V čem so ukrajinski migranti drugorazredni od tistih iz Bližnjega vzhoda?

11
Foto: Jože Možina

»Mar je problem v tem, da so bele rase in krščanske vere in za to ne štejejo?« 

Takole je aktualni poljski veleposlanik v Sloveniji za Televizijo Slovenija (posnetek TUKAJ) komentiral vprašanje o domnevni ksenofobni Poljski, ki da zavrača begunce. Izpostavil je namreč, da je v njihovi državi poldrugi milijon Ukrajincev, med njimi okrog 100 tisoč beguncev, ki prihajajo iz vojnega območja na meji z Rusijo.

 Pawel Czerwinski je izredno zanimiv sogovornik saj je med redkimi tujimi diplomati, ki so se naučili slovenski jezik. To je storil iz spoštovanja do naše države, ki mu je prirasla k srcu, kot pravi,  pa tudi zaradi želje, da bi imel stik z običajnimi ljudmi in tako bolje razumel slovensko nacijo.

Czerwinski izpostavlja, da imata obe državi veliko skupnih točk. Pripomogel je, da so v poljski Galiciji postavili spomenik našim padlim vojakom v prvi svetovni vojni, poljski vojaki pa so dobili spomenik na Sabotinu. Obe državi je močno zaznamovala tudi druga svetovna vojna pri čemer je bila Poljska napadena s strani nacistične Nemčije in komunistične Sovjetske zveze, zaradi česar je njeno vrednotenje vojne precej drugačno.

Poljska, izpostavlja Czerwinski, ima 1000 let državne tradicije, ki je prepletena s katoliškim izročilom. Kot narod imajo trden značaj, kar se je pokazalo pri obnovi domovine po obeh vojnah pa tudi ob dejstvu, da je bila prav Poljska prva država, ki je zrušila komunistični režim in izvedla prve demokratične volitve v vzhodni Evropi. Zadnjih 25 let Poljaki beležijo visoko gospodarsko rast, tako da se prebivalstvo po kupni moči že približuje nekdaj veliko bogatejši Sloveniji. Žalosti ga, da je pri nas še vedno pogost predsodek do Poljakov in narodov vzhodne Evrope z izjemo Rusov. Govori o preziru in ignoranci.

Razloge za gospodarski vzpon Poljske vidi sogovornik v dejstvu, da se je politika, kljub političnim delitvam, poenotila ob ključnih nacionalnih interesih. Imajo ugodno davčno  zakonodajo in še posebej tudi družinsko politiko. Za razliko od Slovenije jim že uspeva zaustavljati odliv mladih izobraženih ljudi v tujino.

Veleposlanik Czerwinski je odgovarjal tudi na očitke, ki prihajajo iz Evrope, da je trenutna desna oblast ksenofobna in proti migrantom ter da nedemokratično posega v pravosodno vejo oblasti. Napake pri slednjem Czerwinski priznava, obenem pa izpostavlja malo znano dejstvo, da je Poljska sprejela poldrugi milijon Ukrajincev, ki so ekonomski migranti. Okrog 100.000 Ukrajincev, ki prihajajo iz vojnega področja, pa je dejansko beguncev.

Poljski veleposlanik se sprašuje, v čim so ti migranti slabši oz. drugorazredni v primerjavi s tistimi, ki prihajajo iz Bližnjega vzhoda? Ob tem provokativno doda »ali je problem v tem, da so bele rase in krščanske vere in za to ne štejejo«? Konflikt z organi Evropske unije v Bruslju ocenjuje kot problem dvojnih meril. Meni, da je edina rešitev za Evropo upoštevanje temeljnih vrednot, za narode znotraj nje, tudi Slovence, pa je nujna samozavest in spoštovanje različnosti.

Intervju s poljskim veleposlanikom PAWLOM CZERWINSKIM bo na sporedu v nedelja 17. februarja ob 20.30. na TVS 1.

11 KOMENTARJI

 1. Iskrene čestitke, spoštovani gospod veleposlanik. Tako za vaše tehtne misli, pa tudi za vaše dobro poznavanje slovenskega jezika.

  • ISIS je bil ustvarjen s strani Američanov,SA in Katarja za rušenje Asada,tako,da ne vem zakaj se ZDA sedaj branijo svojih zaveznikov.

   • romanbs: “ISIS je bil ustvarjen s strani Američanov, …”
    =============
    Neumnost, ki jo po Sloveniji širi bizantinska rusofilska čefurjad, da s tem ščiti Rusijo, ki podpira zločinca Asada.
    Asad je zločinec, ki bo nekega dne visel. Namesto na volitve na katere je pozivala opozicija je nad njih poslal vojsko in povzročil državljansko vojno. Ta opozicija ni bila ISIS, ta se je vmešal šele pozneje ko so izkoristili državljansko vojno za širjenje svojega kalifata iz Iraka v Sirijo, podobno kot so slovenski komunisti izkoristili okupaciji med 2.sv. vojno za začetek delanja komunistične revolucije.

 2. G. veleposlanik in njegov intervju sta delovala zelo modro. Višegrajcem s Poljsko na čelu se pozna tisočletna državnost, utirjene krščanske vrednote in spomin na polstoletni komunistični režim, ki jim je bil vsiljen in ni bil avtohton kot pri nas. Poljaki n.pr. levih strank sploh ne volijo več, pri njih je glavna opozicijska stranka tudi desna. Podobno volijo tudi Madžari. Zato so višegrajci vsi po vrsti zelo uspešni pa tudi zaradi evropske tradicije in vrednot, ki smo jih Slovenci žal zavrgli, se v enem stoletju bakanizirali in prevzeli levantinske in otomanske vrednote medsebojnega pobijanja, zahrbtnosti, zvijačnosti in plenjenja. Višegrajski pogled na svet in Evropo vliva edino upanje, ker je v zahodni in severni Evropi začel uspešno prodirati kulturni marksizem z vso svojo migrantom, temnopoltim, islamu in lgbtq prijazno ter avtohtonim prebivalcem in krščanski kulturi neprijazno šaro. Ni čudno, da so nekateri daljnovidni zahodnjaki, celo iz Amerike, že začeli priseljevati na Poljsko.

 3. Spoštljiv poklon gospodu veleposlaniku za vrednotne misli!

  Slovenci zelo cenimo Poljake, Slovake in Čehe, zlasti še, ker imamo skupen DNK, torej skupne prednike.
  Zanimivo je, da pa nimamo skupnega DNK z balkanskimi narodi.

  Do takšnih ugotovitev so prišli evropski znanstveniki na podlagi temeljitih raziskav.

Comments are closed.