Upokojenci bodo tudi na udaru

1

Pahorjeva vlada je že predolgo sicer legalna, hkrati pa tako zelo ne kredibilna, da ji volivci enostavno ne morejo več zaupati. Preveč je bilo laži in sprenevedanja, premalo pa odločnih in konkretnih ukrepov za učinkovito zmanjšanje recesije. Primer Lahovnik – Golobič pa spet potrjuje dejstvo, da se ta vlada že ves mandat resnično ukvarja samo sama s seboj, ne pa z resničnimi gospodarskimi problemi.

Linija najmanjšega odpora. Zato so tudi njeni ukrepi za zmanjšanje finančnega primankljaja usmerjeni tja, kjer je vzeti denar, nekaj povsem enostavnega. Ne gre ji za vzpodbujanje slovenskega gospodarstva, hkrati pa tudi za učinkovito zatiranje dela na črno, da o preganjanju gospodarskega kriminala niti ne govorim, ampak so se v vladi odločili za »linijo najmanjšega odpora«, za izčrpavanje javnega sektorja, predvsem zdravstva in upokojencev. Takšne odločitve so bile sprejete, žal, brez predhodne simulacije možnih posledic takšnih ukrepov, hkrati pa tudi brez prepotrebnih pogovorov s socialnimi partnerji in sindikati, kateri so že napovedali jesenske generalne stavke.

Pokojninski sistem. Takšni vladni populistični predlogi še zdaleč ne rešujejo problema, ampak ustvarjajo nove. Pokojninski sistem je preveč občutljiv in ranljiv za tako neodgovorno igračkanje. Pokojnina ni bila nikoli socialni transfer, katerega je potrebno nemudoma izločiti iz pokojninskega finančnega sistema, ampak je bila pokojnina vedno del plače, kateri so se posamezniki zavestno odrekali. Zato je predlog o zamrznitvi pokojnin napačen in zelo škodljiv, ker ta vlada ni sposobna prisiliti bogate podjetnike, da bodo redno plačevali prave prispevke glede na njihove zaslužke v obubožano pokojninsko blagajno.

Kako naprej? Zato je še čas, da vlada na odgovornost pokliče vse, ki so si nekdanje družbeno premoženje prisvojili s kritjem v politiki, da ta denar nacionalne akumulacije vrnejo in ne, da razmišlja, kako bi dokapitalizirala NLB z denarjem davkoplačevalcev. Ali ste že slišali, da je vrana izkljuvala oči drugi vrani? Ne ni, ker se je rop stoletja že zgodil, denar pa je izpuhtel neznano kam, kakor za koga seveda.

1 komentar

  1. In potem vse tiho je bilo! ja ja, Slovenci morali bomo organizirati vse več civilnih inicitaiv in stopiti mački na rep. Enkrat bo Slovenija zadihala osvobojena ideologije, ki lastnini, da je vse njihovo, ki so pri koritu. V stvarstvu obstajajo naravni zakoni in ti veljajo tudi v Sloveniji in narava sama nam bo odogvorila.

Comments are closed.