Utrinek: Dobitnik nagrade Saharova je Denis Mukwege

0
Foto: Evropski parlament.
Foto: Evropski parlament.

Ginekolog, verski dostojanstvenik, novinar: morda res nimajo mnogo skupnega, si pa vsi prizadevajo za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Zato so jih poslanske skupine in poslanci Parlamenta predlagali kot kandidate za letošnjo nagrado Saharova za svobodo misli. Nominiranci so se predstavili na skupnem zasedanju odborov za zunanje zadeve, razvoj in človekove pravice.

Dobitnik nagrade Saharova 2014 je bil razglašen 21. oktobra. Nagrado je prejel Denis Mukwege, ginekolog iz Konga, specialist za pomoč žrtvam posilstev.

 

Nominiranci za nagrado (po abecednem vrstnem redu):

  • Mahmud Al ‘Asali, profesor prava na univerzi v Mosulu se je lani zavzel za pravice kristjanov v Iraku. Ubit je bil julija. Louis Raphael Sako, patriarh kaldejske katoliške cerkve, se zavzema za versko svobodo v Iraku. Predlagajo jih politična skupina ECR in 66 drugih poslancev.
  • CHREDO, Open Doors, Oeuvre d’Orient, Aid to Church in Need so organizacije, ki si prizadevajo za zaščito krščanskih manjšin. Predlagal jih je poslanec Philippe Juvin skupaj s še 60 poslanci.
  • Ukrajinsko proevropsko gibanje EuroMaidan, ki ga predstavlja novinar Mustafa Najem, glasbenica in zmagovalka evrovizije Ruslana Ližičko, aktivistka Jelizaveta Šeptilnikova in novinarka Tetjana Čornovo. Predlagal jih je poslanec Jacek Saryusz-Wolski skupaj s še 52 poslanci.
  • Ayan Hirsi Ali, borka za pravice žensk v islamskih družbah. Predlagala jo je politična skupina EFDD.
  • Denis Mukwege, ginekolog iz Konga, specialist za pomoč žrtvam posilstev, ustanovitelj bolnice Panzi v Bukavu. Predlagali sta ga politični skupini S&D in ALDE ter poslanka Barbara Lochbihler.
  • Lejla Junus, azerbajdžanska borka za človekove pravice in direktorica instituta za mir in demokracijo. Predlagala jo je je politična skupina Zeleni/EFA in poslanci Alexander Graf Lambsdorff, Marietje Schaake in Ramon Tremosa.

Nagrada Saharova

Nagrado Saharova za svobodo misli Parlament vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem boju za svobodo govora, človekove pravice in temeljne svoboščine. Lani je nagrado dobila Malala Jusafzaj, pakistanska borka za pravico deklet do izobraževanja.

Vir: Evropski parlament

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.