V. Berglez: Papež Frančišek o pomenu svetega zakona in družine

10

porokaKot piše Catholic News Service je papež Frančišek pred nedavnim v baziliki svetega Petra v Vatikanu poročil 20 parov. Papež je označil poroko kot zvezo moža in žene, ki imata komplementarno vlogo na skupnem potovanju skozi njuno življenje. »Za kar gre pri poroki? Za to, da mož in žena gresta na skupno pot, pri čemer mož pomaga ženi, da postane še bolj žena in pri čemer pomaga žena svojemu možu, da ta postane še bolj mož. Tukaj vidimo recipročnost razlik.«, je dejal papež. Kristusovo odrešujoče žrtvovanje vam bo omogočilo se upreti nevarnim skušnjavam razočaranja, nezvestobe, nemoči in zapuščenosti, je mlade pare opogumljal papež. »Ljubezen Kristusa, ki blagoslavlja in posvečuje zvezo moža in žene, je sposobna njuno ljubezen hraniti in jo obnavljati, ko ta postane ranljiva in utrudljiva. Normalno je, da se mož in žena kdaj sporečeta. To se vedno dogaja. Toda moj nasvet je, da nikoli naj ne pričneta dneva, ki se ne bi končal z mirom, nikoli« je papež svetoval mladim poročnim parom. Papeževe besede pa so se dotaknile tudi družine: »Družine so prvi kraj, kjer se oblikujemo kot osebe in predstavljajo zidake v izgradnji naše družbe.«

Foto: Catholic News Service/Paul Haring

10 KOMENTARJI

 1. »Za kar gre pri poroki? Za to, da mož in žena gresta na skupno pot, pri čemer mož pomaga ženi, da postane še bolj žena in pri čemer pomaga žena svojemu možu, da ta postane še bolj mož. Tukaj vidimo recipročnost razlik.«

  Lahko rečemo, da v heteroseksualnem zakonu človek postaja še bolj človek, kar pri istospolnem paru ne deluje. Istospolni par je tako prikrajšan ravno za tisto, kar človeka bistveno ločuje od živali in to je njegova vera, temelječa na transcendenci. Brez te vere se v človeku začne razkroj identitete in postaja vedno boolj le človeška žival, slabša od zveri. Vsaka vojna, ki je le norost in ne nuja, to potrjuje.

  • Bom ugibal da ne poznate ravno veliko istospolnih parov? Mogoče bi bilo primerno, da bi se katoličani namesto demoniziranja istospolnih porok raje pobrigali za veliko število ločitev in splavov v lastnih vrstah. Trska in bruna pa to.

   • Nihče ne demonizira istospolnih parov. Le levaki nam jih hočete podtakniti in vsiliti kot enakovredne kot heterospolnim parom.

 2. Gospod Hadrijan,
  vi pišete po teh spletnih straneh izključno samo zato, ker je privlačnost do nasprotnega spola grajena v temelje človeških bitij. Da razglasiš dva moška je enako moški+ženska, ti manjka nekaj v glavi. In upam, da vi, gospod Hadrijan, niste to!

  • Se strinjam s prvim stavkom, če mu dodamo še “večine” človeških bitij.
   Drugi stavek ni pa nič drugega kot žalitev zaradi določenega mnenja, torej nič boljše kot je trditev zgornjega komentatorja, da so istospolni enaki nevernikom, torej slabši od zveri.
   Sicer pa ne vem, zakaj se je treba vedno spraševati o enačenju. Enako relevantno vprašanje se mi zdi, če je njihova ljubezen in povezanost kaj manjša kot pri heteroseksualnih parih. Sam trdim, da ni.

   • Hadrija, tega ne trdijo niti sami istospolni. Bomo videli kako bo, ko se bo prvi istospolni par ločil! To bo veselo.

    • Oprostite, nisem razumel, po vašem istospolni sami mislijo, da niso tako povezani in zmožni ljubezni kot heteroseksualci?

     • Ja. Ne gre za zmožnost ljubezni, gre za to da niso idioti in bebci. Njihove zahteve po poroki so bolj hlastanje po uveljavitvi v družbi, če že niso odkrite provokacije.

Comments are closed.