Uporaba smodnika pri topovih

4

Dejstvo je, da Evropa dolguje Kitajcem mnogo več, kot pa Kitajci nam. Npr.: sladkor, svilo, papir, tisk, smodnik in zapornice za vodne kanale.

V Evropi se smodnik omenja že leta 1267, legendarni nemški menih in alkimist Berthold Schwarz pa se je s smodnikom ukvarjal kmalu po njegovem pojavu v Evropi. Kmalu po izumu smodnika so ljudje razmišljali o njegovi praktični uporabi, ki se je še najbolj obnesla z uporabo železnih cevi in krogel.

Prva znana uporaba topov v bitki pa je bila na začetku stoletne vojne med Angleži in Francozi, ki se je začela 26. avgusta 1346 pri Crecyju v Franciji. V tej bitki so Angleži uporabljali topove s kratkimi cevmi in velikim kalibrom. Čeprav ti topovi niso bili dosti bolj učinkoviti kot naprave za metanje kamenja in za izid stoletne vojne sploh niso bili odločujoči, so bili na področju vojskovanja zanimiva novost. Takšni topovi pa so bili tudi zelo nevarni in dragi zato so kmalu začeli iskali druge rešitve.

Foto: Wikipedia

4 KOMENTARJI

 1. ..”Npr.: sladkor, svilo, papir, tisk, smodnik in zapornice za vodne kanale.”.. In sedaj si lahko vidite iz česa sestoji svet novega poganstva avtorja, ki je to zapisal!

  Pa brez zamere1 Kako lahko kristjan hvali rumene pogane? Recimo, poglejmo beton, ki so ga začeli uporabljati Rimljani. Brez tega razvoja Kitajske ne bi bilo. Gutenberg tudi ni kopiral od Kitajcev! Papir so prve delale ose in Egipčani1! Smodnik ali grški ogenj ali atomska bomba, tu bo zdaj vprašanje? Antibiotiki, obdelava kovin, elektroliza,

  Krščanstvo je odpravilo človeško žrtvovanje, kar mnogi častilci poganstva nočejo videti.

  Me prav zanima, kaj od vse teh naštetih dobrim prineseš v zadnji uri?

 2. Vsaka civilizacija, ki jo goni misel, da je dana od Boga, je zal zlo!
  Rimljani so bili zlo!
  Spanci so bili zlo!
  Zakaj zlo, ker ima vsaka drugacna civilizacija toliko lepega in dobrega sporocila v sebi!
  Preprosto treba je ziveti in se uciti, obcudovati najlepse, ob tem pa tudi drugacnosti pustiti ziveti!

  Na polju cveti tisoce cvetov. Mavrica je lepa zaradi spektra barv!

  Pustiti cveteti, sijati in ne nadleovati!

Comments are closed.