Kardinal Rode: Ena najbolj bolečih preizkušenj v življenju

25

V prostorih Družine je danes popoldne potekala tiskovna konferenca kardinala dr. Franca Rodeta, na kateri je prisotna tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič, tajnik kardinala Matej Pavlič in Ivan Štuhec. Prisoten je bil tudi nuncij v Republiki Sloveniji Juliusz Janusz.

Poročilo nemškega inštituta iz Munchna, kjer sta najprej Peter Stelzer in nato še kardinal Franc Rode oddala vzorec za preiskavo, pravi, da Franc Rode ni oče Petra Stelzerja oziroma da je “domnevnega očeta, g. Franca Rodeta, potrebno izključiti iz očetovstva otroku Petru Stelzerju.” (povzetek iz izvedenskega mnenja)

Kardinal France Rode je vesel, da je rezultat tak, kot ga je napovedoval od samega začetka. Zahvalil se je vsem, ki so mu stali ob strani.

Nina Zidar Klemenčič pravi, da pripravljajo tožbe proti novinarju Dejanu Karbi in časniku Delo.

Odvetnik Petra Stelzerja je potrdil, da Peter Stelzer sprejema rezultate testa in se na njih ne bo pritožil.

Izjava predsednika Slovenske škofovske konference dr. Antona Stresa: “Za slovenske škofe objavljeni rezultati DNK analize niso nobeno presenečenje. Naše zadovoljstvo, da bo gospodu kardinalu povrnjeno dobro ime pa greni zaskrbljenost zaradi stanja slovenske medijske kulture, da dopušča tako eklatantno teptanje človekove pravice do dobrega imena.”

Kardinal dr. Franc Rode je v odprtem pismu prijateljem zapisal: “To, kar sem doživljal, je bilo zame ena najbolj bolečih preizkušenj v življenju. Niti izguba domovine, ko mi je bilo deset let, me ni tako globoko prizadela. Na mah, povsem nepričakovano, sem se znašel pred slovensko in svetovno javnostjo kot tarča zlonamernih namigovanj, ki so jih nekateri z neverjetno lahkotnostjo širili o meni.” (več odlomkov iz pisma)

Po poročanju spletnega portala MMC, odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga sprejema rezultate DNK testa “kot dejstvo, kot znanstveni dokaz”. Zavrnila pa je očitke o političnih napadih.

Publicist Dejan Steinbuch je na svojem Twitter profilu zapisal: “Peter S. se Rodetu opravičuje za nevšečnosti. Delo se je odzvalo v stilu Kremlja petdesetih let. Dolga bo še pot iz socializma, tovariši…”.

Spomnimo, da je Steinbuch za PlanetSiol.net v kolumni Kardinal na grmadi : “Kot nekdanji urednik bi lahko odgovorni urednici Romani Dobnikar Šeruga in predsedniku uprave Juriju Giacomelliju spontano čestital, kajti njun medij je dokončno razkrinkal sprevrženost in dvojno moralo Franca Rodeta. A preden jima javno čestitam, sem zaradi svojega prepričanja in vesti, zaradi profesionalne distance in kritične presoje dolžan dvigniti roko in problematizirati nekaj dejstev, ki na ta na prvi pogled fenomenalen dosežek slovenskega novinarstva mečejo senco dvoma. Obenem se javno zavezujem, da jima bom, če se izkaže, da je zgodba o zatajevanem kardinalovem sinu resnična, brez pomislekov javno čestital. Velja seveda tudi obratno! Če se izkaže, da je vse skupaj potegavščina, neslana šala ali laž, bom potrkal na družbeno odgovornost lastnikov Dela, ki bi morali od odgovornih zahtevati, da odstopijo s položajev.”

Steinbuch je v današnjih Financah (3.10.2012) v članku Bog ne bere več Dela “že potrkal na družbeno odgovornost lastnikov Dela”.

Foto: Slovenska škofovska konferenca


25 KOMENTARJI

 1. Kar smo verniki globoko slutili to se je izkazalo za resnico – kardinal Rode ni oče Petra Š.

  Pogrom je bil dobro načrtovan, še danes je Delo pisalo, da sta bila z Tanjo “intimna”, ter da sta to oba potrdila. Laž se na Delu dobro prodaja, tudi ko je resnica na dlani, Delo še vedno laže.

  Dejan Steinbuch je pravilno presodil: potrebno je potrkati na družbeno odgovornost in zahtevati, da odgovorni odstopijo s položajev.

  Iskrene čestitke kardinalu Rodetu, da je šel skozi ta križev pot, se javno izpostavil, šel v boj, ter ga v bolečini zmagal. Ni mu lahko, slike kažejo, kako ga je morala ta zadeva pretresti. Iskrene čestitke, da se je boril z zlom, ter da v boju ni omagal.

  S tem dejanjem se je slovenski medijski prostor dokončno zlomil, kar bodo dokončno spoznali tudi tisti, ki so še v temi in ne vidijo jasno svetlobe. Očiščenje slovenske družbe je končano, preporod je lahko samo še duhovni. Bog čudovito dela, prečiščenje k večji veri v Sloveniji je s tem dejanjem dokončno narejeno.

  Morebitne praske v podobi pisanja Ranke Ivelja v teh dneh (očitno naročene laži pred uradno objavo rezultatov) in napadov na duhovnike ne bodo imele več teže. Eden je bil sin Franc Rode, ki je premagal ta medijski prostor dokončno, poti nazaj v medijsko močvirje vsaj še dvajset let ne bo.

 2. ja, za resnično se je izkazalo to kar smo vsi že vnaprej vedeli.
  ampak pepe, brez zamere, ne bodi naiven. to je samo ena od dobljenih bitk, ki pa se zame ni toliko bila v imenu vere, ampak v imenu pravice človeka do ohranjanja dobrega imena.
  jaz tu ne vidim nikakršnega prečiščenja, lomljenja in zmage nad medijskim prostorom.
  dokler bomo slovenci brali take stvari in se z njimi obremenjevali in dokler ne bomo začeli razmišljati s svojo glavo, ne bomo ničesar dosegli.

  tudi sama pa bi rada čestitala kardinalu Rodetu, da se je postavil za svoje dobro ime.

  lp

  • “ampak pepe, brez zamere, ne bodi naiven. to je samo ena od dobljenih bitk, ki pa se zame ni toliko bila v imenu vere, ampak v imenu pravice človeka do ohranjanja dobrega imena.”

   Saj to je ravno vera – iskanje resnice in pričevanje za resnico. Vera v to, da dobro vedno zmaga, da zlo nima končne besede. Zato je to zmaga resnice, pravice in v končni posledici tudi vere.

   Ko je bil podpisan vatikanski sporazum – zanj ima zasluge ravno g. Rode, je levica zgubila svojo glavno orožje v družbi. Potrebno je bilo še nekaj prečiščevanja, vendar, začetek je bil narejen, majhen korak, vendar usoden za narod.

   Današnja zgodba je zgodovinska. Prišlo je do tega, da je resnica zmagala laž, pravica nad blatenjem. Karkoli bo že v tožbi, vedno znova bo ključni ta DNK test.

   Karkoli bo levica naredila, DNK analize in osmešenja, ki si ga je nakopala, ne bodo mogli izbrisati. Vrednote so ponovno zmagale, ne pa “nadmudrivanje”. Lahko smo veseli, da so se zadeve prečistile, da vlada resnica, pravica, čut za dostojanstvo ljudi.

   Kdor tega še ni dojel, bo to dojel v naslednjih dneh, mesecih ali letih.

   Bog je vedel, zakaj to dopušča in zakaj to dopušča ravno v času krize. Ko vse odpove (človeško seveda), tedaj nastopi Bog. V zgodovini je bilo vedno tako, tudi tokrat. Srečo imamo, da imamo tako trdno osebo kot je g. Rode.

 3. Priča smo stvarjenju novega slovenskega pojma. Kot je Pucko postal pucko – pojem za skorumpiranega politika, ki proda svoj glas najboljšemu ponudniku, bo oz. je Karba postal karba pojem za naivnega novinarčka, ki bi rad postal velik novinar, pri tem pa nekritično naseda napotkom svojih sprevrženih mentorjev v ozadju.

  • Po eni strani so osebe, ki zaznamujejo negativno, kot sta Pucko in sedaj očitno naivno Karba.

   Po drugi strani so osebe, ki naredijo prelom v zgodovini. Od danes naprej ni več dvoma, da časopisi lažejo, ne vsi, ampak Delo. Rode je prelomna točka, tega ne bo možno zanikati. Kot ne moremo zanikati osamosvojitve, sprejema v EU, sprejema evra ali vlade Janeza Janše.

   Danes se nam je zgodil zgodovinski preobrat.

  • Tudi Pucka so nekateri prikazovali, kot narodnega junaka, ki je s svojim dejanjem prekinil agonijo, ko se ni mogla postaviti vlada, v narodovem spominu pa je ostal za zmeraj samo pucko.
   Naivni Karbo se mi pa smili, bil je dober fant, enako kot Markež, vendar ko enkrat hudiču prodaš dušo ni več poti nazaj. Tudi on bo ostal le karba.

 4. Stelzer je kot nemski drzavljan verjetno nekomu nasedel, saj po mojem mnenju ni poznal delovanje nase Udbe, ki je vseskozi imela svoje sodelavce v tujini. Pa naj bo sedaj toliko posten in pove, kdo ga je v tej zadevi usmerjal in mu dajal informacije. Naj koncno pride na dan vsa sprevrzenost nase Udbomafije!

 5. V včerajšnjem dnevniku na RTV smo ponovno slišali prispevek, ki ga je pripravil novinar Seku M. Conde. Ta je na začetku afere poročal, da kardinal Rode ni zanikal, da sta s Tanjo “intimno” prijateljevala. V izjavah kardinala pa nikjer ni zaslediti besede “intimno”, ampak govori samo o prijateljstvu. Dodatek novinarja je zelo zgovoren in govori o njegovi strokovnosti in resnosti.

 6. To, kar se je zgodilo, ni bil le osebni napad na vas, pač pa je bil predvsem napad naKatoliško cerkev. Udari pastirja in čreda se bo razkropila. Nič novega, to počnejo že zelo dolgo.Vemo,kaj je bil za narod škof Jeglič pa so ga vendar svinjali brez prestanka, škof Rožman je moral bežati, če ne bi ga linčali, kot zločinca,škof Pogačnik je bil zaprt,škofa Vouka so zažgali, z nadškofom Šuštarjem se na srečo niso imeli časa ukvarjati,čene bi dobil svoj delež, nadškof Uran ima otroški vrtec vi gospod kardinal naj bi bil ničvrednež, ki skriva svoje otroke, kaj imajo pripravljenega za nadškofa Stresa sam Bog ve. Tako pač je, strele tolčejo v vrhove! Gospod kardinal,občudujem vaš odziv, tokrat so se pošteno ustrelili v koleno,odnehali pa seveda ne bodo. Bog vas živi ,gospod kardinal!

 7. samo Karba pa kar ne neha, še vedno smeti po Delu…

  p.s. le zakaj Karba ni prišel na Rodetovo novinarsko konferenco, kjer bi lahko osebno slišal rezultate analize, pa Rodeta še kaj povprašal? Raziskovalni novinar pa tak….

 8. Delo se je osmešilo. Nekateri skrajneži ga bodo še vedno podpirali, ostali bodo pa čedalje bolj dvomili vanj.

 9. Tako pač je, strele tolčejo v vrhove! Gospod kardinal,občudujem vaš odziv, tokrat so se pošteno ustrelili v koleno,odnehali pa seveda ne bodo. Bog vas živi ,gospod kardinal!

  Pod to se podpišem tudi sam. “Stati inu obstati” je škofovsko geslo gospoda kardinala. Dvakrat v življenju sem se z gospodom kardinalom osebno srečal. Prvič v Vatikanu na kongregaciji za zadeve svetnikov. Povedal nama je da skupnost Emanuel zelo ceni in nama izrekel osebno zadovoljstvo ob novici prihoda skupnosti Emanuel tudi na slovenska tla.

  In zakaj sem se oglasil? Najprej z željo, da se veselim z vsemi, ki se veselimo dobrega zgleda našega kardinala, ki je sedaj prejel potrditev za svoje pošteno in zvesto delovanje v dobro ljudi, posameznikov in za dobro ime dežele in naroda, ki mu pripada. “Za čast dežele gre”.

  Resnica je že zmagala! Tega dejstva ne smemo spregledati, ne pozabiti. Na Kalvariji! Mnogi hočejo spremeniti resnico in rušiti Jezusovo veličastno zmago nad zlom, ki je v tem, da je dal sam sebe v odkupnino za mnoge.
  (Jn 3, 16-21).

  Svojim učencem je povedal o usodi, ki jih bo zaradi zveste vere v Njegovo ime doletela; da bodo preganjani in bodo o njih zlobno in lažnivo govorili in mnoge od njih celo izročili v smrt. Vendar jim pravi: “Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali in preganjali in vse hudo zoper vas lažnivo govorili. Veselite se in radujte, zakaj vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali tudi preroke, ki so bili pred vami.”(govor na gori, Mt5,11-12)

  Glejte, koliko je Delo zlilo gnojnice na ljudi, ki so se vseskozi nesebično zavzemali za dobro prebivalcev Slovenije, Mnogi so tudi po njihovi krivdi ostali brez sredstev za preživljanje, izgubili službe, bili žrtve sumničenj in lažnega podtikanja(med njimi tudi aktualni predsednik vlade in predsedniški kandidat, da Pučnika, Peterleta niti ne omenjam in dobri človek iz Negove, g. Kramberger , ki ga je, tako glas ljudstva, odstranila sama udbomafija).

  Na drugi strani pa je Delo jemalo pod svojo zaščito ljudi, ki so bili in so še danes zelo nevarni narodu in domovini in tudi vsem priseljencem, ki pa so jih večkrat z lažnimi obljubami in zavajanjem vabili k sodelovanju takrat, ko so jih potrebovali, a kljub tem obljubam so mnogi pošteni delavci v naših zdaj že mnogih propadlih gradbenih podjetjih ostali najbolj prizadeta stran stečajnih postopkov in poplačevanja upnikov. Za njihov že tako skromen gmotni položaj je večinoma povsod zmanjkalo denarja.

  In ravno Delovi novinarji imajo tu veliko odgovornost, saj so namesto profesionalnega dela ostali rajši zvesti oprode svojim partijskim šefom iz že propadlega jugo sistema, ki so si za visoko ceno žrtev in odrekanja tistih, ki jih je komunistični sistem vseskozi teptal in jim tratil celo osnovne človekove pravice, želeli prav s pomočjo laži in zavajanja Dela in drugig sorodnih medijev zagotoviti neomajno oblast in obračunavati z slehernim, ki bi mu prišlo na misel kaj mimo njihovega “znanstveno”-marksističnega dometa.

  Prav ima g. Kardinal, ko zahteva povrnitev škode. Saj ne grozi po življenjih.
  Sam pa bom še dodal.Tudi g. kardinal dobro ve, da ni čas za maščevanje. Pač pa je čas, da vsakdo iskreno pretehta svoje delovanje in ugorovi, ali je bil v preteklosti v službi resnice ali se je za Judežev denar kakor prostitutka prodajal lažni moči komunistične ali kakšne druge pošasti minljivega sveta.
  Denar ni vse, nedolžnosti se ne da kupiti in mirne vesti tudi ne. In vendar obstaja pot. Vsak, ki bo svoje grehe – zločine; krajo, laž… priznaval, odstopil od hudobije in upal v božje usmiljenje, bo rešen…
  Mir in dobro!

  • Gospod Kardinal naj kar uporabi vsa pravna sredstva, saj je to edina pot, ki jo nasi Udbomafijci razumejo! In ce ne bo zaleglo, naj gre se na Evropsko sodisce, bodo vsaj videli, kaksne novinarske “strokovnjake” imamo!

   • S tem se strinjam tudi jaz. Do konca!!! Naj se sodniki osramotijo v EU, če je treba!

    Vendar pa mislim, da zadeva ne bo prišla do EU. Tudi med sodniki so pošteni ljudje.

 10. VLADNI PREDLOG o dvigu davka na tiskane medije je upravičen , kajti laž mora biti obdavčena !!!! Sicer ” DELO ” nebi nič utrpelo zaradi tega povišanega davka , kot pišejo in bobnajo , ampak bi to prevalili itak na bralce !

  ZA OSIP NAROČNIKOV , JE KRIVO UREDNIŠTVO // ŠERUGAČKA // , saj si tak napad, na eno najbolj izobraženih SLOVENCEV nebi smeli dovoliti !
  TO JIH SEDAJ TEPE IN JIH ŠE BO , KO JIH BO ZARADI TAKE URDNIŠKE POLITIKE PRISTALI NA CESTI . Tudi tisti , ki tam delajo pošteno !

  • Ja, vsekakor, edino fer, da za Rodetovo trpljenje plačajo, ne vem, kupci arhitekturnih revij. Mene osebno srce zaboli, ko v japonski reviji o urbanizmu ne najdem niti enega članka o Slomšku, papeževega citata ali pričevanja o mojem trpljenju, ko v japonski reviji o urbanizmu ne najdem niti enega članka o Slomšku, papeževega citata ali pričevanja o mojem trpljenju, ko v japonski reviji ne…

   Res ne vem, kdo bere to šit robo.

 11. Izkazalo se je, da je bila afera kardinala Rodeta sproducirana v laboratorijih nedotaknjene udbe.

  • Zelo me muči radovednost, ali ima UDBA še vedno dovolj močno mrežo v sodstvo, da ne bo DELO bankrotiralo in da ne bo novinar šel v zapor.

 12. BRAT tistega OCVIRKA , ki je bil soavtor BREZJANSKE MARIJE S PODGANO //STRELNIKOFF // , MITJA , je naveden kot stalni sodelavec UDBE in je s FOLKLORNO SKUPINO prepotoval od AMERIKE , CANADE DO ARGENTINE //za časa JUGE //, da je vohljal , kaj pa druga !

Comments are closed.