Utrinek: Pršut združuje Slovence in Hrvate!

3

MESOČeprav zadnje čase Hrvati spet inscenirajo mejne konflikte na področju ribolovnega območja v Piranskem zalivu, je na kulinaričnem področju prišlo do opaznih pozitivnih premikov. Sklenjen je bil kompromis in oba naroda sta izvirnost delicije istrskega pršuta razglasila za slovenski in hrvaški!

Po poročanju hrvaškega časnika Jutranji list, so slovenski in hrvaški proizvajalci istrskega pršuta nedavno podpisali sporazum, s katerim je istrski pršut postal prvi skupni avtohtoni kmetijsko – prehranski proizvod Slovencev in Hrvatov. Tako je odslej dalje, proizvodnja tega pršuta razširjeno na slovensko in hrvaško Istro s skupnim pečatom za celotno področje proizvodnje, vključno z zaščitnim znakom izvirnosti v skladu s standardi Evropske unije. Sporazum je podprlo tudi nekaj lokalnih skupnosti na obeh straneh meje in resorno hrvaško Ministrstvo za kmetijstvo.

Omenjeni sporazum je dosežen s pomočjo modela preko – mejnega sodelovanja, kar bo na osnovi pridobljenih izkušen, močna spodbuda in odlična nadgradnja za vsa bodoča podobna sodelovanja, kot je na primer teran in drugo. Poznavalci zatrjujejo, da je ta dosežen uspeh samo eden od mnogih, ki bodo še sledili pri zaščiti avtohtonih slovenskih in hrvaških prehranskih izdelkov, ki temeljijo na tradiciji in ustreznem geografskem poreklu. Sporazum je podprl tudi hrvaški poslanec v EU parlamentu Tonino Picula.

V zvezi s tem poročanjem Jutranjega lista smo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poslali tri vprašanja, na katera so nam prijazno odgovorili.

Vse tako kaže, da zadeve še zdaleč niso tako enoznačne, zato Slovenci upravičeno pričakujejo, da se bo Cerarjeva vlada še kako prizadevala za slovenske interese na vseh področjih! Zadnji ribiški incident ne daje nobenega pravega upanja! Dejstvo namreč je, da Hrvaška hoče postati najvplivnejša država na Balkanu na vojaškem, gospodarskem in političnem področju.

 

3 KOMENTARJI

  1. Igor, zraven sta Milan Zver in Peterletov Lojze. Pač še en prikaz abotnosti krščanskega (religioznega) uma. Zlobna komunista Vajgl in Šoltes sta bila proti!

Comments are closed.