Ugrabljena civilna družba

7

Stanje v mladi, komaj polnoletni državi, postaja iz dneva v dan bolj vroče. Na eni strani koalicija, na drugi opozicija in sindikati. Ter, vsaj na prvi pogled, civilna družba. Ki pa v luči dogajanja zadnjih tednov postaja vse manj civilna.

Protesti proti samopašnemu županu, ki so pred tedni zajeli štajersko prestolnico, so poželi nemalo simpatij povsod po državi. Po eni strani je sicer nenavadno, da je kljub mnogoterim očitkom o spornih praksah pri vodenju občine župan še pred dvema letoma na volitvah pometel s tekmeci, nato pa se mu je zgodilo ljudstvo zaradi radarjev, vplivu katerih bi se lahko vsakdo izognil zgolj z vožnjo v skladu s prometnimi predpisi. A po drugi strani je vendarle treba priznati, da je župan (v odstopu) s svojim ravnanjem nedvomno eden tistih, ki niso ravno v čast mestom, ki jih vodijo. Podobno kot večina županov največjih slovenskih mest. Od tod simpatije, ki so si jih vrli Mariborčani prislužili širom po Sloveniji.

Ali je še kje kdo gotof?

Zato tudi ni bilo presenečenje, da so se protesti razširili po državi, še zlasti, ker so protestniki izražali negodovanje nad splošnim političnim stanjem v državi. Z gesli proti ugrabitvi države, tajkunom in korupciji se nedvomno lahko poistovetimo mnogi. Tako, kot mnogi zavidamo Mariborčanom, ki so znali pokazati vrata županu, ki si je vodenje mesta predstavljal po svoje.

A se je kmalu pokazalo, da pri protestih le ne gre za ljudsko vstajo. Za vstaje je namreč značilno, da so protesti vsak dan večji in močnejši, saj s svojo moralno komponento pritegnejo vedno več protestnikov. Z izjemo Maribora se pri nas to ni zgodilo, povsod drugod je bilo namreč na vsakem naslednjem protestu  manj udeležencev. Kar kaže na to, da moralna komponenta protestov ni bila dovolj močna.

Prav tako se je pokazalo, da so bili protesti kljub nekaterim parolam v resnici uperjeni le proti nekaterim izbranim stranpotem slovenske politike. Le kakšna je verodostojnost dvatisočglave množice, ki protestira proti tajkunom, korupciji in izigravanju pravne države, če se nato na protestih proti županu prestolnice, ki omenjene stranpoti pooseblja bolj kot kdorkoli drug v državi, zbere le nekaj deset protestnikov? Najmanj, kar si lahko mislimo, je, da so bili protesti spontani toliko, kot protibirokratska revolucija konec osemdesetih v Srbiji.

Primite tatu

Najnovejša groteskna zloraba civilne družbe je sledila včeraj, s podporo, ki jo je protestom z izjavo izrazilo Društvo slovenskih pisateljev. DSP je v resnici šlo še veliko dlje od podpore protestom. Z neposredno zahtevo po takojšnjem odstopu vlade in razpisu predčasnih volitev, ter, pazite, z zahtevo po odstopu politikov, ki koketirajo z vrhom katoliške Cerkve. Kdo so ti politiki, ni čisto jasno. A tudi ni pomembno. Ključno vprašanje je namreč, kakšna je dandanes sploh moralna avtoriteta društva, ki dovoli, da ga vodi in predstavlja nekdanji ovaduh komunistične politične policije?

Da sta spodobnost in zdrava pamet v tej državi v resnici zbezljali neznano kam, je pred dnevi demonstriral koprski župan in državni svetnik Boris Popovič, ki je na dan prvega zasedanja nove sestave Državnega sveta mariborskemu kolegu svetoval odstop. Pošteno in moralno. Če seveda prezremo manj pomemben podatek, da je za razliko od večkrat ovadenega Kanglerja Popovič bil tudi že obsojen.

Vir fotografij: wikipedia


7 KOMENTARJI

 1. Bliža se dan samostojnosti, dan plebiscita, na RTV SLO pa na naš račun general Udbe Slovencem še naprej v dokumentarcu razlaga zgodovino!
  Kaj bi rekel Vaclav Havel, kaj šele Jože Pučnik, France Prešeren in Primož Trubar?
  Gotovo ne bi bili tiho!?
  Prava kulturna sramota, ko lahko Udba razlaga zgodovino!
  Kje so glasni aktualni kulturniki in akademiki, branitelji naroda in človekovih pravic?
  Doklej bo nacionalna RTV SLO omogočala in plačevala iz našega denarja, da bo general Udbe Slovencem razlagal zgodovino?

 2. V revolucijo gremo!
  »Jebeš te podrobnosti, Franc, vse to ni nič. V revolucijo gremo za radarje!«, javno napiše znani novinar g. Ciril Brajer, ko v polemiki o »mariborski radarski zgodbi« navedem zapis iz aktualnega članka v DELU, ki se glasi: »Danes v Mariboru, na primer, ni več nekdanjega Tama, katerega stečaj še zdaj ni končan, ni več podjetja MTT, nekdanje Hidromontaže, Elektrokovine, Svile in drugih. Mesto, ki je letos evropska prestolnica kulture in ki je moralo februarja odpovedati organizacijo univerzijade 2013, je v zadnjih letih izgubilo vsa večja gradbena podjetja – spomnimo na CPM, Konstruktorja VGR, Stavbarja in druga.
  V zadnjem obdobju se je slabo govorilo tudi o nekaterih drugih mariborskih podjetjih, na primer o holdingih Zvon ena in Zvon dve, ki sta končala v stečaju, pa o T-2, ki naj bi bil precej kriv za težave mariborske nadškofije, ki ima blokirane vse račune. Z obema Zvonoma pa je za svoje kredite zastavila deleže v številnih slovenskih podjetjih in jih s tem spravila v negotovost, zastavila pa je tudi drugo premoženje nadškofije, na primer dvorec Betnava. Vse to pa tudi povečevanje izgube v drugi največji banki NKBM je pravzaprav neupravičeno zasenčilo uspešno poslovanje številnih drugih mariborskih podjetij.
  Kljub težavam so na gospodarstvo lahko ponosni
  Lani so z večjim ali manjšim dobičkom poslovali Poštna banka, Zavarovalnica Maribor, Dem, Pošta Slovenije, Henkel Slovenija, SwatyComet, Cimos Tam Ai, Gorenje Surovina, Terme Maribor, Palfinger, Primat Štajerski Avto dom, Meltal, Farmadent in drugi. Pozabiti pa ne gre niti na turizem in možnosti, ki jih ponuja Mariborsko Pohorje.«
  To so torej podrobnosti, važno je le, v revolucijo gremo za radarje?!
  »Vsekakor pa so ob vseh težavah in zapletih, s katerimi se spopadajo v zadnjih letih, Mariborčani lahko ponosni na svoje gospodarstvo vsaj tako, kot so na nogomet, Zahovića, Štuklja ter nekatere druge slavne in ugledne someščane«, zaključi citiran članek novinarka ga. V. Bertoncelj Popit. Ali so »cesta, kamenje in požiganje radarjev, ter ukinjanje varnostnih omejitev« res prave rešitve? Bodo na vrsti kmalu še semaforji? Nihče pa še ni bil na cesti zaradi paradnega TAM-a, ki je še vedno v stečaju! Revolt zaradi stanja v družbi je seveda razumljiv. Kaj pa je počela politika ves čas, saj ima vso orodje za saniranje družbe in dolžnost odprave vse sistemske korupcije v državi. Ali je cestni vandalizem pred županstvom res primeren in koristen, sploh potreben? Protest ja, spodoben in še marsikje!
  »Rdeča opozicija« je prižgala rumeno luč na semaforju, kaos je na pohodu?
  Mnogi pa navdušeno sledijo pozivu »V revolucijo gremo za radarje«? Obetavno? Nikakor!

 3. Če bi ta protestni val, ki se je doslej le umetno s pomočjo podpihovalcev in medijev a la TV Štruklovizija “širil” po Sloveniji, imel kakršnokoli verodostojno vsebino z transparentnim programom in verodostojnimi prvovrstniki, ne pa točno določljiv cilj ene politične sfere, bi vanj šenekako verjel. Tako pa …no svoje celotno mnenje sem že izrazil na svojem blogu.

  • Ponavljam: Ne nasedajte pozivom k nasilju, k revoluciji! To počno tisti, ki nimajo v rokah moči argumentov. Stricem iz ozadja in Udbi ostaja samo še argument moči. Če jih bomo pravočasno spregledali in jim ne bomo nasedali, jih bo zima vzela. Bodite prepričani, da jih pomlad ne spravi več k življenju. Bodimo pametni! Naj se jim zgodi, kar so vseskozi naklepali drugim. Strici niso hoteli verjeti v Boga, da bi lahko uresničevali peklenske načrte. Dovolj so jih uresničili in narod prikrajšali za mnogo lepega in dobrega. Naj bo dovolj. Naj bodo prekleti, ki so vedno preklinjali in škodovali vsem, ki se z njihovim peklenskim početjem niso strinjali. Naj bodo blagoslovljeni vsi, ki se odpovedo škodljivemu početju , predvsem tisti, ki se ga niso nikoli udeleževali in so vedno delovali za večjo pravičnost in mir v deželi. Molimo in se poskušajmo tudi postiti, da v deželi končno zmagajo tisti, katerih prizadevanje je za dobro vseh v deželi.
   Gre se zares in Bog je na strani pravičnih. Vztrajajmo na Njegovi strani. Zmaga je zagotovljena a pri tem ne pozabimo, nam namreč zagotavlja: Moje kraljestvo ni od tega sveta. Tako tudi naša zmaga ne bo samo za ta svet, temveč mora biti motivirana predvsem v luči prihodnjega. Bog nam namreč želi dati prihodnost upanja polno. Po veri smo namreč otroci božje obljube. Smo del čudovitega načrta. Kar človeška ušesa niso slišala in človeško oko ni videlo, je Bog pripravil njim, ki ga ljubijo.
   Blagoslovljene Božične praznike in vse dobro v novem letu 2013!

 4. Civilna družba je skorumpirana socialistična, saj tam parazitira socialističen in komunističen folk, ki nikoli v življenju ni delal za svoj kos kruha. Razne nevladne organizacije so prepolne komunistov. NVO namreč na zelo poceni način dobivajo davkoplačevaslki denar, zgolj zato da ozaveščajo.

  Štab demonstracij je sedaj na Metelkovi. Tam so ekstremni levičarji, delomrzneži, kvaziintelektualci in kvaziumetniki ter seveda kvazi levičarji. Tam so ekstremisti. Vodi in plačuje pa jih rdeča mafija in rdeča birokracija. Na zadnje pa bo za granitne kocke kriva gruča skinheadov oz. nacional-socialistov, ki za razliko od Tita in Kučana podpirajo mrtvega Hitlerja. V vseh ostalih vprašanjih pa se strinjajo: državna podjetja, kult osebnosti, Partija je vsemogočna, drugačemisleče je potrebno pospraviti, totalitarizem, mediji in sodstvo so lutke v rokah Firerja oz. PArtije…

 5. Slovensko gospodarstvo je prezadolženo, potrebuje sveži privarčevani kapital, stroka pravi 30 milijard evrov. Kdo jih bo dal, domovina ali tujina?
  Protesti, referendumi in interpelacije zagotovo ne!
  To počnejo tisti, ki jim očitno še ne gre slabo, ne gre za lastne nohte, in ne vedo odgovora na to, kje vzeti kapital za gospodarstvo, za delovna mesta?! Odgovorno in solidarno, že 20 let in več, mar ne?

Comments are closed.