Utrinek: Gerard Hammond – »apostol miru«

0

hammondBritanski Catholic Herald je nedavno objavil zanimivo zgodbo o ameriškem misionarju, duhovniku Gerardu Hammondu, ki je kar 51-krat obiskal Severno Korejo, deželo, kjer od konca vojne na korejskem polotoku leta 1953 noben nasprotnik komunističnega režima ni bolj nezaželen in ožigosan kot ZDA.

Eden od redkih tujcev, ki jim je uspelo dodobra spoznati sever korejskega polotoka je 81-letni katoliški duhovnik iz Zahodne Philadelphije, ki sicer živi v Južni Koreji od leta 1960 in je prvič prečkal mejo obeh Korej leta 1995. Na nedavnem obisku Južne Koreje se je papež Frančišek Gerardu Hammondu osebno zahvalil za njegovo prizadevanje in delo.

Duhovnik Hammond potuje v Severno Korejo kot »apostol miru«, kot odposlanec upanja in ne z neposrednim namenom evangelizacije, saj tega severnokorejska vlada ne bi odobrila, temveč da Severni Koreji pomaga humanitarno. Pomoč je sprva prihajala v obliki hrane, zadnje čase pa tudi vse bolj prihaja v obliki zdravil.

Prihajaš kot »darilo« ljudem s katerimi ne smeš komunicirati, vendar tu velja star pregovor »srce govori s srcem«, pravi Hammond. »Ljudje prepoznajo, da z njimi sočustvuješ in vidiš da se sprašujejo, kaj vse jim naša pomoč prinaša«, doda 81-letni misijonar.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.