Utrjevanje rublja

20
zda kitajska
Kitajska po BDP prehiteva ZDA.

Rusija in ruski rubelj doživljata največje pretrese po začetku svetovne gospodarske krize v letu 2008. Inflacija se v Rusiji po statističnih podatkih nahaja pri 11,4 %. Seveda je vprašanje kakšna je realna inflacija, ki jo čuti ruski potrošnik v svojih denarnici.

K inflaciji je prispeval rekorden padec vrednosti rublja, saj je ta od oktobra izgubil več kot 40 % v primerjavi z dolarjem. Razlog za ta padec je surova nafta od katere je precej odvisno Rusko gospodarstvo. Ta je na mednarodnih trgih izgubila več kot 50 % vrednosti in iz 115 dolarjev padla na skoraj 50 dolarjev za sodček nafte.

Reševanje rublja

Rubelj je podprla ruska centralna banka z milijardnimi injekcijami. Na pomoč je priskočila tudi soseda Kitajska, ki ima z Rusijo podpisane večletne pogodbe o dobavi ruskih energentov v višini več milijard. Kitajska gotovo ne pomaga iz simpatije do Rusije, temveč zastopa v prvi vrsti svoje interese.

Bolj prikrito, a vseeno vidno svetovni javnosti, pa Rusi izvajajo še en načrt, ki bo rubelj na mednarodnih trgih utrdilo v nekoliko daljšem časovnem obdobju. Vse od začetka krize Rusija povečuje svoje rezerve v fizičnem zlatu. Največji nakup zlata so Rusi opravili ravno v času največjega padca svoje valute. Samo decembra je centralna banka Rusije kupila 1,2 milijona unč zlata, kar je največji nakup v zadnjih 15 letih. Po uradnih podatkih organizacije World Gold Council je Rusija po zalogah zlata na 5. mestu na svetu. Znano je, da so uradni podatki precej od realnih podatkov. Saj mnoge države zlato kupujejo kar se da prikrito. Nemška centralna banka, Deutsche Bank, je objavila podatke po katerih bi naj ravno Rusija bila v zadnjih 20 letih največji kupec fizičnega zlata. Tesno ji sledi Kitajska. Zanimivo bo, ko bosta obe državi objavili svoje dejanske zaloge zlata. Saj objava realnega kritja domače valute ne bo ugodno vplivala na ostale svetovne valute, ki nimajo nobenega kritja.

Ravno ta svetleča plemenita kovina pa je v enakem obdobju, ko je rubelj doživel največji padec v zadnjem desetletju, pridobila dobrih 50 % svoje vrednosti. Merjeno seveda v rubljih. S tem zlato ponovno dokazuje svojo moč ohranjevalca realne vrednosti, zlasti v času večjih kriz. Vzhod pa se očitno dobro zaveda, da temelj finančnih trgov ne more biti papir brez vrednosti, temveč neka realna dobrina. Vztrajno in počasi izrinjajo dolar, ki izgublja primat svetovne valute.

Preusmerjanje pozornosti

Ob tem nam mnogi svetovni dogodki preusmerjajo pozornost in pozabljamo, da je stanje tudi v državi, ki je povzročila sedanjo gospodarsko krizo, daleč od rožnatega. ZDA sicer prikazujejo lepo gospodarsko rast, precej nizko brezposelnost, a na drugi strani so dosegle nov rekordni dolg, ki znaša vrtoglavih 18 bilijonov zelencev. Dolg ZDA je strmo naraščal skozi programe centralne banke, t.i. kvantitativnega sproščanja (QE) oz. tiskanja svežega denarja, s katerim so refinancirali dolgove. Podatki univerze Yale lepo kažejo, da so ameriški borzni indeksi rasli predvsem v času ustvarjanja tega umetnega denarja. Torej so vrednosti delnic oz. podjetij daleč od realnih.

Ti dolgovi ZDA pa so zapakirani in prodani v različnih naložbah širom sveta, tudi v Sloveniji. Zategovanje pasov, ki ga doživljamo že nekaj let in finančne težave EU, so v marsičem posledica početja ZDA. Samo spomnimo se Grčije in prikrivanje realnega dolga te prezadolžene članice s strani ameriške centralne banke Goldman Sachs.

Rek »ko kihne Amerika, se prehladi cel svet,« še kako drži. Ameriška rast namreč ne temelji na realni podlagi temveč na novo natisnjenem denarju iz programa QE. Njen dolg pa bo imel močne posledice za ves svet. Ob tem pa skoraj ni bilo objavljene novice v medijih, da ZDA po dolgih desetletjih niso več prva gospodarska velesila sveta. Konec preteklega leta jo je prehitela Kitajska.

Obstaja torej mnogo razlogov, zakaj moramo biti previdni in pozorni, saj se lahko tudi v EU in Sloveniji, ruska situacija hitro ponovi.

Pripis uredništva: Marko Kocuvan je neodvisni premoženjski svetovalec.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


20 KOMENTARJI

 1. Dragi Marko,

  krizo, praviš, so zakuhale ZDA. Najbrž! Ampak roko na srce, Marko, gospodarsko stanje v Sloveniji, Grčiji, Severni Koreji, Rusiji, … pa nima – a ma nobene veze z ZDA, razen te, da tam in tu živi homo sapiens! Če boš s takimi trapil Slovence, se ne bomo NIKOLI izkopali iz dreka.

  Pa brez zamere in LP IvoC

  • Sem šel še enkrat brati ves tekst, ker se mi je čudno zdelo, da nisem videl tega kar opozarjaš in imaš popolnoma prav.

   Marko trdi, da se je gospodarska kriza začela v ZDA. Morda bi bilo pravilneje napisati, da se je tam začela finančna kriza leta 2007 in je trajala do konca 2008. ZDA je imela par problemov z podjetji in bankami, ne pa resne gospodarske krize. Večina podjetij je hitro prišla nazaj na konja, morda jim je prodaja v tem letu padla za 20%. Prav tako Poljska, Turčija, Kitajska, Sloveška, Češka in Baltske države.

   Problem pa so države, ki gradijo na mivki:
   nekonkurenčno gospodarstvo
   državna podjetja
   monopoli
   ena panoga
   socialistična gospodarstva ( centralno plansko vodeno gospodarstvo, državna podjetja, podržavljene banke, zavarovalnice, podržavljeno šolstvo, p.zdravstvo in p. penzijski sistem)
   ekstremno socialna država ( veliki davki, veliko umetno zaposlene birokracije)

   Rusija, Slovenija, Grčija, Italija, Francija.

   Ven so že Španija, Irska, Nemčija, Švedska, Danska, Nizozemska, Švica.

 2. Cena zlata je v zadnjih 2 letih padla najmanj za 30%.
  Nisem pa vedel, da Rusi največ zlata v fizični obliki pokupijo na svetu.

  Rusija je gospodarsko šibka država. Kot venezuela, nigerija in saudska arabija temelji na nafti, plinu in vzorcih iz srednjega veka.

 3. Ruska inflacija in padec rublja sta posledica divjaške ukinitve Južnega toka. Putin misli, da se lahko zaj*bava s celim svetom. Ne gre to tako. Sploh ne zdaj, ko Rusija ni več SSSR. Rusija je bila priložnost za kapital. Ampak ne, če je na čelu tak poslovni divjak.

   • Ni bil proti EU. Kvečjemu za EU. In Južni tok je že s samo “omembo projekta” pripeljal veliko kapitala v Rusijo. Ves ta kapital se je zdaj umaknil. Zato je Rusija v riti. Rusija je postala nezanimiva. Tehnološko je na dnu, eno celo reko denarja (Južni tok) pa je izsušila, v trenutku.
    V to Putinovo idejo s Turčijo še nihče ne verjame, zaenkrat.

    • Ne vem za kaj za južni tok navijaš. EU je bila proti JT, ker bi s tem Rusija dobila monopol prodaje plina Evropi. Saj imajo že Severni tok, ki ga vodi Schroeder. A to ga za to upravičuješ, ker ga je podprl JJ? Hkrati pa vsi voditelji banana držav na Balkanu, ki so bolj ali ne socialistične lutke v rokah Putina.

     Putin je odpovedal, ker nima več denarja za preživetje.
     Rusija je na robu bankrota. Dnevi so ji šteti. S Krimom si je dobila na grbo penzije upokojencev in socialne preživnine za večino prebivalstva, ki so brezposelni. 2 milijardi letno. Od Krima nima nič , razen imperialno-nacionalni ponos.

    • Za Evropo je bolj pomemben Nabucco, ki bi pripeljal nafto in plin iz Kaspijskega bazena oz. iz držav, ki se hočejo osvoboditi Rusije. Na ta način bi lahko cena plina v Evropi padla na polovico.

     A ti veš, da imajo v ZDA 3x cenejši plin kot Evropa?

     • Kolikor vem je navdušenje za Južnim tokom krojila neodvisnost od Ukrajine in problemov z dobavo plina Evropi zaradi sporov med Rusijo in Ukrajino. Enkrat smo že bili odrezani od dobav plina, sredi zime.
      Sicer pa govorimo o koristih za Ruse. Ti bi nedvomno bili. In o tem kakšno škodo je Putin Rusiji naredil s tem ko ga je skenslal.

 4. Združene Države so prva država sveta. A ne več ekonomsko. Tako se tudi mi moramo obrniti drugače. Ne v smeri izgradnje tajnih trgovskih sporazumov z ZDA v stilu varnostnih sporazumov, ki jih imajo ZDA z ostalimi “free English-speaking” narodi. Pač pa v sledenju naši najmočnejši zaveznici tam, kjer obvladajo sceno. 🙂

  • Hm … pred nekaj desetletij je sledeče veljalo brezhibno: naši naravni trgovinski in tudi ostali partnerji so: severna Italija, Avstrija in Nemčija. Sedaj smo se pa že toliko skvarili. da to verjetno ni več res.

   • Nedolgo nazaj so naši največji trgovinski partnerji bili v skupni državi. Pa smo se potrudili oditi čim intenzivneje, tako da smo tudi sami precej pripomogli k pogorišču, na katerem več ni ekonomij, s katerimi bi lahko sodelovali… 🙁

    • A se vam ne zdi, da bi za naše … khm … brate v skupni državi … bolje pristajala beseda “pajdaši” ali “lastniki”?!

    • Res ne vem, kdo so zdaj lastniki in kakšne manire imajo. Fascinantno mi je samo, kako se je Slovenija bila odločena z vojaško silo odcepiti od svojih ekonomsko gledano manj razvitih kolonij. Tudi v Italiji pogosto poslušamo takšna razmišljanja. In v Nemčiji (za EU). A jih ne poskušajo uresničiti. Samo malo se sami sebi pridušajo, ker se čutijo nerazumljeni.

     • @IĐ: Slovenija se je odcepila od parazitov.
      Tega ne moreš narediti, če so paraziti številčnejši ali celo bolje oboroženi.

      Največji parazit leta 1990 je bila PREVELIKA JLA. Pa Srbija in Kosovo.

      Če je Slobo še dopustil, pa Marković ni in je poslal tanke in MIGe v Slovenijo.

      A ti to namerno? Ali res ne poznaš sosledja?

     • Pavel, glede prevelike JLA ne rabiš meni razlagati. Jaz sem leta 1986 (po prihodu z izmenjave v ZDA) pred več kot sto naborniki vprašal, ali je možno služiti brez orožja. 😉 (Trenutno se zavzemam za demilitarizacijo Slovenije.)

      Lahko pa veliko razlagaš mojemu očetu, ki se mu niti 50% BDP za vojsko ne bi zdelo veliko. Kot otroka so ga zajeli ustaši in peljali v Јасеновац – beseda, ki se ne da napisati v latinici.

  • @IĐ
   Kar ZDA se držimo. Tam je standard na vseh nivojih še vedno veliko večji kot kaka Indija, Kitajska ali v evropskih in sploh balkanskih ter socialističnih očeh MNOGO PRECENJENA umirajoča Rusija.

   • Želim si, da bi se od Združenih Držav učili, kako se finansira znanost. In finansiranje poenotili na ravni EU. Čeprav je sedanje vodstvo EU korumpirano, da slabše ne bi moglo biti, si želim “več Evrope” in ne manj.

 5. Za premoženjskega svetovalca še posebno ni dobro, da se zapiči v eno samo vrsto naložbe in pri njej vztraja ne glede na dejstva.

Comments are closed.