Utrinek: Za nasilje in terorizem ni verskega opravičila

2

papez francisekV ponedeljek je papež Frančišek pozval verske poglavarje po vsem svetu, da jasno in glasno zavrnejo vsakršno opravičilo nasilja in terorizma. V Vatikanu je sprejel 300 verskih predstavnikov vseh veroizpovedi, ki od nedelje sodelujejo na mednarodnem sestanku, ki ga organizira Skupnost Sant’ Egidio in ob tem dejal, da ne more biti nikakršnega verskega opravičila za nasilje po svetu.

»Tako kot je pred dvema letoma poudaril v Assisiju papež Benedikt XVI, je treba izkoreniniti vsako obliko nasilja, storjeno v imenu vere ter z vsemi skupnimi močmi bdeti, da svet ne postane plen tega nasilja«, je dejal papež Frančišek. »Ne moremo dovoliti, da terorizem prevzame srca ljudi nagnjenih k nasilju, da bi ti sejali smrt med tolikšnim številom ljudi. Nikdar ne smemo priti v situacijo, da ne reagiramo na bolečino celotnih narodov, talcev vojn, bede in izkoriščanja. Ne smemo biti ravnodušni do dramatičnih situacij, ki jih doživljajo otroci, družine in starejši, ki jih je prizadelo nasilje,« je še poudaril papež.

Foto: wikipedia.org

2 KOMENTARJI

 1. Nasilja in vzrokov nasilja ne bomo mogli nikoli izkoreniniti v družbi kot tudi ne “negativnih” oz. neprijetnih čustev človeka, kot so Pohlep, sovraštvo, zavist.

  “Bili smo nič, bodimo vse!” je stavek iz pesmi internacionale, ki tako dobro opiše kako bednik hoče čez noč postati Pavijan Tito ali Car Stalin ali kapitalist Janković. Množični zločini so nujno orodje in način življenja teh bednikov.

  Če je bila pred stoletjem družba še tolikor koliko normalna, je bil terorist tisti, ki je pobijal posameznike. S prihodom socialističnih teroristov pa so na oblast prišli osebki, ki pobijajo množice civilistov.
  Tudi islamistične teroristične organizacije niso nič drugega kot Komunajzer-fašisti križani s površnim poznavanjem Korana in islama kot smo v Evropi imeli t.i. krščanske -socialiste, ki so v resnici (KOMUNAJZER)- fašisti.

  Prevakar berem na bolniškem dopustu knjigo Frančiškan v SSu. Ko sem začel, nisem mogel nehati. V eni uri sem prebral cca 60 strani. Govori o vaškem fantu iz zdravo pobožne katoliške in intelektualne družine v Nemčiji, ki je vstopil v frančiškanski samostan, bil deležen dobre filozofske in teološke vzgoje pri jezuitih in bil dolgo bojevit član Nove Nemčije, glavne nasprotnice socializma, predvsem nacizma.

  Ko je bil vpoklican v vojsko in so ga dali v Himmlerjev SS bataljon je moral ves čas bojevito in pametno odgovarjati poneumljenim SS socialistom, od katerih je večina zaradi bebavega Hitler Jugend “pranja možganov” zgolj politkomisarsko znala nabijati ideološko sovraštvo, on pa jim je vračal z znanjem iz teologije, humorjem in inteligenco. To je šlo celo do Himmlerja – oficirji so se penili, a so po drugi strani videli, da imajo ravno ti rekrutirani semenišniki najboljši značaj, hrabrost, požrtvovalnost, inteligenco, solidarnost:
  ” Ko smo zavzeli francosko mesto in so naši ranjenci kričali v blatu, je večina vojske šla pleniti hiše!”
  SS oficir je pred celim zborom govoril: ” Naši sovražniki so cigani, komunisti in Judje. Največji pa so kristjani, papež je največji kapitalist na svetu in kristjani so najbolj nevarna zalega!” Potem se je ta fant- običajni vojak oglasil in mu nasprotoval pred celim zborom vojakov…

Comments are closed.