Med 16. in 20. aprilom v Evropskem parlamentu

0

V Strasbourg smo se z Evropskim parlamentom ta teden prvič odpravili v torek, torej dan kasneje kot ponavadi. Zadnji konec tedna je bila v nekaterih pravoslavnih državah EU namreč Velika noč, torej največji pravoslavni praznik. EU to upošteva tudi v praksi.

Sicer pa so bile ta teden v parlamentu najbolj aktualne naslednje teme:

·        Posredovanje podatkov o evropskih potnikih v ZDA

·        Poročilo o stanju na področju človekovih pravic 2010

·        Ukrepi za večje zaposlovanje mladih

·        Govor jordanskega kralja Abdullaha II

Posredovanje podatkov o potnikih oblastem ZDA

Evropski poslanci so potrdili tudi nov sporazum, ki omogoča prenos podatkov evropskih letalskih potnikov ZDA z namenom boja proti terorizmu in kriminalu. Sem bodo spadali podatki, kot so ime, naslov, podatki o kreditnih karticah in številke sedežev potnikov.

Po 6 mesecih bodo podatki postali anonimni, v primeru suma zlorabe podatkov pa bomo evropski državljani lahko sprožili postopke za sodno presojo. Prav tako bomo imeli pravico do vpogleda svojih podatkov in popravka, vključno z izbrisom, če bodo podatki v bazi napačni.

Človekove pravice

Evropski poslanci so z veliko večino sprejeli poročilo o stanju človekovih pravic v letu 2010, ki med drugim izpostavlja arabsko pomlad in izreden pomen interneta ter socialnih omrežij pri zagotavljanju svobode izražanja mnenja ter spodbujanja medijske svobode.

Parlament se je hkrati zavzel za sprejem Konvencije o otrokovih pravicah: za večjo zaščito otrok in natančnejše spremljanje le-teh v prihodnje. Prav tako je Parlament dosegel postavitev posebnega predstavnika EU za človekove pravice, na katerega se bomo lahko obrnili vsi evropski državljani, tudi Slovenci.

Ukrepi za reševanje gospodarske krize

S predsednikom Evropske komisije Barrosom so poslanci ta teden analizirali ukrepe za zagon gospodarske rasti in nova delovna mesta, katerih primanjkuje v EU še posebej med mladimi.

Barroso je poslancem predstavil dodaten paket ukrepov za spopadanje s krizo, ki predvidevajo znižanje davkov na delo in večjo podporo novim podjetjem. Področja z največjim potencialom za ustvarjanje delovnih mest so zeleno gospodarstvo, zdravstvene storitve ter informacijske in komunikacijske tehnologije. To so  lahko dobre smernice tudi za slovenske inovacije, ki jih še kako potrebujemo.

Barroso je pokazal kaj dela Evropska komisija za zaposlenost mladih in davčno reformo in napovedal ukrepe proti državam, ki problema ne bodo reševale.

Obisk jordanskega kralja Abdullaha II

Za konec pa še novica o tem, da je v sredo Evropski parlament nagovoril jordanski kralj Abdullah II, ki je izpostavil ključno vlogo EU na Bližnjem vzhodu ter v karizmatičnem nagovoru poudaril nujnost dobrega sodelovanja.

Jordanski kralj je pozval za čimprejšnje dokončanje Izraelsko-Palestinskega mirovnega sporazuma, saj – kot je dejal – čas teče in si ne moremo privoščiti še ene generacije ki samo čaka na palestinsko državo. Dalj kot traja trpljenje, večje so frustracije in nevarnost, tudi za EU.

Klemen Žumer, svetovalec ELS v Evropskem parlamentu

Foto: Wikipedia