Utrinek: Izšla knjiga Jurija Paljka Kaj sploh počnem tukaj

0

kaj sploh pocnem tukajPri Mladinski knjigi so v oktobru predstavili novosti slovenskih avtorjev, med katerimi so tudi kolumne novinarja in pisatelja Jurija Paljka po izboru Aleša Bergerja zbrane v knjigi Kaj sploh počnem tukaj. Naslov je povzet in prirejen po znani knjigi What Am I Doing Here slovitega angleškega pisatelja in svetovnega popotnika Bruca Chatwina. Knjiga prinaša tretjino kolumn, ki jih je v preteklih petih letih na zadnji strani slovenskega tednika v Italiji Novi glas objavil Paljk, sicer odgovorni urednik časnika.

Jurij Paljk se je rodil 27. julija 1957 v Velikih Žabljah na Vipavskem, a že od leta 1978 živi v Italiji, kjer se je po prihodu v Trst takoj vključil v življenje in delo slovenske narodne skupnosti. Je poročen in oče treh otrok, živi v vasi Terzo pri Ogleju. Piše in objavlja v skoraj vseh slovenskih medijih v Italiji in na Primorskem, doslej je izdal že več knjig poezije in proze, je član Društva slovenskih pisateljev in PEN, njegova poezija pa je prevedena v italijanščino, furlanščino, češčino in angleščino, s svojo poezijo je prisoten tudi v več dvojezičnih antologijah v Italiji. Paljku so v velik zgled nekateri že pokojni italijanski novinarji, »veliki učitelji časnikarstva«, ki so bili do svojih bralcev spoštljivi in pošteni.

Avtorjevi članki so – četudi tematsko “lahko tudi kilometer stran od prvega stavka” – vedno zanimivi, meni Berger, ki je napisal spremno besedo. Po njegovem mnenju se Paljk v njih loteva različnih problematik, ki pa so večinoma obče in tako zanimive in aktualne za vsakega bralca, ne glede na njegovo geografsko provenienco. V kolumnah se avtor na oseben in doživet način sprašuje o smislu bivanja v danem prostoru in času, dotika se vsebine različnih knjig, objav v revijah, reflektira sodobno družbo ter mislečega posameznika v njej. Besedila odsevajo zamejsko dušo, razpeto med dve kulturi, ves čas se blago vračajo k fenomenu pisane besede in k prebranemu. V kolumnah pogosto navzoči »kaj sploh počnem tukaj« ne izraža nihilizma, ampak posameznika vzpodbuja v prepotrebnemu samoizpraševanju ter iskanju odgovorov.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.