Utrinek: Ukrajinska bitka za dostojanstvo

0
Ukrajinska bitka za dostojanstvo
Foto: busycatholic.blogspot.com

Kot piše Catholic Register je v začetku maja v Torontu na Univerzi sv. Mihaela, gostoval nadškof ukrajinske grko-katoliške cerkve Svjatoslav Ševčuk. Pred skoraj 300-glavo množico je podal svoje videnje ukrajinske krize v duhu krščanske ljubezni in strpnosti.

“Ko vam prinašam pozdrave iz dežele in od ljudi, ki so ujeti, ne po svoji krivdi, v bitki na življenje in smrt, za lastno prihodnost, želim razsvetliti stališče velikega upanja ukrajinskega vodstva,” je dejal Ševčuk. “Sredi vsega nasilja in nemira, ki danes pesti Ukrajino morate imeti radi svojega soseda, kot imate radi sebe, ni je večje od te zapovedi,” pravi Ševčuk.

Ševčuk je še dejal, da se je konflikt pričel lani novembra, ko so protestniki iskali tesnejše vezi z Evropsko unijo kot z Rusijo in prisili Janukoviča v beg, kar je sicer spet nakazalo začetek gospodarskega povezovanja z Evropsko unijo, vendar je narod zapadel v bitko za človeško dostojanstvo. Ko je takratna vlada odgovorila z brutalnostjo so protesti postali več kot pa le samo oznanjanje proevropskega stališča, postali so nacionalno gibanje za vzpostavitev človeškega dostojanstva. “Vsem želimo povedati, da je Bog z nami in zato bo cerkev stala z ljudmi, toda želimo tudi, da ljudje razumejo, da ima Bog rad tudi vojsko in prebivalce Rusije. Zakaj bi verjeli,da ima Bog rad samo eno stran, je še poudaril Ševčuk.

Torontski kardinal Thomas Collins, ki je prisostvoval Ševčukovem gostovanju je dejal, da Ševčuk prinaša mir in svetost vsled težke in nasilne situacije v Ukrajini. “Z nasiljem nad nasilje ni dobro in ni v duhu z našo krščansko vero. Na situacijo je treba odgovoriti z duhom ljubezni in to je to, kar želi nadškof povedati,” je dejal Collins.