku, to je vojaškem državnem udaru in zaprtju zakonito in demokratično izvoljenega predsednika v Egiptu – to je dokazljivo dejstvo.

◾Vse to počno le zato, da kdo ne bi pomislil na demonstracije proti vladi Bratuškove, kaj šele proti Jankoviču – to je dokazljivo dejstvo.

◾Jasno je, da dominantni mediji in organizatorji vstajnikov delujejo povsem usklajeno, če so minutno natančno poročali o demonstracijah proti Kanglerju v MB in Janši v LJ, so se daleč na okoli izognili sedežu Jankoviča v Ljubljani, tam so nam celo sporočali »Zoki lopov, radi te imamo« – to je dokazljivo dejstvo.

◾Vstaja 27. aprila v Ljubljani je bila dejansko navadna zabava, tipa Rožnik v podporo Bratuškovi, sindikati so podpisali znižanje plač javnim uslužbencev, v kar jih Janševa vlada ni niti pozvala, protest proti korupciji v zdravstvu pa je dejansko nadomestek protesta proti vsem političnim elitam in v zaščito Bratuškovi – to je dokazljivo dejstvo.

◾Leva politična opcija pa bo opletala z imenom in priimkom mladeniča – menda člana SDS, doma iz Gorenjske, ki je domnevno član desnih anarhističnih gibanj, čeprav ni bil udeleženec demonstracij še najmanj pa nasilnih – to pa bo postalo dejstvo.

Je ob vsem tem sploh še aktualno vprašanje postavljeno v naslovu? Namreč: Levo ali desno motivirani organizatorji protestov? Zeme ne.

Še več. Zame obstajajo druga dokazljiva dejstva. Naj navedem le osnovno dejstvo. Orkestrirano delovanje levih političnih sil, KPK in drugih po zakonih »neodvisnih« dejansko pa levo navdahnjenih organizatorjev protestov, je v evropskem jeziku povedano, dosegla zamenjavo Janševe vlade, egiptovsko povedano pa je izvedla »žametni« državni udar – egiptovski generali pravijo, da so uveljavili voljo naroda. Katerega že? Tistega, ki je demokratično in večinsko izvolil z njihove strani zaprtega predsednika že ne.

Nadaljevanje: blog Vinko Gorenak

9 KOMENTARJI

 1. Ker pa je prvi radar zagorel v noči, ko so prišli navijači nogometne tekme iz Ljubljane, je velika verjetnost, da so bile demonstracije spodbujene iz Ljubljane, saj se je ugotavljalo, da so za demonstracije dobre okoliščine v Mariboru.

 2. Kolikor se spomnim, je SDS na volitvah izgubila, pa je kljub temu skladno z legalno proceduro prevzela. Na isti način jo je tudi izgubila. Torej je jamranje o nekem državnem udaru brezveze.

  • Ti pač nočeš videti resnice, ki je neprijetna o tvojih levakih.

   Tvoji levaki so sproducirali proteste, na silo prišli na oblast, zdaj pa ne zmorejo.

 3. Če bi bil Janša večinsko izvoljen, bi Gorenakovim zaključkom še prisluhnil. Kot sklicevanje na tiho večino je tudi govor o državnem udaru neumnost. Protesti tudi niso zrušili vlade. Do poročila KPK je Janša v njegovi tipični maniri streljal cinizme, potem se je pa počasi moral posloviti. Če bi bil požrl naboj in odstopil, bi vlada s svojo politiko ostala. Tako pač ni.

  • To je rekla tudi Bratuškova – da je Janša kriv za sranje, ki ga imamo, ker ni dovolj hitro odstopil.

   Sicer ni omenila, da ona ne bi bila potem na oblasti.

   So pa tako obupno želeli na oblast, pa zdaj ne zmorejo.

 4. Še dve dokazljivi dejstvi bi navedel. Prvo je, da vi ne obvladate slovenskega pravopisa in tako priimek ljubljanskega župana narobe zapisujete. Najbrž je Zoki povsem cool, da mi je dobiti v pest tega slovenskega pokvarjenca Jankoviča… 😉

  Drugo dokazljivo dejstvo je, da v vsaki razviti demokraciji obstajajo sistemi (Američani jim rečejo checks&balances), s katerimi se že imenovane in celo že izvoljene predstavnike ljudstva nadzira. Korumpirani politiki (tudi če so na svoje položaje bili nekoč povsem legalno izvoljeni) nimajo kaj iskati na vodilnih položajih. Vi ste jih dolžni umakniti, ne pa da vaše delo morajo opravljati demonstranti.

 5. Desnica je izgubila zaradi nestanovitnosti. Janša izgublja, ker se ne uči na napakah.
  Radarji so bili odličen povod za zrušitev vsega. Pravična stvar, seveda uporabljena do konca je podrla vse živo. Če ne bi bilo radarjev je vprašanje če bi KPK imela jajca napisat tako poročilo.

  Ampak kaj, če neka vlada ne razume da ne more zmonitrati 50 radarjev po mestu in s kaznimi poplačati “investicijo”, potem tudi jaz nočem, da je na oblasti. Naj bodo komunisti, naj rušijo in podirajo naprej.
  Če je policija tako pokvarjena da te terorizira za prometne prekrške, in narod ploska, potem naj vladajo še bolj kruto. Bežim stran.

Comments are closed.