Po 113 letih v Mekinjah uršulinke podarjajo samostan

5
Foto: http://ursulinke.rkc.si/.
Foto: ursulinke.rkc.si.

Uršulinke so se pri nedeljski maši 13. septembra po 113 letih delovanja poslovile iz Mekinj. Provincialna predstojnica s. Zorica Blagotinšek se je v nagovoru po maši zahvalila župljanom in župniku za skupaj preživeti čas in dodala:

“Kot je naravno vprašanje v trpljenju, bolezni, ob kakšni hudi nesreči, preizkušnji: »ZAKAJ«, je tudi ob našem zaprtju skupnosti in odselitvi naravno, da je to vprašanje močno prisotno. Želim pa, da smo najprej hvaležni, ne razočarani. Verujem, da Gospod vodi zgodovino vsega človeštva, tako ve tudi za ta kraj. Edino s pogledom uprtim Vanj zmorejo naše sestre Gracija, Irena, Marija Irena in Sabina ter mi skupaj z njimi danes izrekati »zbogom« in verovati, da žrtev in odpoved rojeva sadove in jih rojeva tudi za vas tukaj navzoče.”

Uršulinke so pripravljene prostore samostana v Mekinjah podariti. Provincialna predstojnica je glede tega povedala:
“Stavba ostaja sedaj prazna, ne vemo še, kdo jo bo sprejel kot dar. Čakamo odgovor občine Kamnik, ki ji je bil samostan ponujen kot dar. Prejela sem kar nekaj pobud, kaj bi lahko bilo v samostanu, a ni koga, ki bi lahko sprejel samostan v celoti.”

5 KOMENTARJI

    • Mogoče imaš celo prav. Seveda, spodobilo bi se prej malo vprašati o pripravljenosti lokalnega okolja, da jih prav tam sprejmejo. Recimo sprejme nekaj deset družin ali bolj starejše ljudi. Težko bi bilo gledati, da neka horda mladih moških divjakov z neprimernim vedenjem v par tednih povzoči razdejanje starodavnega samostana.

  1. Sicer je pa meni žal tega odhoda uršulink iz Mekinj. Verjamem, da sestram uršulinkam iz tega samostana toliko bolj, a zadevo potrpežljivo sprejmejo.

    Spomnim se, da sem pred leti na ORF2 gledal dolg tankočuten dokumentarec o redovnicah, nekje v Spodnji Avstriji in njihovih zadnjih mesecih življenja v starem samostanu ( kjer so nekatere preživele tudi po 50, 60 let) pred selitvijo v drugo stavbo. Nekatere so bile žalostne, nekatere vdane v višjo voljo, nekatere se niso izogibale povedati v kamero besed nestrinjanja in skoraj upora.

    Razumem logiko odhoda. Prevelika hiša, predrago vzdrževanje za majhno število preostalih sester. In priprave na nov nepremičninski zakon, ki bo očitno ( če bo enak kot prejšnji predlog) izvzemal sakralne objekte, a obdavčil bivalne prostore, tudi samostane. Davek na stavbo, kot je mekinjski samostan bo potem enormen. Veliko vprašanje, kdo bo, tudi zaradi tega razloga, to mogočno lepo stavbo na idilični lokacijo sploh voljan prevzeti.

  2. Ideja je res super v ta prelepi samostan, ki bi lahko služil kulturi in še marsičemu bi dali begunce. Klasika kratkovidnosti lokalnega vodstva, da ne ve kaj bi naredilo s tem darilom. Najboljše da že sedaj na samostan postavijo polmesec. Slovenska cerkev je res prišla v stanje, ko ne ve več kaj sama s seboj. Novi ljubljanski nadškof Zore deluje sicer zelo duhovno ampak popolnoma politično nezrel za sedanjo situacijo. Ne glede na to da je samostan v rokah reda, ki bi tudi lahko kaj naredil je to v področju ljubljanske nadškofije. Naj ga dajo onemu Brleku, ki v Križankah izvaja neke vrse zabave… Mogoče ga bo z veseljem vzel.

Comments are closed.