V. Berglez: Krim – v luči nedeljskega referenduma

0

referendum KrimPo najavi Sergeja Aksjonova na družbenem omrežju Twitter bo Krim čim prej zahteval uradno pripojitev k Rusiji. Po do sedaj preštetih referendumskih lističih je 95,5 volivcev glasovalo za priključitev Krima k Rusiji.

»Želimo čim hitreje napredovati s priključitvijo ob spoštovanju vseh legalnih postopkov«, je dejal proruski krimski premier Aksjonov. Kot je objavil Kremelj v nedeljo zvečer je ruski predsednik Putin v telefonskem pogovoru zatrdil ameriškemu predsedniku Obami, da je krimski referendum popolnoma skladen z mednarodnim pravom. Kremelj tudi navaja, da bosta oba voditelja skupno delala na stabiliziranju stanja v Ukrajini, ki bi ga naj nadzirala misija OVSE.

Po poročanju Reutersa Putin meni, da ukrajinske oblasti nimajo dovolj volje, da bi v svoji državi obrzdale nasilje zoper Ruse. Italijanska ministrica za zunanje zadeve Federica Mogherini je v nedeljo zvečer izrazila globoko zaskrbljenost nad rezultati referenduma in poudarila »da vse diplomatske poti ostajajo odprte«. V svojem sporočilu za javnost je Mogherinijeva dejala, da tako Italija kot njene partnerice v Evropski uniji štejejo referendum za nezakonit in podprla resoluzijo Varnostnega sveta ZN, na katero pa je Rusija vložila veto. »Še je možnost za okončanje krize. Vse je še odprto pod pogojem, da si Rusija ne priključi Krima«, je še dodala Mogherinijeva.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je referendum na Krimu razglasil za nezakonitega in pozval Moskvo, da se izogne nepotrebnemu izbruhu težav v Ukrajini. »Referendum je v nasprotju z ukrajinsko ustavo in se je odvijal pod grožnjo ruskih okupacijskih sil«, je dejal Fabius. Francija poziva Rusko federacijo, da takoj sprejme ukrepe v izogib razširitvi nemirov v Ukrajini in pozval Moskvo, da spoštuje suverenost in teritorialno celovitost Ukrajine.

Po poročanju AFP je v nedeljo zvečer na tisoče ljudi v ritmu ruskih tradicionalnih plesov na ulicah Simferopola in Sevastopola proslavljalo izide referenduma.

Foto: tagesspiegel.de