Umrl je računalniški genij

0

Iz Applea so sporočili, da je v 56. letu svojega življenja preminil Steve Jobs. Jobs je izgubil dolg boj z rakom. Bil je glavni pobudnik računalniških kreacij kot so iPhone, iPod, iMac in iTunes. Umrl je samo dva dni pred premiero novega modela iPhonea.

Od garaže do največ vredne blagovne znamke

Leta 1976 je Steve Jobs skupaj s svojim prijateljem iz otroštva Stevom Wozniakom ustanovil podjetje Apple Computer, čigar začetki segajo v garažo polno jabolk, kjer sta izdelala prvi hišni računalnik. Po nekaj generacijah Apple-a je bila izdelana Liza – prvi računalnik z ikonicami na zaslonu, kar so kasneje kopirala mnoga softwerska podjetja. Naslednja generacija iz Jobsove produkcije so bili računalniki Macintosh, kar je tudi ime za sorto jabolk v ZDA. Nedolgo zatem je IBM lansiral na tržišče osebne računalnike IBM PC, ki so se bolje prodajali in so precej potisnili v ozadje Jobsove računalnike. Jobs je bil prisiljen zapustiti svoje podjetje, ki ga je prodal ter ustanovil novo podjetje NeXT. NeXT je do leta 1993 proizvajal kompleksne računalnike, ki so bili po mnogih atributih revolucionarni, močni a tudi dragi. Leta 1996 se je Apple Computers nahajal v največji krizi vse od njegove ustanovitve naprej, tako da je v dogovoru z Jobsom kupil njegovo podjetje NeXT, za 402 milijona dolarjev. Naslednje leto se Jobs kot rešitelj vrača v Apple in takoj postane v.d. predsednika družbe. Apple je doživel pravi preporod v novem tisočletju z lansiranjem celega niza prodajnih hitov, začenši z iPodom leta 2001, iPhoneom leta 2007 in iPadom lani.

Za Apple-a je pot k uspehu bila vse prej kot lahka. V določenem trenutku je bilo videti, da bo izgubil bitko s konkurenco, ki je bila predvsem cenejša. Kakšna logika je kupiti 2-krat dražji izdelek, ko so drugi cenejši in prav tako lepi? Odgovor ni težak – niso tako dobri in upadljivi, in slednje je uspelo ravno Apple-u. Letos je Appleova delnica dosegla vrednost 363,69 dolarjev, tako da je tržna vrednost Applea dosegla 337,2 milijarde dolarjev, kar je podjetje uvrstilo na prvo mesto v svetu. Ocenjuje se, da je samo njegova blagovna znamka vredna dobrih 150 milijard dolarjev.

Umik

Zaradi vse bolj napredujoče bolezni se je Jobs letos v avgustu umaknil z mesta glavnega izvršnega direktorja ameriškega računalniškega giganta. S tem se je končalo njegovo 14-letno obdobje na čelu Applea. Nasledil ga je njegov dolgoletni tesni sodelavec Tom Cook. Vedno sem govoril, če pride dan, ko ne bom več mogel izpolnjevati svojih dolžnosti in pričakovanj kot Aplleov glavni izvršni direktor, bom prvi, ki vas bom o tem obvestil, je navedel Jobs v pismu s katerim se je umaknil s položaja.

Jobsu v slovo

Steve Jobs je bil karizmatična osebnost. Mnogim je bil pravi vzornik. Svet informatike oz. računalništva je izgubil velikana in vizionarja. Mnogi so ga ob smrti pospremili z besedami. Ameriški predsednik Obama je dejal, da je bil Steve eden največjih ameriških inovatorjev, dovolj pogumen misliti drugače, neustrašen v nameri, da spremeni svet in dovolj talentiran, da to tudi stori. Bill Gates, predsednik Microsofta je o njem dejal:«Vsi, ki so imeli veliko srečo ga poznati, kaj šele delati z njim, vedo, kako velika izguba je to za človeštvo. Ne poznam nobenega, ki bi imel tako enormen vpliv na svet in na generacije, ki prihajajo.« Mark Zuckerberg, utemeljitelj facebooka, se je Jobsu zahvalil z besedami:«Steve, hvala, ker si mi bil mentor in prijatelj. Hvala ti, ker si nam pokazal kako spremeniti svet.« Režiser Spike Lee pa je omenil Jobsa kot vizionarja, ki je videl iPad, iPod, iPhone, iTunes in Pixar. Kaj vse bi še videl, da ga smrt ni zaustavila, je zaključil Lee.

Foto:  Apple