Umetniški navdih (foto): Nov veter

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janez Mihovec – Nov veter

Pravzaprav sta zanimiv par.  On se je rodil z zlato žlico v ustih. Zelo rad gobezda in ne pazi na to kakšna so zaukazana pravila igre. Po drugi strani pa je iz pravega testa: lotil se je dela in iz solidne osnove ustvaril imperij. Pravzaprav je imel Midasov dotik: Karkoli se je lotil se je spremenilo v nekaj uspešnega.

Ona se je rodila nekje v provinci majhne province. Čeprav jo je obdajala zapečkarska miselnost, fovšarija in škodoželjnost, se je odpravila v svet in uspela že davno prej, preden je srečala Donalda. Tisti okoli nje so ostali doma in še naprej obdelujejo svoj zanikrni vrtiček ter istočasno cvilijo česa vsega ne zmorejo.

Oba sta bila v zadnjem letu pod mikroskopom. Čeprav so pregledali vsako njuno dejanje in preposlušali vsako izrečeno besedo za desetletja nazaj niso našli ničesar takega kar bi resnično storila narobe. Še najbolj kritični smo bili doma: eden izmed domačih časopisov jo je razglasil za “plačano spremljevalko bogatih gospodov” (se pravi kurbo).

Skupaj imata eno značilnost. Ne pustita se ujeti v utečene kolesnice in razmišljata po svoje. S tem sta stopila na noge tistim, ki so del samozvane elite že desetletja. Tistim, ki so izropali cele družbe in jih spremenili v bojišča in pokrajine revščine in obupa. Zraven pa se predstavljali še kot dobrodelce in edine upravičene, da nam vladajo. Torej tiste, ki zastopajo stališče, da jim to pripada, pa makar če vsi okoli njih crknejo.

Že lep čas sta neprestana tarča vseh mogočih in nemogočih. Predstavljena sta bila kot utelešeno zlo, čeprav je njuna edina napaka le v tem, da ne tulita v isti rog z vsemi tistimi, ki mislijo, da so upravičeni do vladanja in ropanja. Prejšnji teden se je izkazalo, da nista sama in da za njima stoji večina tistih, ki mislijo enako, pa tega ne upajo ali ne smejo reči.

Sedaj sta pred velikim izzivom: dokazati morata še enkrat, da znata in zmoreta.

 

1 komentar

Comments are closed.