V Atenah doseženo soglasje glede varčevanja

2

Nedavno so se v Atenah mudili eksperti EU, Mednarodnega denarnega sklada (MDF) in Evropske centralne banke (ECB). Vidno zadovoljni z napredkom izvajanja novega varčevalnega paketa v višini 11,5 milijarde evrov, so ekspertni najavili svoj vnovičen prihod v septembru, da preverijo kako potekajo stvari v praksi. Šele, ko bo Grčija izpolnjevala predpisane zahteve v praksi, bo dobila obrok pomoči v višini 31,5 milijarde evrov. Po besedah MDS Paula Thomsena je bil razgovor z grškima ministroma  za finance in delo Yannisom Stournarasom in Yannisom Vroutisem zelo konstruktiven, saj je bi dosežen napredek. V praksi bo to pomenilo, da morajo Atene sprejeti takojšne in boleče ukrepe varčevanja, da bi pokrile načrtovani primanjkljaj za leti 2013 in 2014. Načrtovano je tudi znižanje pokojnin, ukinjanje beneficij in znižanje stroškov ministrstev. Dogovorjeno je, da se bo upokojevalo pri 66 letih in da se znižajo pokojnine, tudi tiste najnižje, za 6 odstotkov. »Strinjali smo se z varčevalnimi ukrepi in reformami, ki lahko zagotovijo gospodarsko rast in za zmerom odvrnejo nevarnost bankrota. Grški narod je na svojih plečih nosil največje breme dosedanjih reform in naslednji tedni so ključni za Grčijo, zato velja vztrajati«, je dejal po razgovorih finančni minister Stournaras.

Foto: nytimes.com


2 KOMENTARJI

  1. Pri nas pa sta opozicija in sindikati ostro proti hitrim varčevalnim ukrepom, čeprav nas tuji posojilodajalci iz tedna v teden kaznujejo zaradi tega. Vlada JJ pa je vrgla puško v koruzo glede reform.
    Fer bi bilo, da bi JJ šel z reformami do konca, pa naj ga opozocija blokira in prevzame krivdo za bankrot.
    Upam na čimprejšnji bankrot Slovenije in da tuji finančni strokovnjaki prisilijo Slovenijo v izvajanje ostrih reform. To je edina rešitev za delavne ljudi v Sloveniji.
    Dosedanji socialistični politiki so zgolj podpirali demokratično večino lenih socialističnih volilcev, ki so v Sloveniji v večini že nekaj desetletij, saj je to tudi edini uspeh socializma, da je uspel zmanipulirati večino prebivalcev v ovce, ki verjamejo v magične utopije socializma, ki pa so realne v zatirunju in velikem obdavčevanju pridnih delavcev..

  2. Katero soglasje po vrsti je že to? Ne vem, zakaj si zatiskamo oči? Vse države pač niso za v Evropo, vključno s Slovenijo, saj še kako potrebujemo proste roke za vodenje politik. Verjetno bi bilo bolje, da bi ostali del Balkana.

Comments are closed.