Utrinek: Izšla je 52. številka Slovenskega časa

1
Foto: Tatjana Splichal, Družina.
Foto: Tatjana Splichal, Družina.

Ob zadnji številki Družine je izšla tudi 52. številka priloge za družbo in kulturo, Slovenski čas. Uvodnik je tokrat prispeval Robert Petkovšek, v njem pa piše o Mariji kot o liku novega človeka. Mitja Štular razmišlja o »bitki za interpretacijo«, ob čemer ugotavlja, da gredo stvari vedno bolj narobe, a je vedno manj glasov proti. Prispevek Jožeta Dežmana je posvečen obletnicam, ki »kličejo k spominskemu dialogu«, v mislih pa ima leta 1915, 1945 in 2015. Brane Senegačnik v kolumni piše o »normalni nenormalnosti«.

Kolumnist Senegačnik je tudi naš tokratni sogovornik, s pesnikom se je ob izidu nove pesniške zbirke Tišine pogovarjal France Pibernik.

Miha Glavač v svojem prispevku razmišlja o mačehovskem odnosu države do malega gospodarstva, Jernej Letnar Černič pa se sprehaja »med čermi varovanja človekovih pravic«. Robert A. Jernejčič se sprašuje, ali je splošna matura »potreba ali potrata«, saj po njegovih besedah »rezultati na maturi velikokrat niso kazalec znanja kandidatov, ampak prej umeten inkubator za ustvarjanje virtualne resničnosti«.

France Pibernik v svoji redni rubriki predstavlja izseljeniško pesnico Mileno Šoukal, ki živi in ustvarja v Združenih državah Amerike, Andrej Vovko pa piše o »preroku slovenske državnosti« Francetu Dolinarju.

Naš britanski pisec Keith Miles se v prispevku spominja letošnjega potovanja v Izrael in bralcem ponuja nekaj vtisov z obiska v Sveti deželi. Matej Cepin s Socialne akademije se sprašuje, kaj pomeni »narediti pravo stvar« in zakaj je to tako težko, Janez Dular pa v jezikovni kolumni piše o križevem potu jezikovne politike.

Vir: Družina, Mojca M. Štefanič

1 komentar

Comments are closed.