Ustanovitev družbe Walt Disney Company

0

Družba Disney kot jo imenujemo na kratko, je bila ustanovljena 16. oktobra 1923. Skupaj s bratom Royem jo je ustanovil Walter Elias »Walt« Disney. Rojen je bil 5. decembra 1901 v Chicago, umrl pa je 15. decembra 1966 v Kaliforniji. Walt Disney je še vedno je eden najbolj znanih filmskih producentov na svetu.

V začetku leta 1923 je Walt Disney v Kansas Cityju ustvaril kratek animirano-nemi film z nazivom Alice’s Wonderland. Temu filmu je sledila serija Alice Comedies v kateri nastopa mala deklica Alice in risani junak maček Julius. Serija je bila zelo všeč producentki Margaret J. Winkler, ki mu je obljubila, da jo bo odkupila. Po podpisu pogodbe sta se z bratom Royem preselila k stricu v Los Angeles. Pri njemu v garaži sta kot enakopravna partnerja ustanovila podjetje, ki se je imenovalo Disney Brothers Cartoon Studio. Po nekaj mesecih sta podjetje preselila v nov studio v okrožje Silver Like v Los Angelesu. Tu sta nadaljevala s to serijo do leta 1927, ko je Disney pričel izdelovati samo risane filme. Kmalu po nastanku sta podjetje tudi preimenovala v današnje ime Walt Disney Studio.

Sedaj je to družba ki je v tretjem kvartalu tega leta ustvarila $10,675 milijarde prihodka od tega $1,476 milijarde čistega prihodka, imela je $1,106 milijarde prostega denarnega toka in je zaposlovala čez 149.000 delavcev. V Ameriki in po svetu in številne oddelke. Walt Disney Studio ima številne studie ko so na primer Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures in Hollywood Pictures, kjer ustvarjajo razne filme. Nato ima v lasti številne parke kot na primer: Disneyland Resort, Disneyland Resort Paris itd., proizvajajo razno blago kjer so upodobljeni Disneyevi junaki in nudijo televizijsko, radijsko, internetno, računalniško in mobilno zabavo.

Foto: Wikipedia