Ustavimo konje!

28

Mariborsko na ulici razodeto nezadovoljstvo je daleč od spontanosti. Obliko uličnih, neprijavljenih protestov, kjer se organizatorji skrivajo v množici, so najbolj aktivno vzpodbujali posamezniki, od katerih je prvemu Kangler inspiracija oziroma nočna mora že od prvega dne mandata naprej in spet drugi, ki je član stranke Zares. To pomeni, da ni govora o spontanosti, ampak o čustvenem in političnem navijaštvu, s premišljeno uporabljeno parolo »gotof si« in zagižanjem plakatov, kar oboje napeljuje množico k linču posameznika, proti kateremu se vpije.

Ljubljanska manifestacija je bila daleč od spontanosti, saj so bili plakati enaki kakor v Mariboru, geslo pa prilagojeno glavnemu mestu. Poskus ljubljanskega šerifa in njegovih pajdašev, da bi se spremenili v javne krmarje nezadovoljne mase, se je izjalovil, saj govorimo o prvinski masi, ki nagonsko čuti, da je Janković najmanj primeren, da jo zastopa, saj mu lahko očitamo skoraj vse Kanglerjeve grehe in še mnoge druge. Zato so ga izžvižgali ali po domače, napodili. Nezavidljivemu gospodarskemu položaju države smo zdaj dodali vnetljivo maso čudnih manifestacij kjer ljudje vpijejo, kar jim v usta polagajo ustvarjalci javnega mnenja. Vprašanje je zakaj? Zakaj ravno zdaj? Zakaj poskusi, da bi povsod kjer so na oblasti pomladni župani, nastopila množica? Glavna tarča pa je vladna koalicija. Po eni strani se verjetno v zakulisju pritiska na šibke člene koalicije (DL in DeSUS) naj prestopita na stran kontinuitete, po drugi strani pa je odstranitev JJ glavni cilj v preteklost in njenih privilegijev zaverovanih zakulisnikov. Med nami so pač taki, ki prav sovražijo premierja. Ne najdejo nobene lepe besede o njem in so povsem brez zavor vesti v tej njihovi sveti vojni. Da jim Slovenije ni mar in nas, njenih državljanov, so že do obisti dokazali in kdor hoče videti, brez težav to spozna. Ni ga pa večjega slepca kakor tistega, ki noče videti ali mu razum zamegli sovraštvo.

Krivda medijev in novinarjev

V Sloveniji je peščica medijev, ki obvladujejo javno mnenje. Tuji opazovalec, ki zna slovensko, se hitro znajde pred enigmo od kod toliko sovraštva, ki veje iz teh medijev. Ne govorimo o legitimnosti njihove kontinuitne, zimsko-tajkunske ideologije, temveč o njihovem brezprizivnem »našizmu« ki sloni na preprosti postavki: naši so OK, drugi so garjave ovce. Našim se vse oprosti (npr. županu v Ljubljani), njihovim nič (npr. županu v Mariboru). Vzorec se ponavlja kjerkoli hočete do onemoglosti. Našteti mediji in njihove troblje, ki v svoji ideološki zaslepljenosti kot mantro ponavljajo »dol z Janšo«, sejejo sovraštvo, ki se lepo prime na revolucionarno podlago in zaničevanje naše slovenske identitete od 1941 leta dalje. Kdor seje sovraštvo, bo žel srd in nebrzdan upor.

Vse za oblast

»Ulico« je napovedal Zoki. Uresničitev presenetljivo ustreza korakom, ki so potrebni, da pride do točke iz katere bo mogel rešiti vse svoje družinske težave. Saj veste, v PS so ena sama »družina«, ampak Jankovići so bolj družina kot vsi ostali. »Levica« (smo edina država na svetu kjer levico vodijo najbogatejši državljani, ki zagovarjajo čisti kapitalizem s socialistično-revolucionarno retoriko) ne more preboleti dejstva, da je prav njen delfin zapravil možnost, da bi bili na oblasti. Kljub temu, da je Slovenija praktično na robu finančnega zloma, se jim kolca po oblasti in po onih 13 milijardah premoženja, ki je še v državnih rokah. Ne morejo prenesti dejstva, da imamo demokratično, legitimno in delujočo vlado, ki ne beži pred dejstvi in poskuša tudi na račun politične podpore in anketarske všečnosti povleči voz iz gnoja v katerega so ga pripeljali kontinuitetniki, tajkuni, udbomafijci in večno isti sindikalisti.

Polni sovraštva in zamer, so sprožili gibanje, ki pa ga očitno več ne morejo kontrolirati. Množica se upira bogatašem, bogati pa so pravzaprav »levičarji«. Zato je stanje v Sloveniji paradoksalno.

Paradoks sedanjega trenutka

Nesmiselno je govoriti proti kapitalizmu in voliti Jankovića ali PS.

Nesmiselno je zahtevati glavo Kanglerja, pa podpirati Jankovića, Kučana, Türka ali Popovića.

Nesmiselno je govoriti o diktaturi JJ v Sloveniji in zagovarjati titoizem.

Nesmiselno je zahtevati česar ne moremo plačati.

Nesmiselno je zahtevati reforme brez spreminjanja, brez odpovedi, brez žrtev.

Nesmiselno je hoditi na ulico, ker ne bomo nič rešili. Zadosti je pogledati v Grčijo, Španijo, Italijo, Portugalsko, Irsko … povsod ista pesem: kar mora priti je prišlo, pa jih je bilo milijone na ulicah. V Islandiji so bili najbolj pošteni in pogumni. Bankrotirali so. Zdaj jim gre bolje.

Bolje je torej, da sami izberemo kako bomo zategovali pas, kakor da nam to določijo brezobzirni tujci, ki ščitijo le samega sebe.

Bolje je, da nam to naredi naša vlada, po naše, kakor da to naredijo drugi, ki nas ne razumejo.

Čas je, da ustavimo konje

Dobro bi bilo, da vsi naredimo korak nazaj, se ustavimo in premislimo zakaj smo tako našpičeni drug proti drugemu. Ali res ne morem počakati nekaj let, da se vrnem na oblast? Ali res moram vse zakone v parlament pošiljati po izredni poti? Ali res moram zdaj zahtevati »da se nič ne spremeni«? Ali moram res zdaj sejati sovraštvo? Ali moram res zdaj deliti na »naše« in »vaše«?

Ustavimo konje, da nam ne zbezljajo, kajti pred nami je le prepad.

Nujno je, da najdemo spet pot drug do drugega. Zato pa je potrebno zelo malo. Malo posluha, malo spoštovanja, malo potrpežljivosti in malo pripravljenosti, da sprejmem sorazmeren delež žrtev in odrekanj na svoje rame.

Tako malo je potrebno, da se v Slovenijo vrne družben mir, ki je prvi pogoj, da izidemo iz krize.

Foto: Wikipedia


28 KOMENTARJI

 1. Spet stara desničarska pesem: vsega so krivi drugi, vso krivdo je potrebno prevaliti na druge, “naši” pa niso krivi nič! In ker je Kangler kot vse bolj kaže bil izvoljen v Državni svet z izrazito podporo ravno elektorjev iz stranke SDS, so se vsi janšisti spravili v pogon in hočejo na vsak način očrniti ljudi na protestih, češ da so zavedeni, da bruhajo iz sebe sovraštvo, na takorekoč nedolžnega so se spravili? In ko smo že pri medijih in sovraštvu, kdo bruha le tega največ? Še pogledaš te dni Reporter, Demokracijo, Siol, ja, tudi pričujoči častnik, in jih primerjaš z Delom, RTVSLO, je čisto takoj in vsakemu jasno, kdo je pravzaprav poln sovraštva. Toliko o tej silni desnici!

  • Jezni janko, a te spet jezi, ker niso levaki? Sicer pa ti opisuješ staro levičarsko pesem. Vsega so krivi desničarji, levičarji pa nič.

   Res je. Desnih medijev res ne moreš primerjati s hujskaškimi levimi mediji, ki bruhajo sovraštvo do desnice.

  • G. Janko, malo preveč ste že prozorni s tem svojim “antijanšističnim” moralizmom.

   S prstom kažete, kdo je sovražen in ima probleme s trskami, mimogrede pa ste pozabili, da je Giordano Bruno obtičal v vašem očesu.

   • To mu dopovedujemo že dolgo časa, pa se ga nič ne prime. Očitno pranje možganov z druge strani učinkovito deluje.

 2. Da nujno je najti pot drug do drugega, zato bom volila Pahorja, ki nam vsaj obljublja,da se bo zato trudil in verjamem,da bo tudi storil kolikor bo zmogel!!!

 3. Komur po sinočnjem soočenju še ni jasno, kdo stoji za demonstracijami, ta je slep in gluh.

  Stzrici iz ozadja, Janković in Tuerk ter drugi vplivni starokomunisti.

  Mar ne opazite, da so demonstracije improvizirane, brez znanega ali vidnega orgnizatorja, brez programa in brez ljudi, ki bi jihusmerjali. Rulja se zbere in ker se nič ne dogaja, začenja z razgrajanjem, zaradi česar je pravzaprav tudi prišla.

 4. Rdečkarji, lahko sesujete državo, jo požgte in jo zravnate z zemljo.

  Se zavedate, da bo po vaši apokalipsi nastopil nov dan in kaj boste potem lahko ponudili ljudstvu?

  Opustšeno in oplenjeno Slovenijo ter golgove!

  • Ko je Janša enkrat slučajno rekel, da se spomladi vidimo na ulicah in trgih, je Kresalova skočila v zrak od razburjenja. Tresla se je gora, rodila se je miš.

 5. Iz paradoksov sedanjega trenutka, ki ste jih opisali, je razviden srž problema. Ta paradok je razumski pradosk, ni pa čustveni. To samo potrjuje, da sodobnan družba prehaja iz razumskega sveta v čutsveni svet. Razvoj sodobne zahodne civilizacije je stoletja slonel na razumnih odločitvah, stagnacija in trenutno družbeno nazadavanje pa sloni na čusvenih odločitvah. Prehajanje na čutveno dojemanja sveta in družbe pa človeka okleni v ideološke spone, ki dušijo svobodo zdravega razuma. Človek je postal enodimenzionalno čutveno bitje, kjer razum nima več nobene teže pri njegovih odločitvah.

 6. “Mariborsko na ulici razodeto nezadovoljstvo je daleč od spontanosti. ”

  ni res

  dalje nisem bral, ker pričakujem še več desničarskih floskul in stricev iz ozadja

 7. Problem je, da starčki, ki pišejo te paranoidne teorije o zarotnikih iz ozadja, živijo še vedno v sedemdesetih in nimajo več nobenega stika z resničnim življenjem mladih, ne razumejo sodobnih socialnih omrežij in povsod iščejo neke namišljene organizatorje, ki jih (v klasičnem pomenu) sploh ni.

 8. “zvest otrok Cerkve”, ne vem, na katerem planetu vi živite. Tov. Kučan se je sam prepoznal in tudi razkril, vi pa ponavljate to, kar v javnosti zatrjuje Kučanov kandidat Türk. V ponedeljek, samo nekaj ur pred razvpitimi demonstracijami v Mariboru, so ti “strički” pridno sestankovali v kavarni Slon v Ljubljani, rezultati so se pokazali še isti dan.
  Bo treba molit za dar razločevanja in razumevanja znamenj časov.

 9. Ne verjamem, da za protesti stojijo kakršnikoli strici. SO pa jih poskusili uporabiti sebi v prid, pa se jim je (vsaj Jankoviču) izjalovilo in je moral lepo domov. Rezultat (tudi) njegovega hujskaštva pa je razbita (njegova) Ljubljana. Ampak nič ne de, saj bo za obnovo uporabil vaš (Ljubljanski davkoplačevalski denar), ker sodni organi, proti katerim nihče ne demonstrira (ravno tako kot tudi proti Tošiču in balkanskim bojevnikom ne), spet ne bodo opravili svojega dela in katerega od nasilnežev (skrajno levih ali desnih kretenov) hudo, hudo kaznovali in ocarinili očka – in to tako, da bo lahko prodal vilo (ne vil – orodja, da ne bo pomote, ker verjetno ne ve, kaj je to), jahto, vikend na Jadranu, petnajst firm na Cipru in dvanajst v Liechtensteinu).

  • Berem: “Ljubljanski davkoplačevalski denar” in se kislo nasmiham tej napaki. pravilno bi bilo: “slovenski davkoplačevalski denar”. Gospod Janez, mogoče bi pa to moral brati kot vašo željo?!

 10. S čimerkoli se že bavite, g.Poznič, dober pregled, dejstev a in uravnotežena analiza.
  Komentarji zelo različni.Pričakovano.

  Težko je razumeti, vendar iz zgodovine je jsano vsaj nekaj.Nori boljševiki rabijo kaos in muke ljudstva, da lahko vladajo in harajo po deželi z ustrahovanjem, lažjo in z nasiljem.

  Zato izrabijo vsa sredstva, kajti namen po njihovi religiji posvečuje sredstva!

  Tu ni nobene logike je samo dialektika in sprevračanje, da se doseže cilj.

  Laž je de facto in “skrito-de jure” nesmrtna duša boljševizma in tu so slovenski vsaj enaki sovjetskim in hujši od nacističnih.Goebels se lahko skrije v krtovo luknjo pred slovenskimi kreatorji in generatorji zla.

  Razumi kdor more:

  Kučanovi so pokradli deželo in jo krmarijo že dvajset let na petdeset podlage.

  Za vse ,kar ne gre, je kriva pomlad in Janez Janša.

  Kar slučajno pride na plano, se zatauša, skrije ali zastara.

  In na koncu je suma sumarum spet kriva Pomlad, kajti v komunizmu “je bilo vse lažje in lepše”!

  To vidim pri svojih znancih, sodelavcih in ne morem doumeti.

  Pa kje si pamet?

  Vse dobro in lep dan!

 11. ZAUSTAVIMO KONJE ! MORDA pa se KUČAN le počasi zaveda , da lahko kakšna granitna kocka doseže tudi MURGLE ?!

  TAJKUNI njegovega ” FORUM-a 21 ” so spravili na cesto cca 15.000 ljudi ! KUČAN je deloval po vzoru TUĐMANA , ko je menil , da bi moralo obvladovati glavne gospodarske in finančne ustanove le nekaj deset družin ! Točno ta namera je odsevala z ustanovitvijo njegovega ” FORUMA 21 ” !

Comments are closed.