V Bruslju ta teden srečanje evropskih voditeljev

0

Evropski parlament (EP) je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu včeraj razpravljal, danes  pa bo potekalo glasovanje o resoluciji o Večletnem finančnem okvirju (VFO), za obdobje 2014-2020. S to resolucijo bo EP določil svoje stališče za pogajanja z državami članicami o 7-letnem proračunu. Voditelji držav članic so se dogovorili na Vrhu EU 8. februarja za znesek v višini 960 milijard evrov. Ta dogovor predstavlja skupen dogovor držav članic, ki se mora uskladiti s stališčem Evropskega parlamenta.

Evropska komisija je včeraj objavila priporočilo evropskim strankarskim skupinam, da na volitvah za EP 2014 nastopijo z lastnim kandidatom za predsednika Evropske komisije, da bi se na ta način lahko razvila prava kampanja glede programa in osebnosti kandidatov in da bi volivci dobili nek vpogled kam gre njihov glas. Prav tako bo Evropska komisija pozvala države članice in nacionalne politične stranke, da informirajo svoje državljane o zvezi med evropskimi in nacionalnimi političnimi strankami, kajti cilj teh priporočil je povečati odzivnost volivcev na evropskih volitvah, ki se pa zmanjšuje. Na zadnjih volitvah v EP je namreč glasovalo 43 odstotkov volivcev. Zadnje raziskave kažejo, da 84 odstotkov državljanov meni, da bi volilna udeležba bila večja, v kolikor bi imeli več vednosti o njih, o vplivu EU na njihovo življenje in programih in ciljih kandidatov ter strank, ki nastopajo na volitvah.

Evropski parlament bo danes glasoval o predlogu nove razdelitve poslanskih mest v EP, da bi se število poslancev uskladilo z določbami Lizbonske pogodbe, ki omejuje njihovo število na 751. Trenutno ima EP 754 poslancev, a s prihodom 12. hrvaških poslancev 1. julija, bo imel 766 poslancev.

Danes se bo v Parlamentu mudila vodja evropske diplomacije Catherine Ashton, ki bo s poslanci govorila o položaju v Siriji, Egiptu, Maliju in Ukrajini. Na dnevnem redu so tudi nedavne grožnje severnokorejskega vodstva z jedrskim napadom.

Voditelji unije se bodo sestali 14. in 15. marca v Bruslju. Poslanci bodo svoj pogled na prednostne naloge Evropskega sveta razgrnili v razpravi danes, v četrtek pa bo predsednik EP Martin Schulz šefe vlad in držav tudi uradno nagovoril.

Vira: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament & europarl.europa.eu