V Bruslju pogajanja o proračunu

0

V Bruslju so voditelji EU pričeli s pogajanji in usklajevanji okrog bodočega 7-letnega proračuna EU. Pogajanja so težka, ker imajo skoraj vse članice svoje zahteve.

Težave so se na samem začetku pojavile že pri Grčiji. Države, ki se pretežno naslanjajo na sredstva EU, vključno s Poljsko, želijo da se trenutna raven porabe ohrani oz. poveča, zato je Evropska komisija pozvala na 4,8-odstotno povečanje proračuna.

Velika Britanija in še nekateri neto vplačniki v evropski proračun so dejali, da se rezi morajo narediti. Načrt proračuna se uradno imenuje Večletni finančni okvir (MFF) za obdobje 2014-2020. Z njim se morajo zagotavljati nujna finančna sredstva za delovanje v prihodnjih letih, upoštevajoč nujne fiskalne omejitve.

Francija nasprotuje predlaganemu znižanju sredstev v kmetijstvu, medtem ko države v osrednji in vzhodni Evropi nasprotujejo znižanju sredstev iz kohezijskih skladov, to je iz skladov iz katerih se financira izboljšanje infrastrukture v revnejših regijah EU.

Nemška kanclerka Angela Merkel želi obrzdati porabo in pravi, da bo na začetku prihodnjega leta potreben še en Vrh EU, v kolikor sedaj v Bruslju ne dosežejo dogovora. »Nemčija bo vstopila v pogajanja na konstruktiven način in bo vsekakor zastopala svoje interese. Moramo biti gotovi, posebej v času proračunske konsolidacije, da potrošnja ne bo previsoka.«, je dejala Merklova.

Britanski premier Cameron je opozoril, da bo verjetno uporabil pravico veta, če bodo ostale države EU-a zahtevale rast porabe. Nizozemska in Švedska sta podprli njegovo pobudo o zamrznitvi porabe, medtem ko je belgijski premier Elio Di Rupo trdil, da je EU potrebna večja poraba in ne nižja. »Ne moremo imeti EU, ki zahteva in EU ki nima sredstev, da sprovaja svojo politiko. Za mene, za Belgijo, Evropa predstavlja večjo solidarnost in prosperiteto za vse Evropejce. Upam, da nam bodo ostale države kot sta Italija in Francija dale podporo za ambicioznejši proračun. Mnoge države želijo drastično znižanje proračuna. To je velika napaka«, je dejal Di Rupo.

Italijanski premier Monti je dejal, da Italija ne bo pristala na rešitve, ki jih smatra za nesprejemljive. » Absolutno je nujno, da Italija dobi več kot je bilo predstavljeno v začetnih načrtih, ko gre za vprašanje kohezijskih in kmetijskih skladov in mehanizmov. Italija je pripravljena konstruktivno nadalje sodelovati z evropskimi partnerji, če dogovor o proračunu ne bo dosežen na tem Vrhu«, je dejal Monti.

Foto: ctvnews.ca