Utrinek: Nagovor papeža pri sklepni maši SDM

0

statue-of-jesus-in-rio-de-janeiroBratje škofje in duhovniki, dragi mladi,

»Pojdite in naredite vse narode za moje učence«. S temi besedami Jezus nagovarja vsakega izmed vas: »Čudovito je bilo sodelovati na Svetovnem dnevu mladih, živeti vero skupaj z mladimi z vseh štirih strani sveta, ampak zdaj morate iti, zdaj morate to izkušnjo posredovati drugim.« Jezus vas vabi, da postanete učenci s posebno nalogo. Kaj nam, v luči božje besede, ki smo jo slišali danes, Gospod pravi? Tri preproste besede: pojdite, ne bojte se in služite.

1. Pojdite. V teh dneh tukaj v Riu ste lahko doživeli čudovito izkušnjo srečanja z Jezusom, srečali ste ga lahko skupaj z ostalimi, in občutili ste veselje vere. Ampak izkušnja tega srečanja ne sme ostati zaklenjena v vašem srcu ali samo v vaši mali župnijski skupini, gibanju ali skupnosti. To bi bilo tako, kot če bi gorečemu plamenu odvzeli kisik. (prim. Rim 10,9).

Ampak, pozor! Jezus ni rekel »če želite, če imate čas«, ampak: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence.« Deliti izkušnjo vere, biti priča vere, oznanjevanje evangelija: to je naročilo Boga vsej Cerkvi in to vključuje tudi vas. Ne gre za naročilo, ki bi izviralo iz želje po prevladi ali moči, ampak izvira iz moči ljubezni, iz dejstva, da je Jezus prišel v našo sredo in nam daroval, ne del samega sebe, ampak sebe vsega. Svoje življenje je daroval, da bi nas rešil in nam pokazal božjo ljubezen in usmiljenje. Jezus z nami ne ravna kot s sužnji, ampak kot s svobodnimi, kot s prijatelji, kot z brati in sestrami. Ne samo, da nas pošilja, tudi spremlja nas, in je pri izpolnjevanju našega poslanstva ljubezni vedno ob nas.

Kam nas Jezus pošilja? Ni meja in omejitev, pošilja nas k vsakomur. Evangelij je namenjen vsem in ne le nekaterim. Ni le za tiste, za katere se zdi, da so nam bližje, da so bolj dojemljivi, da bolje sprejemajo. Za vse je. Ne bojte se iti in prinašati Kristusa v vsa okolja, do skrajnih meja družbe, tudi tistim, ki se zdijo najbolj oddaljeni in najbolj nezavzeti. Gospod išče vse, za vsakega želi, da bi čutil toplino njegovega usmiljenja in ljubezni.

Posebno želim, da bi Kristusovo naročilo »Pojdite!« še posebej odmevalo v vas, mladih latinskoameriške Cerkve, ki ste vključeni v celinsko poslanstvo, ki ga podpirajo škofje. Brazilija, Latinska Amerika, ves svet potrebuje Kristusa! Sv. Pavel pravi: »gorje meni, če evangelija ne bi oznanjal!« (1 Kor 9,16). Ta celina je prejela oznanilo evangelija, kar je zaznamovalo njeno zgodovino in obrodilo številne sadove. To oznanilo je sedaj zaupano tudi vam, tako bo lahko odmevalo s svežo energijo. Cerkev vas potrebuje, potrebuje vaše navdušenje, vašo ustvarjalnost in veselje, ki je tako značilno za nas. Velik apostol Brazilije, blaženi José iz Anchiete, se je odpravil oznanjevat, ko je bil star samo 19 let. Veste, katero je najboljše orodje za evangelizacijo mladih? Njegov sovrstnik. To je pot, ki ji je treba slediti!

2. Ne bojte se. Nekateri morda mislijo: »Nisem pripravljen, kako naj grem in oznanjam evangelij?«. Dragi moji prijatelji, vaš strah je podoben Jeremijevemu, mlademu, kot ste to sami, ko ga je Gospod poklical, da postane prerok. Pravkar smo slišali njegove besede: »Oh, Gospod Bog, glej, ne znam govoriti, ker sem še deček.« Bog vam govori enako, kot je govoril Jeremiju: »Nikar se … ne boj, saj sem jaz s teboj, da te rešujem.« (Jer 1,7-8). Z nami je!

»Ne bojte se!« Ko se odpravimo oznanjevat Kristusa, je on sam tisti, ki hodi pred nami in nas vodi. Ko je svoje učence poslal oznanjevat, jim je obljubil: »Jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28,20). In to velja tudi za nas! Jezus nas ne zapusti, nikoli vas ne zapusti. Vedno vas spremlja.

In Jezus ni rekel: »Eden od vas naj gre«, ampak »Pojdite,« poslani smo skupaj. Dragi mladi, zavedajte se, da vam pri oznanjevanju družbo delata vsa Cerkev in tudi občestvo svetnikov. Ko se izzivov lotimo skupaj, smo močni, odkrijemo vire, za katere nismo vedeli, da jih imamo. Jezus učencev ni poklical, da bi živeli osamljeni, poklical jih je, da bi oblikovali skupino, občestvo. Želim nagovoriti tudi vas, dragi duhovniki, ki somašujete z menoj pri tej Evharistiji: čudovito je, da ste prišli, da bi spremljali mlade in delili z njimi to izkušnjo vere! Ampak to je le postaja na potovanju. Še naprej jih velikodušno in z veseljem spremljajte, pomagajte jim, da bodo aktivno vključeni v Cerkev; ne dopustite, da bi se kadarkoli počutili osamljene!

3. Zadnja beseda: služite. Začetne besede psalma, ki smo ga danes prebrali, so: »Pojte Gospodu novo pesem« (Ps 95,1). Katera je ta nova pesem? Ni sestavljena iz besed, ni melodija, je pesem vašega življenja, dopušča, da se vaše življenje poistoveti z Jezusovim, je deljenje njegovih čustev, misli in dejanj. In življenje Jezusa je življenje za druge. Je življenje služenja.

V današnjem drugem berilu sv. Pavel pravi: »Čeprav sem osvobojen vseh, sem vendar postal služabnik vseh, da bi jih čim več pridobil.« (1 Kor 9,19). Da bi lahko oznanjeval Jezusa, je Pavel samega sebe naredil za »služabnika vseh«. Oznanjevati pomeni osebno pričevati za božjo ljubezen, je premagovanje sebičnosti, je služenje, kjer se sklonimo, da bi umili noge naših sovernikov, kot je to storil Jezus.

Pojdite, ne bojte se in služite. Če sledite tem trem besedam, boste izkusili, da je tisti, ki evangelizira, evangeliziran, da tisti, ki posreduje veselje vere, prejme veselje. Dragi mladi, ko se vrnete nazaj domov, se ne bojte biti velikodušni do Kristusa in pričevati o njegovem evangeliju. V prvem berilu, ko Bog pošilja preroka Jeremija, mu da moč, da »da ruje in podira, da uničuje in ruši, da zida in sadi« (Jer 1, 10). Enako velja za vas. Prinašanje evangelija je prinašanje božje moči, da ruje in podira zlo in nasilje, da uničuje in ruši ograde sebičnosti, nestrpnosti in sovraštva, kot tudi da zida nov svet. Jezus Kristus računa na vas! Cerkev računa na vas! Papež računa na vas! Naj vas Marija, Jezusova in naša mati, vedno spremlja s svojo milino: »Pojdite in naredite vse narode za moje učence«. Amen.

Prevod: Ana Tulipan