Vabili: Kakšen volilni sistem hočemo? Turčija: Uvod v zgodovino, notranjo in zunanjo politiko

14

Spoštovani,

pred kratkim je predsednik vlade RS znova spregovoril o prednostih večinskega volilnega sistema, ki naj bi v prihodnje zelo zmanjšal možnosti za ponavljanje političnih kriz, v kakršni se je Slovenija znašla v tem trenutku. Na Inštitutu dr. Jožeta Pučnika smo mnenja, da bi bil to pravi čas, da se problematiki volilnega sistema v Sloveniji nekoliko podrobneje posvetimo in skušamo pretehtati prednosti in slabosti sedanjega ter predlaganega dvokrožnega večinskega volilnega sistema glede na transparentnost odločanja in izbire na eni strani ter demokratično zastopanost na drugi. Zato pripravljamo okroglo mizo, na kateri bi problem poskušali osvetliti z različnih vidikov. Razpravljavci bodo spregovorili o pravnih aspektih in možnostih uvedbe takšnega volilnega sistema, pa tudi o tem, kakšen vpliv bi imela takšna odločitev na politično in družbeno življenje.

Na okrogli mizi

Uspešno upravljanje države – kakšen volilni sistem hočemo?,

ki bo potekala v ponedeljek, 18. februarja 2013, ob 17. uri,

v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 (1. nadstropje) v Ljubljani

bodo sodelovali

dr. Matej Makarovič

dr. Ciril Ribičič in

dr. Milan Zver

Vljudno vabljeni!

2. Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES)

vas v okviru cikla dogodkov »Balkan in EU«

vljudno vabi na predstavitev knjige

mag. Amirja Muharemija

z naslovom »Turčija: Uvod v zgodovino, notranjo in zunanjo politiko« ki bo v sredo, 20. februarja 2013, ob 16. uri v hotelu »Lev«, 13.nadstropje, dvorana Grad, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Pri založbi „Novi liber“ iz Zagreba je pred kratkim izšla knjiga mag. Amirja Muharemija z naslovom v izvirniku »Turska: Uvod u povijest, unutarnju i vanjsku politiku«. Knjiga predstavlja uvod v razumevanje Turčije v širšem smislu, zgodovino države in naroda, uvod v notranjo in zunanjo politiko ter geopolitični položaj te zelo pomembne države.

Avtor knjige veleposlanik mag. Amir Muharemi je nekdanji predstojnik Urada predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića in nekdanji hrvaški veleposlanik v Turčiji. Trenutno opravlja funkcijo generalnega konzula Republike Hrvaške v Istanbulu. Veleposlanik Muharemi spada med najboljše poznavalce sodobne turške politične zgodovine. V knjigi avtor jasno zajeme zgodovino Turčije od najzgodnejše dobe od 6. stoletja pa do danes. Posebno pozornost namenja današnjim razmeram v Turčiji, ko predsednik turške vlade Recep Tayyip Erdogan in njegova Stranka pravičnosti in razvoja (AKP), istočasno na široko odpirajo vrata islamističnemu vplivu v turški družbi in po mnogih stoletjih ponovno spreminja Turčijo v eno izmed najmočnejših sil sveta. Da bi se o nečemu tako kompleksnem in širokem kot je turška zgodovina, lahko pisalo enostavno, kompetentno in zanimivo, je nujno razumeti vse okoliščine, ki so vplivale na vzpone, padce in prevrate, v katere je zajeta vsa politična preteklost tega velikega naroda. A ravno to razumevanje bistva je prava vrednost Muharemijeve knjige.

O knjigi bodo poleg avtorja spregovorili:

– prof. dr. Ernest Petrič, nekdanji slovenski veleposlanik in strokovnjak za mednarodno pravo in mednarodne odnose, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije

– Budimir Lončar, zadnji minister za zunanje zadeve SFRJ in starosta diplomacije in mednarodnih odnosov

–  Jelko Kacin, poslanec v Evropskem parlamentu, podpredsednik delegacije EP za jugovzhodno Evropo in član skupine prijateljstva EP – Turčija.

Predstavitev knjige bo potekala v slovenskem in hrvaškem jeziku, povezoval pa jo bo mag. Zijad Bećirović.

 

14 KOMENTARJI

 1. Predčasne volitve so rešitev, a res?
  “Ker Janša noče odstopiti, je konstruktivna nezaupnica pač edina pot do njih (volitev). Če bi torej prvaki mislili resno, bi sami kandidirali za mandatarja in s tem skrajšali čas do volitev. Včeraj smo preverjali, ali so to pripravljeni storiti. Seveda niso.”
  Tako v odlični diagnozi novinarka Tanja Starič o tem, kdo je res za predčasne volitve, kot edino pravo rešitev krize. Strinjam se, stranke so vkopane za svojimi barikadami in sprejemajo odločitve po nareku lastnih omrežij in interesnih skupin, ki jim zagotavljajo preživetje, ne pa v interesu države in državljanov. Vlada nam partitokracija, ki se spreneveda, manipulira, brez odgovornosti za skupne interese! Volilni sistem to omogoča!
  Tragedija naroda, države, parodija demokracije!

 2. Volitve so rešitev!
  Za razrešitev globoke politične vladne krize so praviloma rešitev volitve, a ne vsake.
  Kdo pravzaprav ogroža slovensko demokracijo, razvoj države prava? O tej grožnji se sprašujejo mnogi. Mogoče pa demokracijo in razvoj države prava najbolj ogrožajo kar s pomočjo partitokracije, ne pa po volji ljudstva, vedno doslej izvoljeni poslanci in takšna oblast sama ? Menim, da! Zato je potrebno zamenjati način izbora politične elite.
  Skrajni čas je že za proporcionalni volilni sistem s preferenčnim glasom volivca, tako kot volimo evropske poslance, če ne celo večinski volilni sistem, da dobimo končno pravo demokratično oblast po izbiri ljudstva, kot veleva tudi Ustava. Partitokracija je potomka oblasti partije, opozarja tudi dr. France Bučar. Večina parlamentarnih strank najmanj zadnje dve leti že obeta, spremenili bomo način izbire političnih elit, volilni sistem za DZ RS.
  Pred kratkim je tudi Janez Janša to izpostavil kot rešitev za blokade delovanja vlade, politike, države. Ali so vsi liderji strank zopet to počeli s figo v žepu? Upam, da ne!?
  Na potezi je torej vsa aktualna politika, tudi SDS in Janez Janša, da oblast preda ljudstvu!
  Slovenija je vredna demokracije in volitev po meri ljudstva, koraka do države prava!

 3. Potrebujemo volilni sistem, ki bo zagotovil močno vlado, pa naj bo to leva ali desna, in ki bo prevzela odgovornost za svoje delo in ki jo bomo lahko pozivali, da uresniči predvolilne obljube. V sedanjem sistemu, ko lahko najmanjša koalicijska stranka izsiljuje ostale, to ni mogoče.

 4. Predvčerajšnjim sem videl nek dokument s podpisom Ciril Ribičič. V njem poroča, da je našel primerno lokacijo za koncentracijsko taborišče.

  Primerno bi bilo,
  da sin pove,
  sedaj ko prihaja v tista leta,
  ko si bo po naravi stvari
  bolj intenzivno začel izpraševati vest,
  kaj bo naredil, da se bodo rane začele celiti.

 5. Ne vidim glavnega krivca v volilnem sistemu. Pri tem sem zagovornik vecinskega volilnega sistema.
  Potrebno se je vprasati, zakaj je taka mat pozicija po vsakih volitvah v Sloveiji?
  Za kaj Slovenci tako volijo?
  Za volitve je potrebno imeti spomin in potrebno je s podatki v spominu kaj procesirati.
  Tako pa 33% Slovencev volilne pravice tako in tako ne uporablja.
  In dalje 33% Slovencev voli, kot berejo casopisje ali gledajo TV, kjer jim operejo mozek.

  Niso problem volitve, volilni sistem, problem, celotnega zahoda, je globina razmisljanja, ki jo je clovek se sposoben.

  • Osnovni problem volilnega sistema je :

   – nepreverjeni politični kandidati
   – politični kandidati ne predložijo svojega programa

 6. Nadaljujem:
  – omogočiti enostaven odpoklic poslanca…, ne pa z novimi volitvami
  na referndumu, ki je ob volitvah, lahko volilci pooblastimo, da odpokliče poslanca… določen demokratični organ, če ugotovi, da je kršil zakon, etiko, moralo…
  – omogočiti stalen kontakt med poslancem… in volilci
  – poslanec… enkrat letno poroča volilcem ,kaj je dobrega storil in kaj je slabega storil

 7. Kakšen volilni sistem hočemo?

  Takega, da bo vedno izvoljena izključno le levica.

  Samo tak volilni sistem nam lahko skrajša muke pred dokončnim propadom.

 8. Od skupnega števila prebivalcev je v Sloveniji že četrtina tujerodnih volivcev.

  Slovenci pa so prepametni, da bi hodili na volitve in tudi s pametjo volili.

  Torej je popolnoma nepomebno, kakšen volilni sistem imamo, kajti rezultat bo vedno enak.

 9. Ta razprava o tujerodcih pri nas je res čudna: človek bi mislil koliko je pri nas turkov, arabcev, črncev in kaj vem koga. Pa gre samo za slovane. Torej za nam bratske narode. Zakaj se imamo za wannabe germane. Ni čudno da nam italijani rečejo ščavi. Sramota!

 10. Sam volilni sistem ne bo odpravil medsebojnega neustvarjalnega sodelovanja, nespoštovanja etike in morale, odgovornosti…

  Večja kot je medsebojna kontrola, tem boljše je za zdravo družbo.

  Ključna je morala, etika, odgovornost…

  Naj se začne s splošno družbeno akcijo na vseh družbenih nivojih o dopolninem izobraževanju o etiki, morali in odgovormosti in njihovi dosledni urresničitvi v vsakdanjem življenju.

  Zgolj formalnopostopkovni pristop s spremembo volilnega sistema, pa ne bo rešil osnovnega problema, ki je vzrok moralne krize

Comments are closed.