Utrinek: Maše ob prazniku Marijinega vnebovzetja

6

Brezijanska MarijaMarijino vnebovzetje (tudi „veliki šmaren“ ali „velika maša“) je najstarejši Marijin praznik. V Jeruzalemu so že v 5. stoletju 15. avgusta obhajali spomin dneva, ko je Marija zaspala (Dormitio SS. Deiparae). V Katoliški Cerkvi je Marijino vnebovzetje zapovedan praznik in v Sloveniji dela prost dan.

BREZJE
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 19. uri slovesna maša, mašuje novomašnik Andrej Naglič. Ob 20. uri procesija z lučkami in péte litanije; v petek, 15. avgusta, bo ob 10. uri slovesno somaševanje vodil škof mons. Andrej Glavan.

BREŽICE
V petek, 15. avgusta, bo mašo ob 19. uri daroval Gorazd Bastašić; na rokovo, 16. avgusta, bodo maše ob 6., 7., 8., 9. in 10. uri, ko bo maševal celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, ter ob 19. uri; na Rokovo nedeljo, 17. avgusta, bodo maše ob 6.30 ter ob 8., 10. in 19. uri. Ob 10. uri bo mašo daroval novomašnik Zoran Car.

DOBROVA PRI LJUBLJANI
Častilce Matere božje vabimo k Mariji v Leščevju na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta. Maše bodo ob 6.30, 8.30 in 10. uri ter slovesna romarska ob 16. uri.

DOLE PRI LITIJI
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 18. uri srečanje za bolne in starejše z mašo in bolniškim maziljenjem; v petek, 15. avgusta, bo ob 10. uri slovesna maša in po njej srečanje ob cerkvi.

HOMEC PRI SLOVENJ GRADCU
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 20. uri prvo romarsko mašo daroval Leopold Korat. Sledi procesija z lučkami; v petek, 15. avgusta, bodo maše ob 7., 8., 9. in 10. uri (slovesna maša s procesijo z Najsvetejšim, maševal bo: Janez Lesnika). Ob 16.30 bo molitvena ura za nove duhovne poklice in ob 17. uri romarska maša, ki jo bo daroval Peter Leskovar.

KRANJ, PRIMSKOVO
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 19.30 slovesno mašo daroval kardinal dr. Franc Rode. Po njej bo procesija z lučkami in romarsko bdenje do polnoči; v petek, 15. avgusta, bosta dopoldne maši ob 7. in 9. uri. Ob 15. uri bo slovesne litanije vodil prelat Stanislav Zidar, nato bo molitev pred izpostavljenim Najsvetejšim. Sklepno slovesnost z mašo bo ob 17. uri vodil zlatomašnik prelat Anton Slabe. Po maši bo srečanje ob cerkvi.

KREDARICA
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 19. uri maša, po njej pa procesija z lučkami in blagoslov na štiri strani. Na praznik, 15. avgusta, bo maši ob 8. in 11. uri daroval bolniški duhovnik Miro Šlibar. Če želite prenočiti na Kredarici, pokličite po tel.: 031-613-378.

KUREŠČEK
V petek, 15. avgusta, bosta maši ob 10. in 16. uri.

LIPICA
V dolini lurške Matere božje bo mašo v petek, 15. avgusta, ob 16. uri daroval Ivan Maslo. Pri maši bodo sodelovali pevci iz župnije Košana.

LJUBLJANA, DRAVLJE
V petek, 15. avgusta, bo v novi cerkvi v Dravljah ob 17. uri maševal p. Janez Mihelčič. Vabljeni!

LJUBLJANA, RAKOVNIK
Ob slovesnem prazniku Marijinega vnebovzetja vas salezijanci vabimo k romarski maši na Rakovnik, ki bo v petek, 15. avgusta, ob 15. uri v svetišču Marije Pomočnice. Romarsko slavje bosta povzdignila salezijanska novomašnika Janez M. Suhoveršnik in Primož M. Korošec. Redne maše bodo ob 8.30, ob 9. uri in ob 10.30. Pri vseh mašah bo priložnost za spoved.

NOVA ŠTIFTA PRI GORNJEM GRADU
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 16.30 bo sprejem romarjev in ob 19. uri slovesno somaševanje, ki ga bo vodil urednik Družine mons. Franci Petrič. Po maši bo procesija z Marijinim kipom in lučkami; v petek, 15. avgusta, bodo maše ob 6. (romarska), 8. (mašuje: novomašnik Janez Suhoveršnik), 10. (slovesna, mašuje: Franci Trstenjak), 17. in 19. uri.

OKREŠELJ NAD LOGARSKO DOLINO
Na Okrešlju bo na veliki šmaren, 15. avgusta, ob 14. uri maša za žrtve gora, daroval jo bo dr. Ivan Rojnik.

OLIMJE
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 18. uri spoved in molitev rožnega venca, ob 19. uri pa maša, ki jo bo daroval Jože Rogač; v petek, 15. avgusta, bo ob 7.30 maša, ob 8. uri priložnost za spoved in ob 9. uri procesija s kipom Marije. Zatem bo slovesno mašo ob somaševanju daroval opat Marjan Jezernik. Ob 19. uri bo še večerna maša z ljudskim petjem.

PETROVČE
V četrtek, 14. avgusta, bodo ob 19.30 v petrovški Marijini baziliki slovesne večernice z mašo in procesijo z Marijino podobo in lučkami po vasi. V petek, 15. avgusta, bodo maše ob 6. 30. ob 8. in 10. uri (mašuje in pridiga celjski škof dr. Stanislav Lipovšek). Ob 12. uri bo maša za bolne in ostarele. Večerna maša za mlade bo ob 19. uri (mašuje in pridiga novomašnik Ivan Hrastnik). Po maši bo koncert ritmično- duhovne glasbe glasbene skupine Dominik.

POKLJUKA, GORELJEK
V petek, 15. avgusta, bo maša v kapeli na Goreljku ob 11. uri.

PTUJSKA GORA
V četrtek, 14. avgusta (god Maksimilijana Kolbeja), bo ob 19. uri v baziliki molitvena ura, ob 20. uri pa bo procesija z lučkami in maša, ki jo bo daroval nadškof dr. Ivan Jurkovič. Opolnoči bo polnočna maša in molitveno bedenje do jutra; v petek, 15. avgusta, bodo maše ob 6.30, ob 8. in 10. uri, ob 12.30 ter ob 16. in 19. uri. Ob 9. uri bo molitvena ura, ob 10. uri pa bo slovesno mašo daroval p. Milan Kos. Po maši bodo še péte litanije Matere božje.

SLADKA GORA
V torek, 12. avgusta, bo ob 20. uri maša in procesija z lučkami. V sredo, 13. avgusta, bo ob 10. uri maša z blagoslovom zelišč.

SMREČJE
Župnija Šentjošt nad Horjulom vabi v petek, 15. avgusta, k Mariji Vnebovzeti v Smrečje k romarskemu shodu. Pri maši ob 10. uri bo mons. Franci Petrič blagoslovil obnovitvena dela na zvoniku. Po maši srečanje pred cerkvijo.

SV. ROK, ŠMARJE PRI JELŠAH
V petek, 15. avgusta, bo romarski shod ob 17. uri. V soboto, 16. avgusta, bodo maše ob 7., 8., 9., 10. (slovesna, mašuje: škof dr. Jožef Smej) in 18. uri. Maša in blagoslov pšenice bo v nedeljo, 17. avgusta, ob 10.30.

SV. VRH PRI MOKRONOGU
V petek, 15. avgusta, bomo v podružnični cerkvi Marije Vnebovzete na Sv. Vrhu, obhajali žegnanje z mašo ob 10. uri.

ŠMARJE PRI JELŠAH
V petek, 15. avgusta, bodo maše v cerkvi Marije Vnebovzete ob 7. in 9. uri ter ob 10.15.

TRŠKA GORA
Župnija Št. Peter – Otočec vabi na romarski shod na Trško goro nad Novim mestom v petek, 15. avgusta, ob 10. uri. Somaševanje bo vodil letošnji zlatomašnik mons. France Dular, kanonik novomeškega kapitlja.

TURNIŠČE
V četrtek, 14. avgusta, bodo maše: ob 5.30 (v samostanu), ob 8. in 17. uri (molitvena ura in spovedovanje mladine), ob 18. uri (z nagovorom za mladino) in ob 20. uri (z nagovorom za zakonce). Zatem bo procesija z Marijinim kipom in celonočno bdenje. Maša bo še opolnoči. V petek, 15. avgusta, bodo maše: ob 5., 6. in 7. uri, ob 8. uri (v madžarskem jeziku), ob 10. uri (glavna romarska slovesna maša, mašuje škof mons. dr. Peter Štumpf), ob 13. uri (večernice), ob 15. uri (v samostanu) ter ob 17. in 19. uri.

URŠLJA GORA PRI SLOVENJ GRADCU
V petek, 15. avgusta, bo v podružnični cerkvi sv. Uršule maša ob 12. uri.

VELIKI ŠMAREN V KOPRSKI ŠKOFIJI
Škof mons. Jurij Bizjak bo v četrtek, 14. avgusta, ob 19. uri maševal v Strunjanu, na veliki šmaren, 15. avgusta, ob 10. uri na Sveti Gori in ob 19. uri v koprski stolnici. Škof mons. Metod Pirih bo na vnebovzetje, 15. avgusta, ob 10. uri maševal v Logu pri Vipavi.

VREME PRI DIVAČI
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 19. uri akademija z naslovom Tebi Marija, na kateri bomo predstavili knjigi Sto svetnikov in svetnic v sonetih in Klekljane rože za brezjansko Marijo; v petek, 15. avgusta, bodo maše ob 9., 11. in 16. uri. Dopoldne bo maševal Tomaž Kodrič, popoldne pa srebrnomašnik Milan Pregelj.

ZÁPLAZ
V četrtek, 14. avgusta, bo ob 20. uri procesija iz župnijske cerkve k Mariji na Záplaz in nato maša. Večerno slovesnost bo vodil škof mons. Andrej Glavan; v petek, 15. avgusta, bo osrednja škofijska slovesnost ob 10. uri. Somaševanje bo vodil generalni vikar Božidar Metelko.

ZIBIKA, TINSKO
V četrtek, 14. avgusta, bo maša in procesija z lučkami ob 19. uri. Slovesnost bo vodil letošnji srebrnomašnik Franci Trstenjak. Na veliki šmaren, 15. avgusta, bodo maše ob 7. in 8. uri ter slovesna romarska ob 10.30 (mašuje: Jože Planinšek).

Vir: Družina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. To so, poleg božičnega večera, najlepše maše, ko ljudje družno pojejo prelepe Marijine pesmi.

 2. Čisto na začetku ste malo mimo udarili, ko niste napovedali popoldanske velikošmarenske sv. maše na blejskem otočku. In kardinala Rodeta. ( Dobro, prelepa cerkvica na otoku ni posebej prostorna, morda je bolje, da se za velike dogodke tam ne dela preveč reklame.)

  Naj bodo te besede tudi zato, da spomnem ( kar mlajše generacije morda vejo še manj od starejših), da je blejski otoček več kot 1000 let izpričana Marijina romarska točka, da je bil otoček skozi stoletja stalno naseljen z duhovnikom in mežnarjem z družino in da so poleg starokrščanskih arheoloških najdbišč najdbe svetišča na otoku celo iz prekrščanskega obdobja.

  Evo, toliko, da Slovenci ne bi v prihodnje mislili, da je blejski otoček namenjen le tujim turistom ( in da je na njem prisotnost Cerkve in cerkvenih obredov skoraj neka neprijetna vsiljivost). 😉

  • Kot študent sem šel velikokrat kolesariti med poletnimi počitnicami na Bled.

   Posebej je fino plavati na otok. Ko med kravlom gledaš v temne in motne globine, me je dostikrat stisnil strah. Zato je to po svoje bilo plavalno romanje zame.

   Sem pa zvedel, da je bil Bled nekoč romarsko središče, ker je nek star pletnar vedno norel nad nami plavalci, ki smo tam nagi ( v kopalkah) ležali na pomolih, utrujeni, prijetno izčrpani, premraženi ( enkrat sem konec septembra še na otok plaval) in nam govoril, da je škandal, da smo tu v kopalkah, ker je to romarski in sveti kraj.

   Nekoč sem vzel s sveboj plavalna očala. Ko sem plaval okrog otoka, sem 2 do 3 metre pod seboj zelo jasno videl 2 do 3 metre dolge ribe. Postalo me je zelo strah, čeprav sem se razumsko prepričeval, da sladkovodne ribe niso človeku ne varne. Videl sem tudi brke teh rib in doma poiskal v leksikonu, da so to somi.

   Zadnjič je nek avstrijski ribič potegnil soma Maxa ven, ki je imel 2,5cm dolžine in pravijo, da je največji som na Bledu bil. Seveda so se takoj vnele vacinoalistične, provincialne razprave, kako smo avstrijcu pustili, da nam je ukradel in odpeljal soma in kako ga je grdo razkazoval – kar samo kaže kako bolana je slovenska družba. Tip je pač plačal drago karto ribolova in pravico ima uplenjeno ribo odnesti domov.

   • Glede na temo članka sem najprej pomislil, da se norca delaš. Ampak naj bo. Cerkvi na otoku bi do danes težko odrekali, da je romarska. V pletnah še srečaš skupine romarjev. Na sv. Blaža romajo domačini ( včasih po ledu, včasih s čolni, ki celo lomijo led naokoli), pa na Veliki šmaren. Včasih, vsekakor pred drugo vojno ( ne vem, koliko pa po njej) so bližnji in daljni gorenjski kraji imeli vsak svoj dan v letu določen za romanje k Mariji na otok.

    Jaz sem nekajkrat plaval na otok. Iz Zake. Od grajskega kopališča ali Toplic nikoli. Zdaj plavam, letos samo dvakrat, nekje bližje obali ( ne prav blizu) kot otoku. 🙂

    Z ribami vse prav. Dokler jim ne mečejo ribje hrane v jezersko vodo, saj je to obupno devastiranje kvalitete vode. Vprašanje koliko tudi te vedno večje množice ribičev sodijo ob tak biser in izložbo slovenskih lepot. Se mi zdi, da ustvarjajo včasih skoraj ciganske tabore ob obali.

 3. p.s. Še ena podobna, morda nekoliko pozabljena prelepa Marijina točka je tu pred dnevi predstavljeni Crngrob sredi gozdov nad Sorškim poljem. Kdor še ni obiskal te cerkve Marijinega oznanenja, je veliko zamudil.

Comments are closed.