V Franciji v končnici izbora za predsednika

3
18

22. aprila bo po anketah sodeč v Franciji tesno. Tako anketa Ipsos pulsa daje v prvem krogu rahlo prednost Nicolasu Sarkozyju z 29,5 odstotki pred Francoisom Hollandeom s 27,5 odstotki volilne podpore, medtem ko anketa inštituta BVA daje prednost Hollandeu z 28 odstotki pred Sarkozyem s 27 odstotki. Predstavnica skrajne desnice Marine Le Pen pa zaseda tretje mesto s 15 odstotki podpore volivcev. V drugem krogu pa po anketah bolje kaže Hollandeu, ki zna prejeti 56 odstotkov.

V bitki za predsedniški stolček je Sarkozy napovedal več redu in miru, tiste, ki so prijavljeni v tujini in se tako izogibajo plačilu davkov, pa bo obremenil s posebnim davkom. S tem namerava ubrati skoraj 400 milijonov evrov. Prav tako namerava obdavčiti velika podjetja, kar bi naneslo od 2 do 3 milijarde evrov letno. Kar zadeva trg dela je Sarkozy najavil pravi preobrat v boju proti brezposelnosti, posebej se je osredotočil na prepoved zlorabe nadomestil za brezposelne.

Volilni program socialističnega kandidata Hollandea je fokusiran na tradicionalne teme levice, kot so socialna neenakost oz. razslojenost, brezposelnost, izobraževanje in pokojnine. Posebej je na odobravanje volivcev naletel Hollandeov predlog 75-odstotne obdavčitve oseb, ki zaslužijo več kot milijon evrov letno. Hollande je obljubil spremeniti vse kar se imenuje Sarkozyeva dediščina in sicer tako, da bo povečal davke bankam in korporacijam. Ustvaril bo 60 tisoč delovnih mest za učitelje, starostno mejo za upokojevanje bo znižal z 62 na 60 let. Prav tako je Hollande obljubil ustvariti 150 tisoč subvencioniranih delovnih mest na tistih področjih, kjer je brezposelnost velika. Dotaknil se je tudi problematike mladih in jim vlil upanje. Hollandeov volilni program obsega tudi ukrepe kot so možnost tromesečne zamrznitve cen bencina ter rezanje plač predsedniku in članom vlade za 30 odstotkov ter ustanovitev javne investicijske banke.

Foto: www.leftfootforward.org


3 KOMENTARJI

  1. Tukaj se bo pokazalo, če so Francozi kaj pametnejši od Slovencev. Socialist obljublja iste škodljive neumnosti kot pri nas Jankovič.

  2. Kljub temu, da je Hollande birokratski, medel in neprepričljiv, upam, da mu bo uspelo premagat ameriško-izraelskega purša in hudobnega škrata Sarkozyja. To bo vendarle boljše za EU!

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite