Utrinek: Franc Šuštar imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa

12

sustarSlovenska škofovska konferenca je sporočila, da je papež Frančišek za ljubljanskega pomožnega škofa in naslovnega škofa škofije Ressiane imenoval msgr. dr. Franca Šuštarja, dosedanjega ravnatelja ljubljanskega bogoslovnega semenišča.

Msgr. dr. Franc Šuštar je bil rojen 27. aprila 1959 v Ljubljani (župnija Homec). Otroštvo je preživel v kmečki družini v vasi Preserje v župniji Homec. Po osnovni šoli je bil v letih 1974 do 1978 v Malem semenišču v Vipavi. Po maturi in vojaščini je vstopil v Bogoslovno semenišče in se vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Po dveh letih ga je nadškof Alojzij Šuštar poslal v Rim v Papeški kolegij Germanik, kjer je nadaljeval semeniško življenje in dokončal študij z doktoratom iz osnovnega bogoslovja na Papeški Univerzi Gregorijana. Med študijem je 29. junija 1985 v Ljubljani prejel mašniško posvečenje. Prvo kaplansko mesto je bilo v župniji Ljubljana-Moste in Ljubljana-Fužine.

Od leta 1991 do 1997 je bil ravnatelj v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani. Zatem je postal župnik v Grosupljem, kjer je bil dušni pastir osem let. Za dve leti ga je nadškof Alojz Uran postavil za stolnega župnika v Ljubljani in za arhidiakona. Po dveh letih pa je bil leta 2007 ponovno imenovan za ravnatelja Bogoslovnega semenišča v Ljubljani in člana stolnega kapitlja. Ob tem je v semenišču opravljal tudi vlogo ekonoma. V vseh letih duhovništva ga spremlja misel novomašnega gesla: »Veselite se vedno v Gospodu. Gospod je blizu!« Gospodova bližina in dobrota sta vir veselja in upanja.

Papež Frančišek je msgr. dr. Franca Šuštarja dne 7. 2. 2015 imenoval za ljubljanskega pomožnega škofa. Škofovsko posvečenje bo prejel 15. marca 2015 ob 15h v ljubljanski stolnici.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. No, kaj veliko se iz Ljubljane ni prestavljal. Kaj pa škof Jamnik, ali bo še ostal ali bo šel na TRUD za vodiča ?

  • Niso ‘tvoji’ kandidati, kaj mrkislav 😉 ?

   Moji pa so!
   Vesela sem ( res vesela 🙂 ! ) vseh aktualnih ljubljanskih škofov.
   Bog je dober z nami. Mnogo bolj kot si zaslužimo.

   Gospod JE blizu.

  • Po novem bo Jamnik spovedoval borce NOV.Izjemen naval le teh je zadnje cajte na spovednice.Tik-tak,tik, tak

 2. Po novem vsi izbranci prihajajo iz kamniškega konca. Zna biti da bi Toninovemu Mateju še malo dodatno zrasel greben. 🙂

 3. Tudi jaz sem ga vesel (ne upoštevajte moj nickname!). Ne poznam ga osebno, sem pa bil pogosto pri nejgovih mašah in ima dobre homilje! Imenovali so pravega, kot tudi nadškofa! Rdeča Ljubljana z blesavimi volilci si ju ne zasluźi!

 4. Saj si ne delam iluzij o naravnanosti mnogih komentatorjev pod Časnikom. Pa me je vendar presenetila podlost pod tem člankom. Me ne bi smela, toda me je.

  Toda prav zaradi tona teh komentarjev, sem toliko bolj prepričana v to, da so pravi ljudje za to službo. In sem zanje hvaležna.
  Samo nekdo, ki noče plavati s tokom gnojnice, lahko vzbudi tako ‘gnojnični’ odziv.

  ‘Blagor vam, ko vas bodo zaradi mene zasmehovali .. in vse hudo o vas lažnjivo govorili 🙂 ‘ je govoril pred leti tam na nekem griču ljudem Nekdo, ki so se ga lotevali s podobnimi odzivi, kot so tile.

  Ja, seveda, biti škof danes ni več čast.
  Le težko in trdo služenje.
  In tudi ni daleč od poti mučeništva, če hoče človek ostati res Njegov.
  Prezirani, zasmehovani, po potrebi politi z gnojnico.
  Kot On :-). To je pač današnji čas. Žal tudi v skupinah, ki se včasih predstavljajo kot da so ‘blizu Cerkvi’.
  Je pa to – hvala Bogu – tudi čas, ko maske padajo. In že samo to je dobro.

  Hvaležna vedno bolj 🙂
  Bogu!!!
  In tudi tem trem svojim škofom, da se jim zdi vredno, da jih ni strah stopiti na ta sramotilni oder in hoditi dalje.
  ( … On pa je šel sredi med njimi in hodil dalje …)

  • Ne vem kje vidiš tolikšno podlost. Razočaranje nad našimi škofi je sicer vidno. Če oni molče prenašajo vse in čakajo boljše čase, že 50 let (vsaj od Vovka naprej, in Vovk je bil samo administrativni škof), kako naj narod kaj naredi?! Ali pa je res naša politična situacija tako brezupna, da je še najbolje da vsi nehamo hoditi na volitve in počakamo pač, da se zgodi kar se mora zgoditi. Kajti takole postaja vse bolj in bolj brezveze.

  • Danes v Sloveniji ni lahko biti kristjan, ni lahko biti duhovnik in tudi škofom gotovo ni preveč z rožicami poslano. Smo pa tudi brez njih kar nekaj časa zdržali.To, da so preveč na letališčih, je povedal že papež, da so nekateri razočarali vemo (ne bomo o podrobnostih, če pa hočete pa tudi), da pa so v Sloveniji škofje blizu mučeništva je pa malo preveč popoprano. Za glorifikacijo je potrebno prej kaj narediti.
   Bog pa tako vse kar naredi prav naredi.Človek je pa slaboten

 5. Menda je bil to pogoj gospoda nadškofa, da sprejme službo, žal je gospod Jamnik kljub visoki izobraženosti sam kriv da ne napreduje. Škoda.
  Upam da tudi Mariborska nadškofija dobi čim prej nadškofa, ker to ni za samo nadškofijo nič dobrega. Že tako je Štajerska, sploh pa Maribor postala leglo ateizma. Nekaj premika sicer je , sploh gospod Štumf in pa salezijanci v Mariboru z novim centrom. Tam se vidi uspeh dela z mladimi.
  Res pa ne vem zakaj so gospoda Stresa odstrelili, saj je bil proti Kraševcu, pa ga gospod Kramberger ni upošteval, ker mu je vse zaupal in to zaupanje mu je Kraševec vrnil.

Comments are closed.