V. Čokl, Večer: Kdo je za Šoltesom, kaj ima Cerar

6

“… tega vprašanja si ljudje sploh ne postavijo.” Politolog dr. Janko Prunk in ekonomist dr. Jože P. Damijan za Večer o Sloveniji in EU po volilni nedelji

“Slovenci smo posebne sorte. Izvolili smo desno reprezentanco. V Evropskem parlamentu pa ima desna, desnosredinska opcija po nedeljskih volitvah manj kot tretjino sedežev. Ure na Slovenskem tečejo po svoje,” se na premešanje političnih kart na evrovolitvah, slovenskih in vseevropskih, za Večer odziva dr. Janko Prunk, politolog in zgodovinar, poznavalec novejše politične zgodovine Evrope. Ne stavi, da bo novi šef Evropske komisije bivši dolgoletni luksemburški premier in potem prvi mož evroobmočja Jean-Claude Juncker, “čeprav bi bil kot človek med vsemi najbolj primeren”, a je njegova opcija, Evropska ljudska stranka (EPP), “premalo dobila”. Socialisti in liberalci se bodo povezali, in bo Martin Schulz, ocenjuje. Prunk bi bil za Guya Verhofstadta, a Belgijec zaradi svoje vizije federal(izira)ne Evropske unije nima možnosti. In prav to je narobe po Prunku: če se enkrat to ne zgodi, če EU slej ko prej ne bo šla v to smer, bodo bogati še naprej imeli vse, obrobne države pa drobtine. Nevarnost v novi bruseljski politični geografiji? Nacionalistična desnica! Desna in leva sredina se morata zamisliti, zakaj so jima volivci pobegnili v ekstrem.

“Viranta je škoda”

Sloveniji se medtem obeta inflacija levih strank. Bo prostora za vse? “Pri nas tri dni nastopajo, pa že mislijo, da so politiki,” je jedek Prunk. “Ljudje se sploh ne vprašajo, od kod temu fantu, Igorju Šoltesu, sposobnost, da se je, ko stranke niti še nima, tako vseslovensko organiziral. Kdo mu je pomagal, kdo je za njim.” Nove vidijo in rečejo, pa dajmo. “Kdo so Cerarjevi, tudi ne vemo. Nima programa. Vemo samo, da je Miro Cerar priden fant, koncilaren. Ampak medel je!” Politolog Prunk, ki se je pred leti nepovratno ločil od SDS, po odstopu predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta, “najbolj sposobnega pravnika na slovenskem političnem nebu”, ki se je odločil brezkompromisno napasti (politično) korupcijo, zdaj pa, kakor kaže, obira zato grenke sadeže, na dan še enega povolilnega odstopa – predsednika SD Igorja Lukšiča – pravi, da morajo “še kakšni trije oditi”.

Več lahko preberete v Večeru.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. Ne razumem kaj je ljudem, da se kar lepijo na neke nove obraze, ki skrbijo, da nič ne povejo. Da nimajo smeri, Da sejejo populizem, všečnost, prazno retoriko, puhoglavo pravnost in ležerno gospodstvo.

  Viranta ni škoda. Glumil je, da je liberalen in sredinski, potem pa je postal sredina mafije, socialistični birokratek.

  S Prunkom se večinoma ne strinjam.

  Poglejmo kako naši mediji kot Goebbels vsi enako interpretirajo evropske volitve:
  Desnica je nakj dobila in je tik pred socialsti, tretji so liberalci. Srhljiv je porast skrajnih desničarjev, ki imajo 160 glasov.

  Ob tem pa ne omenijo cca 60 glasov zmernih levičarjev skandinavskega porekla, ki so socialdemokrati in nočejo v celinsko socialistično druščino.

  V resnici je najbolj srhljiv porast skrajnih socialistov, ki imajo nekaj desetkrat več glasov kot skrajni desničarji. A tega naši mediji ne bojo rekli, ker na glas ali potihem simpatizirajo ravno z Die Linke in Sirizo. Salonski revolucionarji.

  V bistvu v Sloveniji skoraj nihče ne zmore narediti analize glavnih 7 skupin v EU parlamentu, kakšne smernice imajo, za kaj se borijo, proti čemu itd.

  Nigela Faraga ne moremo šteti med skrajne desničarje. Je bolj klasični liberalec, ki je nezaupljiv do Kolektivov, Federacij in zbirokratiziranosti ( socializma).

  Prav tako nemških konzervativcev, ki so zapustili Angelo Merkel, ker je postajala preveč sredinska s socialisti. AfP.

  Problem v Evropi so socialisti od salonskih leporečnih, do “zmernih”, bleferskih, do skrajnih in zelenih socialistov, do ekstremno ekstremnih socialistov ( rdeče zvezde, Zveza za levico, Siriza, Die Linke).

 2. za vsakim novim obrazom nekdo stoji. Res ali je to samo strah starih obrazov? Zakaj? Ker se jim ne gre iz pozicije kjer so nič delali, se imeli fajn v državnih dobro plačanih službah……..

 3. Ko smo ustanavljali stranko Liberalci – nismo imeli dovolj kapitala, prdvsem pa je bilo težko priti v medije. Tudi na desni nastaja dovolj narodnjaških, desnih strank, dostikrat čudaških. Pa večina sploh o tem ne ve.

  Tako, da se moramo zavedati, da so tukaj zadaj kapitalski interesi veliki. Zadaj stojita mafija in birokracija, ki hočeta konzervirati svoje privilegije, fevde, svojo Fritzlovo klet.

  Zato iščeta vedno “nove”, “nedolžne”, “baby face”, “intelektualne” Obraze brezobličnih in brez-obraznih ljudi – ki bodo izvajali program Mafije tako kot Bratuška, zelo ubogljivo in malce malomarno. Potem pa se bo rok uporabe hitro iztekel, in bo šla na smetišče.

  V bistvu so volivci “levice” skrajno promiskuitetni in skrajno. Kot naivna deklina, ki se vsak dan z novim frajerjem dol daje v upanju, da jo bo oženil in potem pretaka velike solze, “kako so vsi moške barabe”. Ne šteka pa, da ima sama napačne vrednote in da skozi te napačne vrednote izbira napačne moške oz. da omogoča, da se napačni moški nanjo lepijo. V bistvu so ti volivci levice pravi mentalni revčki. Ves čas iščejo Firerja in Kolektiv.

  Drugače je z večino volivcev desnice, ki imamo vrednote ( Bog, Družina, Narod, Domovina in osebna ter ekonomska svoboda, kvalitetno gospodarstvo, Podjetje) in smo dostikrat zelo kritični do vsakega Društva, Stranke kaj šele Firerja, ki je bolj socialistična izvedba kot pa desna izvedba. Socialisti notorično kažejo kakšne naivne, neumne, vodljive OVCE so.

 4. Virant je bil ultra-birokrat. Tako kot Bratuškova. Bitje brez lastne misli, bitje, ki zgolj sledi šefu, je šef postalo. In seveda to je recept za polomijo.
  Lukšič, ah, brez komentarja.
  Cerar, odraščal v kačjem gnezdu, vse odvisno od Kučana, ali se bosta objela. Kučan mora z nekom zamenjati Jankovića.
  Šoltes, po mojem bo zdaj moral v Evropo, čeprav menda ni hotel in zato ni več pomemben doma.

  • Janković do volitev še ne bo pokopan, če sploh kdaj bo. Bo pa prinesel cca 15% južnjaških in birokratskih volivcev.

   Kar spremljam forume se južnjaki v Sloveniji iskreno čudijo, če permisivni Slovenci sploh smo kritični nad večino obtoženih in kriminalci z -ić. Ker podzavestno Slovenijo doživljajo kot njihovo Jugoslavijo. Ta moment jugo-fašizma je daleč daleč močnejši od zdrave narodne samozavesti Slovencev, da o kakšnem skrajnem nacionalizmu sploh ne govorim – ker so to redki čudaški primerki s katerimi rdeča mafija straši in na tem gradi svojo politično kampanijo.

   • Ne vem kaj se čudiš. Podoba Slovenije je takšna, da se kriminalcev ne preganja, razen kurjih tatov in tistih, ki se jih sistem (Kučan) odreče.
    Če južnjaki res tako razmišljajo, potem lahko rečeš samo da so bistri, da so dojeli kako v Sloveniji stvari delujejo.
    Kje si ti našel zdravo narodno zavest Slovencev, ne vem. Jaz je ne vidim, razen zasebno. Javno ne obstaja. (tega foruma ne štejem)

Comments are closed.