Utrinek: H. van Rompuy o nevarnosti populizma

2

RompuyPredsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je po poročanju AFP, v soboto v Berlinu opozoril na nevarnost populizma. »Populizem in nacionalizem ne moreta ponuditi rešitve za izzive današnjega časa«, je dejal Rompuy na srečanju Ustanove Konrad Adenauer, ki poteka ob obletnici padca Berlinskega zidu.

Rompuy je izrazil tudi razumevanje za bojazni, ki jih med prebivalci Evrope vzbujata globalizacija in gospodarska kriza ocenjujoč, da je edina rešitev vrnitev gospodarske rasti in odpiranje novih delovnih mest. V bran se je postavil tudi svobodi gibanja ljudi znotraj EU, ki je po njegovem eden od simbolov civilizacije, ki jo je treba braniti.

Foto: kas.de


2 KOMENTARJI

 1. Jaz imam prazno denarnico. Mnogi ljudje okrog mene imajo prazno denarnico. Življenje je prepredeno z (velikokrat protislovnimi) zakoni, podzakoni, predpisi ter grožnjami s sankcijami (ki je jih oblast preko številnih “rok” striktno uresničuje. Na sodiščih zmagujejo pravniki in pravica. Kazni v prometu so visoke. Policaji so pravi inkasanti. Davki so vse višji in višji. Populizem pa v Sloveniji zganjajo tisti, ki so pri koritu.

  Prebogati evropski birokrati, politiki in državniki pa nam svetujejo naj se bojimo populizma.

  Kaj naj naredim, spoštovani? Na koga naj čakam, da bo moje življenje in življenje mnogih napravil dostojno?

  Sam sem vse bolj razočaran nad Evropo. Vsako njihovo gesto (izjavo) vse bolj dojemam kot utrjevanje njihovih osebnih interesov. Kako naj razumem to izjavo: Bojte se populizma? Kaj naj stori človek, ki nima kaj izgubiti, ki ga na vsakem koraku odirajo? Naj gre na Karitas ali Rdeči križ? Ob dejstvu, da imajo nekateri ljudje po 20.000 evrov in več mesečnih prihodkov? Jaz pa naj grem na smetnjake? Ne, ne Evropa! V Sloveniji niste popolnoma noč storili v smeri odprave komunistične dediščine. Vsak dan pa berem in gledam o prisluškovanju politikov.

  Resnično, sam sem verjel v Slovenijo in Evropo. Toda zdaj sem na točki, ko bom nasedel prvemu populistu, če mi bo obljubil možnost preživetja.

  To, kar se pod to vlado dogaja v Sloveniji, je nepopisen škandal in sramota, ki se ne more dobro končati. Pri tem pa se Evropa ukvarja z Berlusconijem in prisluškovanjem in Wikiliksom in podobnimi kozlarijami (tako kot se naši mediji namesto z lačnimi in obubožanimi ljudmi ukvarja z veleproblemom, kdo bo predsednik PS – Bratuškova ali Jankovič – medtem ko bodo ljudje kmalu začeli umirati od lakote).

  Evropski in slovenski egoistični politiki, sami prenehajte s populzmom in začnite reševati stvari, za kar ste plačani z zlatom!

  • Berem očitek: “V Sloveniji niste popolnoma noč storili v smeri odprave komunistične dediščine.”

   Zakaj pa naj bi? Zakaj bi nam brisali rit? Saj jo tudi mi npr. Sirijcem!

Comments are closed.