V. Berglez: Papež poziva k uporabi darov v dobro vseh

1
papez francisek
Foto: Arlington Catholic Herald.

Arlington Catholic Herald je objavil novico z nedavnega papeževega govora na Trgu svetega Petra v Vatikanu, kjer je nagovoril množico vernikov v duhu medsebojnega razuma, spoštovanja in razumevanja.

“Vsak ima poseben dar, ki ga lahko ponudi Cerkvi in s katerim lahko služi vsakomur in ne napihovanju lastne nadutosti ali povzročanju delitev med ljudmi. To je dar, ki ga je Bog dal nekomu ne zato, ker je boljša oseba kot kdo drug, temveč zato, ker si ta dar enostavno zasluži. Bog daje darove svobodno, iz ljubezni, da so lahko na razpolago vsej človeški skupnosti, v njeno dobro,” je dejal papež Frančišek.

Papež se je v nadaljevanju svojega govora vprašal o naravi Svetega Duha in o pomenu karizme. “Kaj natančno je karizma? Kako jo lahko prepoznamo in jo sprejmemo? Večinoma ljudje razumejo karizmo kot neko vrsto talenta, veščosti ali preprosto šarma, toda v krščanskem smislu je veliko več kot to. Karizma je ljubkost, elegantnost, prisrčnost, milost, milina, je dar podarjen od Boga Očeta, vendar s posredovanjem Svetega Duha. Sveti Duh je tisti, ki ustvarja množičnost darov in ta, ki jih združuje v vsej njihovi raznolikosti. Darovi človeka morajo biti odkriti in priznani znotraj širše cerkvene skupnosti, ker nekdo povsem sam ne more odkriti ali ima karizmo in katere vrste. Skupnosti je namenjena temu, da prizna in opogumlja ljudi, da odkrijejo, kakšna je njihova edinstvena karizma. Težava nastopi, če ti darovi postanejo izvor zavisti, razdora in ljubosumja,” je še dejal papež.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Zdaj pa pomislimo, kako nam je totalitarni sistem v bivši državi popačil karizmo, ki se še danes vleče neredko med politiki.

Comments are closed.