Utrinek: »Cerkev brez glave« (VIDEO)

2

cerkev-brez-glave-plakatPrvi pogovorni večer Foruma za dialog med vero in kulturo.

Provokativna naslovna tema je na prvi torkov večer novega leta v prijetno atmosfero atrija ZRC privabila lepo število obiskovalcev. Forum za dialog med vero in kulturo, ki je po enoletnem premoru zopet strnil svoje vrste in najavil serijo pogovornih večerov s skupnim naslovom »Živeti skupaj«, si je, kot smo lahko prebrali v napovedniku dogodka, za iztočnico prvega večera izbral vprašanje »Kakšnega škofa si želimo?«. Kot je uvodoma poudaril predsednik Foruma gospod Milan Knep, gre pri pogovornih večerih za nadaljevanje tradicije srečanj, ki so se odvijala v Lovranu pri Opatiji, in sicer v letih 2005-2012, in so bila posvečena različnim temam s področij religije, kulture, umetnosti in zgodovine. Ob tem je opozoril na sledeče: »Ime našega Foruma morda zveni dvoumno, ker lahko napeljuje na misel, da vera ni vir kulture ali da celo ni »kulturna«. Prepričani smo, da je v resnici ravno nasprotno: vsaka religija je v svojem bistvu vera, izražena z orodji kulture. Pri Forumu gre torej v prvi vrsti predvsem za dialog s sodobno sekularno kulturo. Že v samem naslovu je skrit princip dialoga, ki »drugemu« dopušča drugačno razumevanje kulture in noče vsiljevati svojega videnja.« Zato je osrednja želja foruma, da se med seboj srečajo verni in neverni, ki pa jim je skupno to, da imajo kaj povedati, in sicer »ne samo sebi enakim, ampak predvsem drugim in drugačnim«. Knep je s tem spomnil na tekst preambule letnika, ki so jo pripravili v ožjem odboru. Za uvodnim nagovorom predsednika je besedo prevzel moderator pogovora dr. Igor Škamperle, ki je predstavil govornika večera patra dr. Mirana Špeliča in novinarja Toneta Hočevarja.

V uvodnih kratkih nagovorih sta bila predstavljena dva različna pogleda na problematiko. Špeličeva, izrazito teološko naravnana predstavitev lika in vloge škofov v času antike, je predstavljala pogled »od znotraj«, iz Cerkve, medtem ko je Hočevar, dolgoletni poročevalec dogajanj iz Rima, temu dodal pogled poln osebnih izkušenj in anekdot. Govorca sta se v sicer različnem razumevanju resničnosti Cerkve in škofovske vloge srečala na točki, ki zadeva aktualno stanje v Sloveniji. Večpomenskost naslova je namreč ciljala predvsem na dogodke v povezavi z odstavitvijo ljubljanskega in mariborskega nadškofa. Špelič razume stanje kot priložnost za očiščenje in pripravljenost slehernega posameznika na spremembe, ki po njegovem mnenju zadevajo tudi osebno raven. Hočevar pa, nasprotno, ne vidi v dogodkih nobene presežne vrednosti in čakanje na nova nadškofa povezuje z dogajanjem za vatikanskimi zidovi in s tamkajšnjo politiko. Kljub temu sta se govornika strinjala v tem, da sta glede končne odločitve optimista in upata, da bo svež veter, ki je zavel z novim papežem v Vatikanu, zapihal tudi v naše kraje.

V vsesplošni razpravi, ki je sledila, smo lahko slišali zanimivo izmenjavo mnenj. Nekateri so naslov večera razumeli kot priložnost za soočenje Cerkve z lastnimi »obglavljenji«, ki so posledično vodile v »obglavljenje škofov«. Tako je v ospredje stopila mariborska afera, a ne toliko iz ekonomskega, marveč iz filozofskega stališča. Kot pomemben vidik se je izpostavilo vprašanje krivde in odgovornosti. Razprava se je dotaknila tudi odnosa škofov do politike in na splošno Cerkve do cerkvenih občestev oziroma raznih laičnih združenj. Po aplavzu sodeč so se vsi udeleženci večera nekako strinjali, da bi se Cerkev morala v Sloveniji še bolj približati ljudem. Za zgled je bil vedno znova postavljen sedanji papež. Po dobrih dveh urah je ostalo nedotaknjeno marsikatero vprašanje, ki bi ga še lahko zastavili. Zato v prihodnje velja, glede na željnost po razpravi, razmisliti o bolj strogo odmerjenem času za odziv.

Ne glede na to pa lahko rečemo, da je prvi pogovorni večer na več kot primerni lokaciji in z aktualnimi temami gotovo ponudil novo priložnost za odprt dialog. Obisk večera kaže na to, da je bila pobuda o obuditvi na mestu in le želimo si lahko, da bi tudi naslednja srečanja to odločitev upravičila.

Videoposnetek večera v produkciji Socialne akademije:

2 KOMENTARJI

  1. Torej se je izkazalo, da je največji problem slovenske Cerkve sistemsko prikrivanje informacij, kar nekateri ljudje na cerkvenih položajih in v lobijih že dolgo izkoriščajo za svoje nečednosti.

    Rešitev za to pa je zelo konkretna: dosledno objavljanje VSEH informacij o delovanju Cerkve (razen tistih, ki se tičejo stogo osebnih zadev posameznikov).

Comments are closed.