V. Berglez: Napetost na Krimu narašča

21

krimPredsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev je v nedeljo na svojem Facebook profilu objavil, da so sedanji ukrajinski voditelji prišli na oblast nelegalno in da se bo njihova vladavina končala z novo revolucijo. »V kolikor menite, da je Janukovič kriv mu izglasujte nezaupnico in mu sodite. Vse drugo je brezzakonje in ugrabitev oblasti. Rusija je pripravljena z bratsko Ukrajino razvijati nadaljnje odnose, ki bodo v korist obema državama, vendar za nas Ukrajino ne predstavlja skupina ljudi, ki je prelivala kri na Majdanu in pri tem prevzela oblast s kršitvijo ustave in zakonov,« je zapisal Medvedev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto dobil soglasje Dume za napotitev ruske vojske v Ukrajino, zaradi zaščite tamkajšnjega ruskega prebivalstva. Ameriški predsednik Obama se je v nedeljo telefonsko pogovarjal z nemško kanclerko Merklovo. »Glavni namen vseh Obamovih telefonskih razgovorov je bilo poudariti nezakonitost ruske intervencije v krimski regiji Ukrajine«, je dejal novinarjem visoki ameriški predstavnik na sklicani novinarski konferenci.

ZDA so v nedeljo sporočile, da bi lahko Ukrajini nudile vso finančno podporo, ki bi pomagala njenemu s krizo prizadetemu gospodarstvu. Ameriški finančni minister Jack Lew, ki je pozval Kijev, da zaprosi za pomoč Mednarodni denarni sklad, je dejal da bi Washington lahko nudil pomoč tudi z bilateralnimi sporazumi ali preko večjih mednarodnih institucij. »Washington z veliko zaskrbljenost spremlja situacijo v Ukrajini, po intervenciji Rusije na področju Krima«, je še dejal Lew.

Foto: blogs.wsj.com

21 KOMENTARJI

 1. problem je precedens, ki ge je mednaronda skupnost dovolila na kosovu. krim je avtonomna republika znotraj ukrajine, podobno kot je bilo kosovo avtonomna pokrajina znotraj srbije. posledično, če je kosovu bilo dovoljeno, da postane samostojna država, potem bi morali enaki pogoji veljati tudi za krim.

  • Obstajajo pravila, kar se tiče neodvisnosti. To lahko postane, če ljudje tako želijo.

   Ni pa nobenega opravičila, da Rusija kar tako brez razloga napade Ukrajino.

   • saj pravim, da pač naj na krimu izvedejo referendum. tako kot so ga na kosovu ali pa npr. pri nas.

    rusija pa ni napadla ukrajine, ampak je na ozemlje krima vstopila na projšno legalne krimske oblasti. krim je avtonomna republika, torej nekaj podobnega, kar je bila slovenija znotraj jugoslavije. krim ima dejansko lastno oblast in ta oblast je rusijo zaprosila za zaščito, ker se očitno počuti ogroženo s strani nove ukrajinske oblasti.

    • Najprej naj se Rusi popolnoma umaknejo iz Krima, pa nehajo početi svinjarije.

     Potem šele naj se začnejo pogajanja o statusu Krima.

 2. Pri komunistih se vidi, kako hitro v krizi postanejo fašisti in nacisti. Hkrati pa jim je glavni motiv večanje imperija podjarmljenih sužnjev. Že leta 1991 smo videli kako so se vsi komunisti hitro spremenili v naciste in fašiste. Najbolj krvav srbo-fašistični terorist je bil Arkan, ki je bil izvrševalec ubojev UDBE po Evropi, tudi v Titovi gardi in osebnem varovanju je bil. Ukaze mu je dajal Milošević. Drug fašist je bil Tudjman, ki je bil tudi Titov general, pod sabo pa je imel polno UDBOvskih morilcev: Perković, Boljkovac, Šušak, …

  Kar govori Medvedjev: Januković je pozimi izgubil podporo večine volivcev. 90% Ukrajincev, ga že prej ni podpiralo. 100 žrtev pa je med golorkimi civilisti, ki so jih streljali z ostrostrelkami morilci posebnih Janukovićevih enot. Tako kot v Sarajevu.

  Dejstvo je, da socialisti podpirajo Rusijo, ruski imperij, ruske fašiste. Medtem ko demokrati podpiramo svobodno Ukrajino s Krimom vred. ZDA bodo podprle Ukrajino. Rusija s tem ULTRA konzervativnim obnašanjem sposkopava sebi položaj, gospodarstvo. Nikakor ne more vzdrževati okupacije Ukrajine več kot eno leto. Gverilske osvobodilne sile, bi uničile rusko armado z zastarelim orožjem in socialistično logistiko.

 3. Druga stvar pa, ki se jasno vidi, pa je, da je komunizem lažno zagovarjal internacionalnosti in svobodo narodov, kot seveda svobodo posameznika. Za grobo podjarmljenje gre pi komunizmu. V Sovjetski zvezi je bil glavni oz. “sveti” narod kar Ruski narod. V Kitajskem komunizmu so bili prav tako najpomembnejši Kitajci. V SFRJ pa Srbi. Šlo je za prikrito uničevanje drugih narodov, na malenkost bolj prefinjen način kot pri mussolinijevih fašistih in hitlerjevih nacistih.
  Dejstvo je, da so Tita po letu 1948 vsi svetovni komunisti imeli za fašista. Tako ga je proglasila komunistična centrala. In res je vsiljeval jugofašizem na vseh področjih. Pod njim pa je bil skrit srbski hegemonizem.

 4. Fascinantno je število vzporednic med Putinovo aneksijo Krima 2014 in Hitlerjevo aneksijo Sudetov 1938:
  – agresor je država, ki je dve desetletji prej doživela popoln poraz in “zgodovinsko krivico”, zdaj pa se končno spet čuti nepremagljivo
  – arogantnost diktatorja, ki brez ozira na posledice tepta suvereno državo v imenu popravljanja “krivic”
  – anemična reakcija Zahoda, ki ne zna zbrati poguma diktatorja ustaviti, ko je še čas
  – osamljenost žrtve, ki je le drobiž v geopolitični igri velikih
  – stampedo režimskih medijev v državi agresorici, ki domačo javnost preparira z lažmi o ogroženosti sonarodnjakov in s posmehom “dekadentnemu” Zahodu
  – itd

  Rusko gospodarstvo zaradi brezmejne Putinove kleptokracije drsi v recesijo in edini način, da Putin zadrži oblast in prepreči razraščanja nezadovoljstva, je ustvarjanje zunanjega sovražnika, se pravi vojna. Podobno je bilo s Tretjim rajhom.

  Putin se v Ukrajini ne bo ustavil.

 5. Hahaha, zdaj se Američanom vrača v glavo bumerang, ki se mu reče neodvisno Kosovo. Če se lahko odcepi manjšina v eni državi (Albanci v Srbiji), se pač lahko tudi druga manjšina v drugi državi (Rusi v Ukrajini).

  T. i. demokratična revolucija v Ukrajini pa je bil navaden državni udar, ki so ga izvedli divjaški neonacistični elementi, financirani in izurjeni s strani ameriške CIA. Ukrajinci naj se za prihajajočo vojno, kaos in lakoto zahvalijo kar tem tujim plačancem. Rusija samo ščiti svoje rojake in interese.

  • Kosovo ni Krim. Srbi so na Kosovu najprej izvedli genocid, šele nato so jih dobili po nosu. Genocid proti Krimskim Rusom pa obstaja le v fikciji režimskih medijev.

   Sicer pa Putina ne ogrožajo Američani, ampak okraden in reven Ruski narod, ki Putinovi demagogiji nekoč ne bo več verjel. Putin bo prej ali slej doživel usodo Miloševića, Mussolinija, Hitlerja, …

   • tudi če se sklicujemo na nasilje miloševića, ne moremo mimo dejstva, da je v primeru kosova šlo za poseg v suverenost srbije ter njeno ozemeljsko celovitost in da se je v tem primeru sklicevalo na pravico do samoodločbe albancev na kosovu. se pravi, niti v primeru kosova ni bilo nujno, da bi se kosovo odcepilo, ampak bi bilo dovolj, da se kosovskim prebivalcem, torej predvsem albancem, v okviru srbije, zagotovijo ustrezne pravice in varnost.

    bistveno v primeru kosova je torej to, da so nekemu delu neke suverene države dovolili, da se, na podlagi referendumske volje, od te države odcepi. to je bistveno. tako da ne vidim logike, po kateri te pravice ne bi priznali tudi prebivalcem krima. naj pač izvedejo referendum, na katerem naj se pač odločijo, ali želijo ostati v okviru ukrajine ali ne. to, kar sedaj ZDA in EU počneta v primeru ukrajine, ko pač vztrajata, da je pač krim del ukrajine in da drugače ne more biti, so pač dvojna merila. ne moreš nekomu priznati pravico do samoodločbe, nekomu drugemo pa ne, zgolj zato, ker tebi tako ustreza.

    in seveda je rusko vojaško posredovanje sporno, ampak očitno je tudi, da je rusija edina, ki lahko prebivalcem krima sploh omogoči, da izkoristi pravico do samoodločbe, ker ta ruska manjšina na krimu očitno ZDA in EU ne zanima tako, kot so jo zanimali albanci na kosovu. saj, pravi, dvojna merial pač.

    na koncu koncev smo bili tudi slovenci nekoč v podobnem položaju, ko si pač nismo več želeli biti del neke države. prebivalcev krima je pa tudi pribl. 2 milijona.

    in da nova ukrajinska oblast nima nekih simpatij do rusov, je pokazala kmalu po prevzemu oblasti, ko so ruskemu jeziku odvzeli status uradnega jezika. normalno, da se potem ruska manjšina čuti ogrožena.

    tako da zame je rešitev tu preprosta. referendum in na osnovi referenduma naj se pač status krima tudi uredi.

    • Še en opravičevalec Kosovskega nasilja.

     Ti opravičuješ Rusko agresijo na Ukrajini.

     Pa še ni bilo ne referenduma, ne ničesar, kar bi upravičilo Ruski napad.

     Janukovič pač ne more biti razlog.

    • Rešitev je tu preprosta. Rusija naj se umakne in se ne vtika v Ukrajino. Bodo že sami porihtali.

     • Ne, ne bi mogli. Srbi so že dokazali, da v primeru Kosova niso sposobni normalnega civilizacijskega dogovora – izvedli so genocid.

  • Tipičen komunajzer, poln sovraštva do zmagovalcev v hladni vojni.

   Kosovo ni Krim. Na Kosovem je 80% prebivalstva albanskega.

   Tudi, če bi se krim odločil za neodvisnost, Rusija nima nobene pravice kar napasti Ukrajine.

   • Se vidi, da nimaš najmanjšega pojma o mednarodnem javnem pravu. Po njem etnične manjšine nimajo pravice do odcepitve. To je veljalo, do kosovskega precedensa.

    Tudi na Krimu so etnični Rusi večina (60 odstotkov), vseh rusko govorečih in čutečih prebivalcev Krima pa je več kot 80 odstotkov.

    • Še vedno imam več pojma o mednarodnem pravu, kot ti.

     Srbi so na Kosovu izvedli genocid. Ukrajinci pa jim niso naredili nič hudega.

 6. Zanimivi, argumentirani komentarji.

  Gre za pravi znanstveni simpozij o ukrajinsko ruskem problemu.

  čestitam!

 7. Volk dlako menja čudi ne. Kako naj Ukrainci zaupajo Rusom ko KGBejščik /komitet graždanskoj bezopasnosti/ Putin torej direktni naslednik sovjetske zločinske teroristične organizacije, ki je po nalogu kompartijskega šefa Stalina izstradala do smrti od 4 do 6 milijonov Ukraincev v gladomoru /holodomor/ v letih 1932 in 1933.
  Ukrainci so nemške čete v 2. vojni sprejeli kot osvoboditelje.

Comments are closed.