Utrinek: Papež – “Gospodarski sistem, ki povzroča vojne, da bi preživel, ni dober”

3
papez francisek
Foto: catholicworldreport.com.

Po pisanju Arlington Catholic Heralda je papež Frančišek v nedavnem intervjuju za španski dnevnik La Vanguardia dejal, da se nahajamo v svetovnem gospodarskem sistemu, ki ni dober, ker gre za sistem, ki povzroča vojne, zato da bi preživel. To so veliki imperiji vedno počeli. Ker nimamo svetovne vojne, imamo regionalne vojne. In kaj vse to pomeni? Pomembno je, da je orožje narejeno in prodano in na ta način malikovalska gospodarstva žrtvujejo človeka ob vznožju idola denarja, očitno ustvarjajoč pri tem dobičke, je dejal papež.

Papež se je dotaknil tudi ene njegovih prepoznavnih tem, to je globalizacije. Meni, da slabosti globalizacije niso samo materialne, temveč tudi kulturne, ker globalizacija briše in razveljavlja različnost. Apeliral je na ekonomski sistem, ki ohranja posebnosti, raznolikost in identiteto vsakega posameznika. Papež je omenil tudi odpiranje vatikanskih arhivov, ki zadevajo holokavst. Pri vprašanjih zgodovine je še poudaril: »Ne moreš živeti svojega krščanstva, ne da bi prepoznal njegove judovske korenine«.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. “Meni, da slabosti globalizacije niso samo materialne, temveč tudi kulturne, ker globalizacija briše in razveljavlja različnost.”

  Globalizacija ni samo tekmovanje delavcev, kdo bo delal za manjšo mezdo. Globalizacija je tudi potrošništvo, ki ni v prvi vrsti poraba, ampak je ideologija, potreb , trendov, veljave,…Tako globalizacija ruši tradicijo, ki je temelj stabilnosti vsake družbe. Ni čudno, da imajo potem razni ekstremisti toliko podpore, ker se ljudje enostavno niso sposobni obraniti nasilne potrošniške ideologije.

  • Tadej, običajno dobro napišeš. Tukaj pa sem razočaran nad izkrivljenim (socialističnim) mišljenjem. Kaj ima delavec in podjetnik s potrošniško ideologijo? Oba hočeta svoje delo prodati. Oba pa sta sočasno kupca in imata svobodo ali bosta ves kupovala in padala na limanice prav vseh marketing zapeljevalcev. Imamo tu vsaj svobodo. Na strani ustvarjanja in na strani kupovanja.

   Potrošništvo ni enako kapitalizem. Kapitalizem se ukvarja predvsem z ustvarjanjem. Potrošništvo je del marketinga. In ni vsak marketing slab, ga je pa veliko.

   To je podobno kot bi en defektnež rekel, da so ljudje nesrečni zaradi prihoda TV. Večinoma je to res. TV jim prikazuje idealne svetove sreče. V 90% sta internet in TV res drek, a vseeno pa sta v 10% in včasih zelo kvalitetni in tehnološki napredek, družbeni napredek.

   Kaj bi dejal na to, da so v Sloveniji ravno socialisti ( birokrati in zaposleni v državni upravi ) najbolj izkroiščevalski, najbolj egositični, najmanj socialni in celo najbolj potrošniško sprevržene ovce.

 2. Papež ima seveda prav, ko govori, da mora orožarska industrija s svojimi vplivi v politiki doseči, da se dogajajo vojne in da se porablja in kupuje njeno orožje.

  Težko pa je debatirati z nekom, ki sedanji svet primerja z nekim idealnim sanjskim svetom. Težko je iz tega sklepati, da je ves sistem ekonomije napačen. Če se ozremo v čas socialističnih držav – je bilo vse temelječe na vsiljevanju te ideje s strahom, orožjem, vojaško tekmo in “proženjem revolucij” v celem svetu. Tega vzorca danes ni v razvitem svetu. Vojne proži zaenkrat Putin, islamistični skrajneži in kmalu jih bo tudi nacionalistična Kitajska.

  Globalizacija je proces, ki traja že nekaj stoletij in je prav Katoliška Cerkev najbolje izkoristila ta proces. Tako, da ne razumem sataniziranja globalizacije, kar je lastnost socialistov, ki socialistične revolucije niso uspeli globalizirati, ker se jim je vse podiralo že v osnovi.

  Globalizacija ima prednosti in slabosti in o tem sem na blogu napisal že članek pred 7 leti. A takrat sem bil še precej pod vplivom “edine zdrave socialistične misli” in knjige dveh spieglovih novinarjev, kar bi danes rekel, da je skrajna levičarska (socialistična) literatura. Kljub vsemu sem šel razlikovati.

Comments are closed.