V. Gorenak, blog: KPK v ogledalu Evrope

3

Komisija za preprečevanje korupcije pri nas deluje slabo desetletje. Kaka pooblastila ima več ali manj vemo. Kot veste izvršilnih pooblastil z vidika preganjanja kaznivih dejanj korupcije sploh nima, zato sem že večkrat zapisal, da je poštni nabiralnik za policijo. Zato pa komisija ocenjuje posamezna ravnanja in dejanja zlasti funkcionarjev, ter podaja famozna načelna mnenja, kjer največkrat zapiše: »Obstaja tveganje korupcije, možnost sistemske korupcije, korupcijsko tveganje, dejanje ima znake koruptivnega ravnanja, ni znal zadovoljivo pojasniti in podobne abotne floskule, ki niso sumi kaznivih dejanj korupcije«. Večina ljudi si ob takih zapisih seveda predstavlja podkupnine in debele ‘plave’ kuverte.

Toda kako je v drugih državah Evrope? To vprašanje sem si zastavil že sredi poletja in prosil službe Državnega zbora, da mi priskrbijo te podatke. Danes te podatke imam, zato mi dovolite, da jih na kratko predstavim. Podatki se ne nanašajo na delo policij in tožilstev, ter pravosodnih organov.

Prva skupina držav je tista, kjer imajo posvetovalna telesa, ki pripravljajo politiko države na področju korupcije. Take države so: Andora, Armenija, Ciper, Gruzija, Nemčija (tudi na deželnem nivoju), Slovaška.

Druga skupina držav je tista, kjer imajo posebne službe za koordinacijo aktivnosti na področju korupcije, sodijo pa v okvir pravosodnega ali notranjega ministrstva, take države so: Avstrija, Belgija, Estonija, Islandija, Italija, Norveška, Romunija, Švica, Združeno kraljestvo.

Tretja skupina držav je tista, kjer sploh nimajo ne takih ne drugačnih služb, ki bi se posebej ukvarjale s korupcijo, taki državi sta: Danska in Švedska. Prav zanimivo, Švedska sodi med države z najmanj korupcije. Ob tej ugotovitvi je zanimivo, kako so nas predlagatelji zakonodaje s tega področja prepričevali kako GRECO, OECD in podobne mednarodne organizacije zahtevajo, da ustanovimo neodvisen organ za to področje. Le kako so jih Danci in Švedi, ki spoštujejo njihove standarde prepričali, da take organe imajo in sicer policijo in tožilstvo.

Četrta skupina držav pa je tista, kjer imajo podobno samostojne organe, kot je naša Komisija za preprečevanje korupcije, take države so: Albanija, Hrvaška, Latvija, Makedonija in seveda Slovenija. Toda ne s takimi pooblastili kot jih ima naša KPK.

Več: blog Vinka Gorenaka


3 KOMENTARJI

 1. Zanimivo, zakaj se to ni smelo vedeti prej.

  Podobno velja za šolstvo, kjer je šele bilo pred dnevi obelodanjeno na TV1, da na kakšen način Astrija in Nemčija zagotavljata programirano in zanesljivo zaposlenost mladih in sicer z vajeniškimi in nadaljnjimi izobraževalnimi pogodbami z učenci, ki omogočijo, da bodoči delavec oziroma strokovnjak opravi vse faze uvajalnega proizvodnega ali storitvenega procesa že med šolanjem in pridobi ustrezne delovne izkušnje ter opravi konkretno plačano delo., pri katerem pridobiva izkušnje.

  In kako je pri nas?

  Mladi in študirajo kar v tri dni, brez slehernega realnega cilja o zaposlitvi in primerni izbiri poklica glede na potrebe v državi. Prav tako brez praktičnega uvajanja v delo med študijem in poznavanjem bodočega poklica.

  Ne samo tto, da je država vrgla denar v smeti za takšen nepotreben študij, ampak kar je še huje onesrečila je doživljenjsko mladega človeka, ki nima dela in se čuti nepotrebnega in nesrečnega, saj se ne more preživljati in izkazovati svojo ustvarjalnost.

  Ali bo kdo iz leve opcije odgovarjal za več deset tisoč zavoženih mladih življenj in ogromno, nepopravljivo škodo naših ljudi, družin in države, ker so njihove vlade vzpostavile takšen škodljiv nezaposlitveni način šolanja?!

  Kaj je to v primerjavi z neko provizijo, ki bi jo naj finsko podjetje na svoj račun obljubilo nekomu, če jo je.

  .

Comments are closed.