Umrl je legendarni Lojze Slak

2

Danes ponoči je borbo s kostnim rakom izgubil legendarni slovenski glasbenik narodno zabavne glasbe Lojze Slak.

Ustvarjalec hitov

Lojze Slak je eden najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, ki je ustvaril vrsto narodno zabanih hitov. Nekateri od njih, kot so V dolini tihi, Pod to goro zeleno, Mama prihajam domov, so pravzaprav že ponarodeli.

Življenje

Lojze Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal v občini Mirna peč na Dolenjskem. Svoje otroštvo je večinoma preživel pri stari mami, Slakova družina je namreč štela deset otrok in Lojze je moral zaradi mamine bolezni od doma še preden je preživel prvo leto življenja. Prav to pa je vplivalo na njegovo kasnejšo kariero in uspeh. Stric Ludvik je namreč imel harmoniko s katero je igral na vaških slavjih in porokah. Lojze Slak je bil navdušen nad stričevo diatonično harmoniko. Še preden je prvič odšel v šolo je znal več kot ducat pesmi. Ludvik ga je pri igranju podpiral, toda povedal mu je tudi, da je bolje, da se uči kar sam.

Ko je Lojze dopolnil petnajst let življenja je s harmoniko že igral na porokah. Bilo jih je zelo veliko in kasneje je večkrat povedal, da so bile prav poroke njegova najboljša glasbena šola. Na porokah je igral predvsem sam ali pa s triom Lojzeta Slaka

Nova glasbena smer in ‘slakov’ gumb na harmoniki

Slak je ustvaril novo glasbeno smer z ljudskim instrumentom – diatonično harmoniko in je hkrati avtor te diatonične harmonike kot jo poznamo danes. Harmoniko je dopolnil z dodatnim t. i. Slakovim gumbom in šestim basom.

V občini Mirna peč odprta žalna knjiga

Žalna knjiga v slovo Lojzetu Slaku, častnemu občanu, je odprta v sejni sobi občine Mirna Peč danes, 29.9. od 12.30 do 19. ure in jutri, 30.9., od 8. do 19. ure.

Vir: Wikipedija

Foto: YouTube

2 KOMENTARJI

  1. Nisem in nisem bil častilec te zvrsti glasbe, čeprav jo včasih tudi poslušam in na njo sproščeno plešem. Kot objektiven opazovalec pa lahko povem, da je v Sloveniji stroj ZANIČEVANJA te zvrsti muzike zelo močen, sovražen, nestrpen, poln prezira. Ne samo prezira in zasmehovanja te zvrsti muzike, temveč tudi vseh igralcev, pevcev in poslušalcev. In traja ta družbeni inženiring že nekaj desetletij. S ciljem!

Comments are closed.