Umrl je Ivan Oman (1929-2019), eden od ustanovnih očetov Slovenije

3
Foto: RTV SLO.

Ivan Oman: Ali res mora kmet samo ubogati?

V soboto, 17. 8. 2019, se je s tega sveta poslovil Ivan Oman, pomladni prebuditelj, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, podpredsednik Demos, član predsedstva Republike Slovenije, borec za pravice kmetov, prvi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, velik Slovenec.

Ivan Oman je bil ena vidnih osebnosti slovenske demokratizacije in osamosvajanja. V slovensko politično življenje je odločno vstopil 12. maja leta 1988, ko je bil na zborovanju v Unionski dvorani v Ljubljani, ki je potekalo pod geslom “Ali res mora kmet samo ubogati?” izvoljen za predsednika Slovenske kmečke zveze, predhodnice Slovenske ljudske stranke, ene od lastovk slovenske politične pomladi.

Mi gremo na volitve, da zmagamo!

Z močno voljo ter  smelo in pogumno besedo se je zavzemal za osvoboditev izpod komunističnega režima. Tako je bil v času pomladnega vrenja tudi gost na več odmevnih okroglih mizah, zborovanjih in srečanjih. Kot je kasneje v svojih nagovorih tudi poudaril, so 57. številka Nove revije, ustanovitev Kmečke zveze, aretacija četverice, Roška in zborovanje pred skupščino bili tisti dogodki, ki so pokazali, kaj si je leta 1988 „mislil naš narod.“

Ivan Oman je ob nastanku Združene opozicije Slovenije Demos postal njen podpredsednik. Na predstavitvi Demosa januarja 1990 v Cankarjevem domu je izrekel svoj znani stavek: “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo!”

Leta 1990 je bil izvoljen tudi za člana predsedstva Republike Slovenije. Bil je edini član predsedstva, ki je podprl ustanovitev Slovenske vojske in ni podpisal “deklaracije za mir”.  Po vaji Premiki91 in v času, ko so Milan Kučan ter ostali v predsedstvu Republike Slovenije razoroževali našo državo, je pripadnike Teritorialne obrambe pogumno nagovoril z besedami: “Pozdravljeni vojaki Slovenske vojske!”

Ivan Oman je imel vizijo za boljšo državo

Ivan Oman je bil izvoljen tudi za poslanca 1. sklica Državnega zbora Republike Slovenije, po izteku mandata pa se je od aktivne politike poslovil. S svojo trezno besedo in jasno ter kritično mislijo ter pristnim domoljubjem pa je večkrat nakazal smer, v katero bi moral iti slovenski narod, če bi želel doživeti blagostanje in enakomeren razvoj. Ob 30.letnici SLS decembra 2018  je Ivan Oman v nagovoru tudi jasno povedal, da še vedno ne živimo v državi, kot smo jo izglasovali na plebiscitu.

“Komunistična partija Slovenije je pristala na politični pluralizem, se odpovedala revoluciji in se prelevila v socialno demokracijo,” je takrat dejal in obenem bil mnenja, da bi v Sloveniji morali imeti gospodarski liberalizem, konservativno politiko in upoštevanje načela subsidiarnosti. Le tako bi lahko po njegovem mnenju zaživeli v državi, za katero smo se borili tudi v vojni za Slovenijo. Oman je ob nekaj priložnostih opozoril tudi na to, da nekateri skušajo Slovenijo na mehak način ponovno peljati nazaj v partijski sistem.

Leta 1996 je prejel državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Leta 2010 je postal tudi prvi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki združuje državljane Republike Slovenije s pozitivnim odnosom do svoje domovine in slovenske osamosvojitve ter vse, ki so sodelovali pri ustvarjanju političnih, kulturnih in gospodarskih temeljev osamosvojitve in osamosvojitvenih procesih.

3 KOMENTARJI

 1. Srecal sem ga na samem na veliko soboto 2018 pred bozjim grobom in cerkvijo sv. Kriza na Hribcu pri Skofji loki. Pozdravil sem ga, a nerodno mi je bilo, da bi ga nagovoril. Naj Ivanu Omanu vsaj danes takole izrecem globoko spostovanje in iskreno zahvalo.

 2. V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

  Bog, naš Oče,
  umrli živijo pri tebi in tvoji sveti se v tebi veselijo popolne sreče.
  Hvaležni državljani Republike Slovenije, h katere ustanovitvi je pokojni Ivan Oman veliko prispeval, te prosimo za našega brata Ivana, ki je zatisnil oči za ta svet, naj po pripošnji Device Marije in vseh svetnikov uživa večni pokoj in veselje večne luči.
  Naj počiva v miru.
  Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

  Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

  Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus. Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

  Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu,
  kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj.
  Amen.

 3. Pravičen, pošten in moder oče slovenske demokracije, ki tudi nima nobenega madeža.

  Svetniški politik!

Comments are closed.