Utrinek: Cerkev danes o kristjanofobiji

1

cerkev danesIzšla je prva številka revije Cerkev danes v letošnjem letu.

»Če bi o nestrpnosti do kristjanov mediji pisali vsaj tako, kot pišejo o nestrpnosti do muslimanov ali do homoseksualcev, bi nam bilo lažje,« meni Branko Cestnik v uvodu v letošnjo prvo številko revije Cerkev danes. »Razpravo o kristjanofobiji bi začeli s citati iz dnevnih časopisov. A je ne moremo. Dnevni časopisi kristjanofobije ne vidijo. Tudi oni so podobni evropskemu razsvetljencu s karikature na naslovnici. Cestnik omenja karikatura ilustratorja Damijana Stepančiča, ki prikazuje predstavnika Evropske unije, stoječega na kristjanu, ko govori o svobodi, enakosti in bratstvu, znanem geslu francoske revolucije. Tako je želel avtor prikazati absurdnost Evrope, ki je iz svoje ustave črtala krščanstvo, vendar o strpnosti poučuje muslimane.

Prav kristjanfobija je glavna tema nove številke revije Cerkev danes, ki je pravkar izšla. Prejšnji teden smo vam že predstavili delček intervjuja z Avstrijcem Martinom Kuglerjem, dolgoletnim borcem za krščanske evropske korenine, ki ga lahko v celoti preberete v reviji.

Sicer pa o pereči problematiki pišejo še:

– Zvone Štrubelj, ki v Nemčiji opazuje evropske procese od blizu, se bo tokrat ukvarjal s situacijo v Franciji, »izvoznici idej in revolucij«;

– upokojeni nadškof Marjan Turnšek je pogledal v jedra naših skupnosti in dušno stanje kristjanov, ki živijo pod pritiski sveta;

– Branko Cestnik bo povedal, kako in kje kristjanofobija najprej postane pastoralna težava;

– Matej Kovač bo razgrnil trivialno zakulisje slovenske kristjanofobije – trivialnost je v tem, da s podpihovanjem protiklerikalizma nekateri politiki in mediji kujejo dobiček;

– misijonar v Turčiji Martin Kmetec pa bo razsvetlil zahtevno vprašanje krščanskih manjšin v muslimanskih deželah.

Seveda vam v reviji Cerkev danes tudi tokrat ponujamo ustaljene rubrike. V Izzivih se bo Viljem Lovše spraševal, kako jezuitska duhovnost vpliva na življenje in ravnanja papeža Frančiška jezuita, Amadej Jazbec pa bo spregovoril o župniji kot »hitrem servisu za duhovne usluge«. Vera in lepota predstavljata star mašni obred, Pastoralni dogodki pa posvet o sinodi o družini na ravni Cerkve v Sloveniji. Sestra Marjeta Pija Cevc pa nam bo povedala, kako se pobrati po padcih.

Vir: Družina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Krist-jano-fobija ni nič novega.A do Krista in Njegovih ima pravo fobijo že od začetka le Njegov in Njegovih nasprotnik:hudi duh. Upravičeno.

Comments are closed.