Umrl je France Prešeren

5

Najpomembnejši slovenski pesnik je bil rojen na kmetih, v Vrbi na Gorenjskem. France je bil tretji otrok in prvi sin staršev Svetinove Mine iz Žirovnice in Prešernovega Šimna. Ribčev France je bil brihtne glave, odličnjak, zato so ga v Ribniški osnovni šoli zapisali v zlato knjigo. Kasneje je v Ljubljani opravil dve leti filozofije in se na Dunaju vpisal na pravo. Kje se je navzel svobodomiselnih nazorov ni znano, vsekakor pa zaradi le teh ni mogel uresničiti mamine želje, da naj postane duhovnik. Tako so mu kmalu zaprli denarno pipico in preživel je lahko samo kot Knafljev štipendist. Prešeren je bil navkljub žalostnemu življenju, polnem težkih preizkušenj, vendarle radožive narave. Rad je popival s prijatelji, še posebej na Smoletovi graščini Prežek na Dolenjskem. V ljubezni ni imel sreče in neizživeta ljubezen do Julije, ki počiva na šmihelskem pokopališču v Novem mestu, ga je potrla do konca življenja. Kaj vse je v takšnih trenutkih napisal več ali manj vemo. Postavlja pa se vprašanje, ki kot stalnica kroži med slovensko kulturno srenjo in na katero domnevno odkrito ni odgovoril še nobeden slovenski literarni kritik. Vprašanje se glasi: «Ali je Prešeren priložnostno pisal tudi vulgarno – erotične pesmi?« Ne glede na to, ali je Prešeren v trenutkih alkoholne omamljenosti pisal tudi še kaj drugega, se njegove prezgodnje smrti, ki je  nastopila 8. februarja 1849 v Kranju, Slovenci vedno spominjamo s ponosom.

Foto: Wikipedia

5 KOMENTARJI

  1. Oho, glej no glej! Cenzura, ki je udrihala po Prešernu, ko je še živel, tokrat neusmiljeno po komentatorjih Casnika.si. Tsk, tsk, nekatere stvari so pa zares večne! 😉

  2. Kadar je v gostilni ohcet, krst ali sedmina tudi vržejo ven lokalne pijančke, ki se derejo in kvarijo vzdušje. Se zgodi, da vržejo ven tudi koga po nedolžnem, pa ni skrbi, vedno pridejo nazaj.

    Kršitev svobode govora ali cenzura pa to ni.

  3. Carlos je hipokrit, ki misli, da morajo vsi prenašati njegove žalitve, smetenje in onemogočanje debat na kulturni ravni.

  4. Kokolo, jako pogumni ste, kadar sedete za tipkovnico! Morda Vam bo kdo še kakšno medaljo za hrabrost podelil! 😉 Ali pa se imate že kar za živega za “mučenca iz sovraštva do vere” …

Comments are closed.