To je Poljska, to ni Bruselj!

23
Foto: Bartłomiej Zborowski /PAP

»To je Poljska, to ni Bruselj! /…/ Na Poljskem so ljudje tisti, ki vladajo, ne oligarhi iz Bruslja, ki nam govorijo: ´Ta zakon je dober, ta zakon je slab.´ Mi se s tem ne strinjamo. Poljska bo svoje težave rešila na Poljskem. Zato, provokatorji, ven iz Poljske!«

Najbrž ne bi nikoli uganili, da je Švedska tista članica Evropske unije, ki krši največ njenih predpisov in direktiv. Francija in Nemčija, najbolj glasni, ko je treba obsoditi protekcionizem Donalda Trumpa, in ki z vsemi sredstvi ščitita svoji avtomobilski industriji ter zamižita na obe očesi pred kartelnimi dogovori njunih korporacij, nista daleč zadaj. Vprašajte se, katere države evroobmočja so v tem tisočletju največkrat kršile pravilo o javnofinančnem primanjkljaju? To so Nemčija, Grčija, Italija in Portugalska. A glede na poročanje mainstream medijev se zdi, da je največja težava Evropske unije Poljska.

V zadnjem mesecu je bila Poljska spet tarča neuravnovešenih verbalnih napadov bruseljskih birokratov, češ da s svojo reformo pravosodja resno krši pravni red Evropske unije. In da jih bodo odvzeli glasovalne pravice, če reforme ne umakne. A to ni prvič, da Bruselj, ki ga podpihuje na poljskih volitvah poraženi Donald Tusk, danes predsednik Evropskega sveta, grozi najbolj krščanskemu narodu v Evropi. Poljaki so mu že poslali sporočilo, naj se ne vrača, saj toliko škode, kolikor jo je on povzročil Poljski, je ni še nihče v zgodovini.

Vse se je začelo leta 2015, ko je na volitvah premočno zmagala stranka Zakon in pravičnost (PiS) in je vročica s peno v ustih postala normalno stanje poljskih (in evropskih) levičarjev. Od takrat naprej Bruselj vsako leto najde vsaj eno »napako« nove varšavske oblasti. Najprej je bila »skrb glede svobode tiska«. Čeprav je večina medijev ostala pod vplivom levice, je Bruselj napadel predsednico vlade Beato Szydło, češ da duši svobodo medijev. Resnica je bila seveda povsem drugačna. Z novo vlado (PiS) se je prenehala kršiti svoboda izražanja. Dokler je do leta 2015 vladala sredinska koalicija, je bilo povsem nekaj običajnega, da so agenti Agencije za notranjo varnost opravljali tajne in javne hišne preiskave na domovih novinarjev in sedežih medijev (od Gazete Polske Codziennie leta 2011 do tednika Wprost leta 2014). Bruselj ni ukrepal, njegovi birokrati niso zagnali medijske gonje, šele po zamenjavi oblasti, ko je začela vladati PiS, so zahodni mediji, vključno s slovenskimi, v en glas začeli tuliti, da bo radikalna desničarska vlada peljala Poljsko v diktaturo.

Sledila je globalistična skrb za človekove pravice na Poljskem, na udaru je bila predvsem prepoved splava. Da na Poljskem vladajo katoliški fanatiki, smo lahko brali. In ko je poljska policija sestrelila nekaj brezpilotnih letal, s katerimi so retardirani aktivisti zahodnih nevladnih organizacij pošiljali na Poljsko tablete za splav, je bilo to označeno za fašistično dejanje. Pomislite! Nevladniki so kršili suverenost Poljske. In ko je država branila svojo suverenost, je bila označena za fašistično. Nato je prišla obsodba, da Poljska zavrača vsiljene migrante, letos je na tapeti skrb za neodvisnost poljskega sodstva.

Najnovejši zločin Poljske lahko strnemo v štiri točke: spolna diskriminacija sodnikov (sodnice se upokojijo pri 60 letih, sodniki pri 65 letih), kršenje neodvisnosti splošnih sodišč (pravosodni minister lahko sodnikom odloži upokojitev, ima tudi možnost odstaviti ali imenovati predsednike splošnih sodišč), vmešavanje politike v sodstvo (člane sodnega sveta ne bodo več izbirali izključno sodniki, vrhovne sodnike imenuje parlament) in stroka ne podpira reforme pravosodja.

Večina očitkov Poljski ne vzdrži resne kritike, saj imajo podobne rešitve tudi v drugih državah EU, poljski pravosodni sistem pa je enak kot je bil ob padcu Berlinskega zidu, zato tudi reforma.

Najprej o spolni diskriminaciji glede upokojitve. Skoraj vse države EU (tudi Slovenija) imajo za spola različne upokojitvene starosti, a jih še nihče ni obsodil spolne diskriminacije. Poljska ima tudi sicer na splošno predpisano starost ob upokojitvi za moške 65 let in za ženske 60 let. Ta splošna predpisana starost bo po novi zakonodaji veljala tudi za sodnice in sodnike. Prav tako ne zdrži očitek, da bo (vrhovne) sodnike imenoval parlament. Kdo jih imenuje v Sloveniji? Poslanci državnega zbora! Se pravi parlament. Sicer se ne reče imenovanje, ampak potrjevanje, ker jih predlaga sodni svet. Toda v bistvu jih na koncu imenuje politika.

In naprej. Po sedanji zakonodaji so 15 od 25 članov sodnega sveta izbrali sodniki med sabo, po novem bo vseh 25 članov potrdil parlament. Potrdil poudarjam zato, ker mainstream mediji pišejo, da bo imenovanje vseh 25 članov sodnega sveta v domeni politike. Kar ne drži. Ne samo, da bo morala politika glede novih članov sodnega sveta doseči soglasje s sodniki, za potrditev v parlamentu po potrebna 60-odstotna večina (3/5 poljskega sejma). Kar je dovolj velika varovalka, da ne bo prihajajo do zlorab.

Prav tako ne drži trditev, da so sodniki in pravna stroka proti reformi. Velika večina uglednih pravnikov podpira predlagane reforme. Enako je s sodniki. »Spremembe podpirajo predvsem mladi sodniki na okrožnih sodiščih, ki so sedanjem sistemu nimajo nikakršnih možnosti za napredovanje, saj so povsem odvisni od volje svojih šefov,« je za NASZ Dziennik dejal eden od sodnikov, ki ne želi biti imenovan, saj se boji maščevanja starejših kolegov: »Nekdo, ki bi si upal javno podpreti predlog vlade, tvega, da bo izobčen iz sodniškega ceha.«

In še nekaj. Poljski sodniki bodo morali po novem, o tem nihče ne poroča, razkriti svoje premoženje in premoženje njihovih družin. Temu se nekateri sodniki zelo upirajo, saj menijo, da gre za nedopusten pritisk na neodvisnost sodstva. Kar je seveda smešen argument.

Skratka, kar evropska klika prikriva svoji javnosti, ko obsoja Poljsko, je v kontekstu, v katerem so bile reforme predlagane. Ni šlo za željo vladajoče stranke, da bi si pridobila vpliv na sodstvo, ampak za željo, da se poljsko sodstvo končne enkrat in za vselej poslovi od komunističnega sodnega sistema. Veliko sodnikov je še iz časa socializma, zato je nova zakonodaja predvsem korektivni ukrep, da se levičarskim pravnim aktivistom prepreči, da delujejo proti interesom lastnega naroda, kot je to že praksa na zahodu, kjer aktivisti razlagajo zakonodajo tako, da se ujema z njihovimi dekadentnimi ambicijami. In te ambicije so, da se Evropska unija zmeša v kotlu multikulturnosti, nacionalnost pa odpravi. To je tudi razlog za napade ne samo na Poljsko, ampak tudi Madžarsko oziroma na države Višegrajske skupine, ki ne želijo, da bi njihove dežele preplavili muslimanski migranti. Skrb Bruslja za »neodvisnost sodstva na Poljskem je samo fasada, za katero se skrivajo napadi na suvereno državo.

Ali kot so nedavno na mestnih ulicah sporočili ljudje, ki podpirajo poljsko vlado: »To je Poljska, to ni Bruselj! /…/ Na Poljskem so ljudje tisti, ki vladajo, ne oligarhi iz Bruslja, ki nam govorijo: ´Ta zakon je dober, ta zakon je slab.´ Mi se s tem ne strinjamo. Poljska bo svoje težave rešila na Poljskem. Zato, provokatorji, ven iz Poljske!«

Pripis uredništva: Prispevek s prvotnim, originalnim naslovom Upor Poljske proti povampirjeni bruseljski oligarhijije bil objavljen na spletnem portalu Kavarna Hayek. K objavi na našem portalu in spremembi naslova nas  je  spodbudila Večerova objava slovenskega prevoda članka avtorja

23 KOMENTARJI

 1. Pomenljivo zavajajoč je Bruselj, ki ne pove natančno, s čim bi naj poljska desna oblast škodila demokratičnemu, neodvisnemu, resnicoljubnemu in pravičnemu pravosodju.

  Namesto, da bi bil Bruselj gradnik vrednot, jih očitno pogosto ruši.

  • Pa kot se sedaj vidi, je bil Bruselj uveden, da muslimanizira Evropo in jo naredi socialistično. Mislim, da ne pretiravam veliko.

 2. Meni je predvsem smešno, kako poziv, naj Poljska sama reši svoje težave brez vmešavanja EU, najbolj podpirajo prav tisti, ki so Slovenijo najbolj glasno vabili evropsko Trojko.

  A da se tudi obrniti ploščo. Se bom veselil, da jim je končno kapnilo. Da so se nečesa naučili. Opozorila, ki sistematično prihajajo iz Bruslja, so popolnoma na mestu. A veliko bolje je, če ukrepajo Poljaki sami. Nekdo od zunaj ne bo videl finih vezi v poljski družbi in elegantnih rešitev, ampak bo avtoritarnega raka samo na hitro ven izrezal in jih pustil naprej, da krvavijo sami. Enako bi bilo v Sloveniji, če bi k nam prišla Trojka. Razbili bi nam neučinkovit sistem, a ne bi zgradili ekonomsko bolj smiselnega. Tako je neprimerno bolje, da smo bruseljsko domačo nalogo opravili sami. Res je vprašanje, ali bi se je sploh lotili, če ne bi bilo diktata iz Bruslja. Takšnega pritiska ne bi škodilo malo več niti sedanji slovenski vladi, ki nima volje za resne reforme.

  • “Opozorila, ki sistematično prihajajo iz Bruslja, so popolnoma na mestu.”

   So vam všeč ravne kumarice, kajne?

  • Igor MB: “Meni je predvsem smešno, kako poziv, naj Poljska sama reši svoje težave brez vmešavanja EU, najbolj podpirajo prav tisti, ki so Slovenijo najbolj glasno vabili evropsko Trojko.”
   ========================

   Evropska trojka* bi bila za Slovenijo dobra stvar, ker edino s pomočjo njih bi lahko ukrotili poblazneli javni sektor, še posebej javno upravo. Tako pa se nam obeta kolaps ob naslednji sv. gospodarski krizi, ki bo zanesljivo prišla.

   *Evropska trojka v bistvu ni ker v njej sodeluje mednarodni sklad IMF

  • Spet provociraš. Poljska nima istih problemov kot Slovenija – prezadolženost, prevelika socialističnost…

   Trojka bi bila za Slovenijo dobra – nižje obresti, pa še reforme bi politiki bili prisiljeni izvesti.

   Poljska sploh nima težav, le levičarski eliti gre grozno na živce.

 3. Tako je. Pravi vzrok za napade na Poljsko in Madžarsko je evropska strategija preobrazbe Evrope v multikulturno super državo, ki se ji ti dve državi najbolj upirata. Za to strategijo stojijo tudi mogočne in vplivne svetovne lože in druga gibanja.

  Npr. Jacques Attali, zagovornik postnacionalne države Evropa, je Macrona prvič predstavil na srečanju gibanja Bilderberg leta 2014 v Kopenhagnu in tedaj dejal: “To bo novi predsednik.” In zgodilo se je.

  V takšni vizije Evrope so migranti pozitivni in zaželeni fenomen, saj slabi identiteto nacionalnih držav. Po tej viziji naj bi človek postal večni migrant, tujec v lastni hiši. Tu ničesar ne sme biti stalno, niti delovno mesto niti kraj bivanja, niti nacionalna in spolna identiteta niti intimne zveze v obliki porok itd.

  Za rušenje tradicionalnih krščanskih vrednot nujno potrebujejo muslimanske imigrante, ki se ne prilagajajo tem vrednotam in smejo imeti, v nasprotju z domorodci, veliko otrok. Kdor se temu upira, je tarča napadov evropskih birokratov, ki slepo sledijo tej strategiji.

 4. Orban je na udaru precej dalj časa vendar ne toliko zaradi tega kar pravi avtor ampak predvsem zaradi zakonodaje o kmetijski zemlji in tudi nekaterih postopkov, ki posegajo v čas divje privatizacije in razprodaje madžarskega premoženja v 90tih letih prejšnjega stoletja.

 5. Evropska multikulti politika je kriva za terorizem v Evropi in za izredne razmere zaradi terorizma v nekaterih državah Evrope.

  Tisti politiki in stranke, ki so to podpirale, imajo danes na vesti civilne žrtve zaradi terorizma in ograje med državami.

  Za to stanje ni kriva desnica, ampak levica, ker je vse to povzročila s svojo napačno politiko,

  • Koliko otrok je lani v Evropi umrlo zaradi terorizma? In koliko zaradi raka? Kaj naredimo glede tega? Rdeče procesirano meso je dokazano rakotvorno. Imamo proteste pred veleblagovnicami, kjer starše pozivamo, naj otroke ne giftajo s paštetami?

   Ljudje strašno radi zapravljamo čas za manj pomembne probleme. In se izogibamo bistvenim. (Seveda jaz pri tem nisem nikakršna izjema. Mudi se mi nekaj oddati v službi, a vseeno raje tukaj komentiram in dokazujem svoj prav, čeprav se zaradi tega ne bo nihče zamislil.)

   • Zakaj vlade ne sprejmejo takšnih standardov, da bi škodljivosti odpravili? Zakaj ministrica za zdravje ne ukrepa, če obstajajo dokazi? Ali ni tudi to njena vloga?

    Seveda nihče nikogar ne sili, da je takšno meso. Ljudje v glavnem jedo, kar sami hočejo. Smrt od terorista pa večinoma pride mimo volje prizadetega. V tem je razlika.

 6. Levica s svojo napačno politiko ustvarja tudi skrajno desnico, ker levici to ustreza, ker se sama najbolj spozna na nasilje v politiki.

 7. Levica ima zaradi skrajne desnice dve možnosti:

  – da pokaže na skrajneže na desnici, glejte kakšna je desnica in da še sam aktivira svoje skrajne levičarje.

  Čim ji zmanjka zdravo razumskih argumentov v politiki, se posluži tega.

  • V Sloveniji ne potrebujemo skrajne desnice. Kdor ima minutažo v medijih pokaže samo na Janšo. In gladko zmaga.

   • Igor MB: “… Kdor ima minutažo v medijih pokaže samo na Janšo. In gladko zmaga.”
    =============================

    Ne gre z gladko zmago, potrebno je ustvariti še “Resnico o Patrii”, pa še potem gre za las.

 8. Moj globok poklon Poljski,ponosni, vendar najbolj mrcvarjeni evropski državi, ki so jo z Zahoda tolkli najprej Prusi, zatem pa nacionalšovinistični socialisti (nacisti), z Vzhoda pa proletarski internacionalisti (komunisti) – torej isti. Koliko je pretrpel poljski narod! Niti zaveznikom se niso smilili – Angleži so jih pošiljali v prve vrste; z velikanskimi žrtvami so Poljaki prebili najmočnejšo nemško obrambno črto v Monte Cassinu v Italiji.

  Pred kratkim sem jo prekrižaril po dolgem in počez – ne z agencijo, ampak kot individualni turist z avtom. O vsem sem se prepričal na lastne oči. Napredek v zadnjem desetletju je neznanski. Nekoč prestrašeni, nezaupljivi in nepristopni ter pogosto zadirčni Poljaki (kot produkt nečloveškega komunizma) so postali odprti, prijazni, družabni, optimistični. Poljske cerkve so polne, in to mladih. V maši za domovino v Vroclavu so pol velike katedrale zasedli predstavniki oblasti in vojske, med njimi veliko generalov. Pa pri nas? Skratka, od vseh evropskih držav zame največje pozitivno presenečenje.

  Le tako naprej, ponosna Poljska. Ne daj se!

  • Res, saj komu pri nas pa je mar da bi postali država prijaznih, odprtih, samozavestnih, optimistčnih ljudi ?

 9. Komentiram, ne da bi prebral članek do konca, ampak Kavarna Hayek govori o medijih pod vplivom levice, levičarskih pravnih aktivistih in “socialističnih” sodnikih,… članek pa je o Poljski, državi ki v parlamentu sploh nima niti ene levo sredinske, še manj pa leve stranke.
  Meni se zdi, da gre bolj za rivalstvo na desnici. Med Civilno platformo (Tusk), ki jo podpira Bruselj in trenutno vladajočo stranko Zakon in pravičnost (Kačinski). Tudi sam ne maram vmešavanja bruseljskih struktur v notranje zadeve držav članic …

 10. Evropa je definitivno bolj levičarska, kot bi rada priznala. LGBT pravice, toplogredni plini, to so v Evropi vrhunska politična zadeva, kjer levica dominira brez rešitev na obzorju, izgubljena v vesolju.
  Takšen je tudi pritisk na Poljsko. Čeprav reševanje migrantskega vprašanja kot sta ga zastavili Madžarska in Poljska ne odobravam (sploh, ker noben migrant noče ostat pri njih, tako kot v Sloveniji ne), vendar je vtikanje Bruslja v te reforme povsem v levičarskem slogu in nima veze ne z migranti ne s čem drugim. Prej z LGBT in CO2. Evropa bi rabila enega Trumpa, da nežene vso to svojat ven skozi vrata.

Comments are closed.