Ubiti, uničiti, sovražiti

36

ljudje množicaOpazujem, kaj se dogaja z našo kulturo govora, sporočanja. Sledim zapisom na družbenih omrežjih. Poslušam posameznike, berem njihova napisana sporočila. Prisluhnem potnikom, s katerimi si delimo prostor na jutranjem mestnem avtobusu.

In ugotavljam, da se način govorjenja čedalje bolj polarizira. Kot bi se ločevalo zrnje od plev, se na eno stran umeščajo dobronamerna sporočila in na drugo stran tista druga. Zdi se, kot da ljudje čedalje bolj iskreno pokažemo, kaj je v naših srcih. Skozi besedilo in skozi način sporočanja se vedno bolj kaže, kakšni smo. Celofana, v katerega smo bili navajeni zavijati besede, je čedalje manj. Kot v cvetličarni, kjer sploh ni več moderen.

To volilno leto je še posebej spodbudilo sporočevalce, predvsem na družbenih omrežjih. Koliko sovraštva veje iz nekaterih ljudi! Odkritega sovraštva, s katerim se postavljajo in hvalijo pisci z imeni in priimki, tudi tisti, ki se hkrati deklarirajo za kristjane. Pozivi k uničenju, uboju in umoru so čedalje pogosteje objavljeni, težke besede obsodbe in maščevanja se slišijo iz ust visoko izobraženih ljudi. Kot bi hoteli, da se še danes uresniči po Ezekijelu napovedana: »Beseda, ki jo govorim, se izpolni, govori Gospod Bog« (Ez 12, 28).

In ni problem v tem, da so besede postale iskrene, problem je v tem, da se skozi iskreno besedo kaže, da smo ljudje postali nekaj, kar ne bi smeli postati. V naših besedah in dejanjih se pokaže, ali v nas živi Bog. In žalosti me, ker moram pri nekaterih sporočevalcih ugotoviti, da so daleč, zelo daleč od Boga, čeprav ga imajo pogosto na ustnicah. Kako lahko nekdo, ki v prvem stavku izjavi, da sledi samo duhu evangelija, v naslednjem odstavku poziva k poboju vseh sodnikov? Kako lahko nekdo zapiše, da je treba vse bivše komuniste pobiti? Kako lahko nekdo na splet zapiše vrsto zmerljivk, obtožb, nizkotnih besed na račun svojega sokrajana z imenom in priimkom? Ali je to krščansko? Ni, kajti prva zapoved je ljubezen! Nihče ne more sovražiti, če je v njegovem srcu ljubezen. In nihče, ki ljubi, ne bo terjal maščevanja. Pa danes v tem prostoru ni težko ljubiti. Tega bi se morali zavedati. Bili so in še pridejo težki časi, ko je bilo in bo ljubiti sovražnike dejansko mnogo težje…

Še nekaj sem opazila prejšnjo soboto, ko sem prisluhnila govorcem na zboru kristjanov na Otočcu. Štirje odlični ljudje, z odličnimi sporočili. A samo eno sporočilo je bilo prežeto z močjo Svetega Duha, samo sporočilo, ki nam ga je podal pater Marko Rupnik. Nič ne pomaga, če pozivamo k spravi. Nič ne pomaga, če se sprašujemo, zakaj nam ne uspe poravnati krivic in preseči slovenske bolečine. Ne uspe nam, ker ne dopustimo delovanja Svetega Duha, ker smo le deklarativni kristjani, ker sovražimo namesto ljubimo. To je dejanski odmik človeka od svojega središča, od Boga.

Ko je pater Rupnik citiral svetega Pavla, da v nas deluje ista sila kot v Kristusu, ki ga je Bog obudil od mrtvih, je resno mislil. V nas deluje ista sila! Samo poslušati moramo, prisluhniti. In življenjske vode ne zajemati v mlakužah ampak pri studencih živih voda! Potem bodo tudi naše besede dobronamerne, nikomur ne bomo želeli smrti, saj se bomo nenadoma zavedli, da smo vsi bratje in sestre.

Včeraj zjutraj sem na avtobusu, polnem šolarjev in dijakov, prisluhnila njihovi govorici. In majhen žarek upanja mi je povrnil optimizem. Pogovarjali so se mirno, veselo, brez kletvic, delili so si nasvete, pripovedovali o svojih prijateljih na veder in sproščen način. Lepo, zares lepo jih je bilo poslušati! In zaželela sem si, da bi to ponovno postal način našega medsebojnega sporočanja!

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


36 KOMENTARJI

 1. Pozivi kristjana k sovraštvu, uboju, umoru so seveda obsodbe vreden škandal. Kjer je seveda potrebno odreagirati na konkretno situacijo in takoj. Ne z neodmerjenim posploševanjem.

  Prepričan sam, za razliko od avtorice, da so taki ekscesni nastopi zelo redki. Je pa res, da je najbrž enako redko opazit Jezusovo težko zapoved ljubezni do sovražnika. Tudi radikalno spravno držo, ki vključuje usmiljenost in iskreno ( ne le verbalno) pripravljenost na odpuščanje, ni ravno pogosta vrlina slovenskega kristjana. Vse manj ali vse bolj?

  Avguštinov izrek: ” Cum dilectione hominum et odio vitiorum” ostaja zlata vredno krščansko vodilo.

 2. “Opazujem, kaj se dogaja z našo kulturo govora, sporočanja.”

  To ni samo slovenska posebnost, to je vsesplošen pojav, katerega začetki segajo v kulturno revolucijo ’68, kjer je veljal slogan “Prepovedano je prepovedati”. Z internetom je samo bolj opazen, vsesplošen in “moderen”.
  Tu ne gre samo kulturo govora, ljudem ni več mar za svojo reputacijo. Ljudje nimajo več nobenega problema, zagovarjati neumnosti, izkazovati sovje neznanje, govoriti polresnice. Ljudje so izgubili sram, ki jih je obvaroval, da bi se pred družbo osmešili, pravzaprav družbe okrog sebe, v svoji samovšečnosti, sploh ne ne vidijo več. No v tej družbi pa niso samostojno razmišljujoči, ker ne premorejo hrabrosti za to.
  Daleč od tega, da bi lahko bili iskreni, kajti iskrenost je izraz golobjega razmisleka.

  • Žal je po moji izkušnji na slovenskih forumih in sploh spletu opaziti več bolestne agresivnosti in prostaštva od povprečja po Evropi, tudi od neposredne soseščine. Velja tudi za najbolj obiskane forume. ( Tale na Časnik.si je seve še eden najbolj spodobnih.)

 3. Prispevek avtorice je briljanten na kubik!!!

  Opozarja na to, kaj se skriva v človekovi duhovni biti. Ali se skriva ljubezen ali sovraštvo. Pove, kaj je človeku izhodišče v življenju, pri čemer pozablja, da je njegovo plemenito življenjsko poslanstvo misel in ravnanje, ki temelji na ljubezni, ne pa na zlu.

  Ljubezen, ki gradi duhovni in materialni napredek ali sovraštvo, ki vse to razdira, ruši in ki pomeni nazadovanje in razčlovečenje.

 4. Vendar je ta odločilna človekova drža v življenju še vedno na stranskem tiru, saj se jo obravnava le površinsko, ne pa poglobljeno v izobraževalnih in drugih življenjskih procesih.

 5. Uredništva spletnih časopisov, ki dovoljujejo sovražne komentarje, dokazujejo kakšen je njihov odnos do te problematike.

  • Tudi na Časniku ni primanjkovalo sovražnega govora. A samo jaz manj spremljam komentarje, ali se je res v zadnjem letu izrazito dvignila kultura komentiranja?

   • Ne komentiram stališč sogovornikov. Komentiram samo, na kakšen način jih izražajo. Ravno danes se je en tip v mene zaletel. A se mi zdi, da je nasilja bilo več. In tudi sovražnega govora zadnje čase (ko resda Časnik manj spremljam) sploh nisem opazil.

 6. Spoštovana ga. Vadnal,
  hvala Vam za res tehten članek. Kot olje na rano je vaše sporočilo o iskrenosti in kot zdravilo poziv h kulturi govora in duha.

 7. Gre za tekst, ki je lep primer pritlehne politične hinavske (anti)propagande.

  Ob vseh mogočih grobih pozivih po obračunavanju, npr. napisu v Ljubljani na Zaloški cesti: »Kristjani – klali smo vas 1945 – klali vas bomo 2013« ali odkritih grožnjah z umorom JJ-ja celo s strani komandirja policijske postaje, ali s pozivi o metanju v jame celo na javni TV SLO s strani Iva Godniča:

  http://www.rtvslo.si/slovenija/ivo-godnic-o-nasprotnikih-tita-zdaj-so-sv-barbaro-izpraznili-je-spet-prostor/258718

  … lahko bi še našteval …

  … je omenjena našla za primer sovražnega govora ravno napad na sodnike in komuniste:

  “Kako lahko nekdo, ki v prvem stavku izjavi, da sledi samo duhu evangelija, v naslednjem odstavku poziva k poboju vseh SODNIKOV? Kako lahko nekdo zapiše, da je treba vse bivše KOMUNISTE pobiti?”
  =======

  Asociacija se takoj seli na vsakodnevne shode pred sodiščem s strani Odbora 2014 (tam se protestira proti sodstvu in sodnikom, a ne?), kjer se seveda tudi govori čez komuniste. In te shode se povezuje s stranko SDS.

  Pogugljam kdo neki je ta oseba, ki je napisala ta tekst in dobim: “Irena VADNJAL članica IO NSi”

  Ja bravo!!! kdo bi si mislil, me ne čudi več.

  Po uspešnem zapiranju udbovskih ahivov, še preje s “učvrščevanjem” Kučanove pokojnine, se desnožlahtništvo nadaljuje v nedogled.

  Danes je stranka NSI dvakrat tvitnila in si prislužila dva piškotka:

  #1 Nova Slovenija‏@NovaSlovenija 5h 5 hours ago

  “Odgovornost, da še vedno ni civilnega nadzora nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, si delita koalicija in SDS.”

  #2 Nova Slovenija@NovaSlovenija 5h 5 hours ago

  “Matej Tonin o oblikovanju komisije za nadzor varnostnih služb: “Ker se komisija zlorablja za dvoboj med koalicijo in SDS, je tako, kot je.””

  • Okej, Nsi mi ni ravno blizu, samo mi ni jasno pa kakšni logiki toninova razlaga ni legitimna. Komisijo potrebujemo; SDS je kot kandidata dvakrat predlagal obsojenca, ki ga je zavrnila večina v parlamentu. SDS je vedel, da Janša nima šanse za zasedbo mesta v komisiji, vendar ga je forsirala zaradi publicitete. Krivdo si delita obe strani.

   • SDS ima po zakonodaji in poslovniku državnega zbora pravico odločat, katerega svojega ( legitimno in legalno izvoljenega in potrjenega) poslanca bo imenovala v kateri parlamentarni odbor. To je ekskluzivna pravica katerekoli stranke, ne le SDS, v katero naj drugi parlamentarci ne posegajo. Nimajo nobene pravice posegat in če to počnejo, protipravno zlorabljajo svojo politično moč.

    To, da si jemljejo(te) pravico v primeru JJ odločati ad personam, neskladno ne le z načeli in vrednotami, ampak v eklakantnem kršenju zakonov, ustave in standardov človekovih pravic, postavlja slovensko pravosodje, dominantne medije in vladajočo politiko ( Kaj je že vse leporečil Cerar pred volitvami?) v Culukafrijo, ne pa v združeno demokratično Evropo.

    • SDS ima vsekakor pravico, da lahko imenuje kogarkoli hoče, poslanci pa so si vzeli pravico, da takšno komisijo zavrnejo.
     Gre za komisijo, ki se ukvarja z občutljivimi podatki in nadzoruje najbolj intimne dele varnostnega aparata slovenije.
     Če gremo preko Janše osebno, bi se vam zdelo prav, da bi npr imenovali pravnomočno obsojenega goljufa v komisijo za finance?

     • Komisija za finance ne obstaja.

      Kaj pa vas, pa ne moti, da imamo za predsednika vlade človeka, ki je:

      # Prekinil svoj s.p. za cca dva meseca in ga zopet obnovil pod drugim imenom, samo zato, da se je izognil plačilu davka po novi zakonodaji.

      # obračunal 2 šolam polne potne stroške iz LJ do njih, čeprav sta šoli samo cca 10 km zračne razdalje narazen.

      # ni prijavil svojega premoženja v predpisanem roku, čeprav bi po zakonu to moral

     • Teli NSi so navadni špekulanti. To se kaže vsak dan bolj. Sploh ne razumejo nič, samo seštevajo in odštevajo interese. Brez značaja, popolnoma.

  • Ma, uoštja malora!

   Dobro napisano, zadetek, in tudi kaže na nekaj, kar je odprto “zelo velikega, kar se bo kristaliziralo še dolgo….” v slovenskem življu in ne samo v trenutni in napuhnjeno bodoči najmočnejši in splohinoh…NSi!

   Očitno je , da imajo duhovi “po Ljudmili in Toninu” vodilno vlogo, ki je zasenčila in zblodila razbiranje
   žarčenja Sv.Duha na življenje slehernika, tako, kot naroda.
   Pokorno javljam, to je en hud problem!

   Mislim, da tudi oni vrli “Šefi Stične 2014” spadajo v isti koš in se morajo hudo potruditi, če hočejo šofirati naprej!
   NE KAPIRAM!
   Moji otroci, namreč, ne bodo šli drugo leto v Stično
   in to doklej, dokler mi ne bo jasno, da te mešetarje
   ki nam kradejo zadnjo dobro voljo in vero v iskrenost in iskrivost jasnosti v Sloveniji, ne bo resnični in velikanski Sv.Duh presvetlil do zadnjega vlakna!

   Tiči, ki planirajo seanse, kot je bil “Pahor v Stični”
   mislijo, da je bila to terna.Ma, ja! Butnskalci.

   Če vam ni jasno, Duhovi Toninov in Ljudmil, torej polovičnih polovičarjev sejejo en hud dvom, nejasnost, nedonošenost, zmuzljivost in podkupljenost ter s tem en hud nagraužen graužast zakajen smrad po deželi, kjer se komaj še diha!
   Ampak, Upanje ostaja.
   Pišem zato, ker tudi za razumevanje delovanja Sv.Duha se je treba boriti in ne dovoliti, da se s tem kar nekaj poca in packa naokoli.

   • Tudi jaz sem bila hudo jezna in glasna, ko sem izvedela za “visoki obisk” v Stični. Naj vas potolažim: naših otrok, ki so bili v Stični, to ni nič posebno “ganilo” – kar nekako “šlo je mimo njih” (mogoče s smislu kot kdaj, ko indiferentno gledamo prizor na TV). Kakšna je celo ignorirala obisk in bila takrat na drugem mestu … No, ena pa le trdi, da je ugotovila, kako Nekdo ni “prav nič vzvišen” in se zna “preprosto predstaviti ter veseliti z mladimi” (in: “ko pa je rekel, da si je že dolga leta želel priti v Stično”…). In prav to mi ni posebno všeč. Moram razložiti? Povedati kakšen dvom o iskrenosti? O “ločitvi Cerkve od države po slovensko” in proticerkvenosti? ? Ne bom.

    Se pa od časa do časa doma še vedno tega spominjamo in “glasno debatiramo”, ko se “nerazumevajoča in starokopitna mama” ne more sprijazniti z obiski te sorte. Podobno kot ‘zadnjič’ “ata Tuerk” pri skavtih. Takrat je bilo menda volilno leto ali kaj?

    • Po mojem ni nič hudega, če pride predsednik države pozdravit katoliško mladino v Stično. Mislim, da je to celo lepo od njega, neko priznanje določenemu dogodku s tradicijo in priznanje, da katoliško mladino spoštuje in ji želi vse dobro. Četudi sam ni katoličan, je na svoji funkciji vendarle predsednik vseh državljanov. Pahor je celo prvi predsednik samostojne Slovenije, ki je poudaril, da želi to biti. Ergo?

     Sporna poteza vodstva Stične mladih je zame, da je na okroglo mizo za mlade povabila Milana Brgleza. Težko bi našla nekoga, ki je idejno dlje od krščanskih predstav in vrednot ( kar se je hitro izkazalo z njegovim intervjujem za Mladino).

 8. Gospoda Irena, veliko olja na ogenj za takšno stanje je nalila vaša NSi! Zlasti z zapiranjem arhivov. Ne le dvomim, prepričan sem, da sv. Pavel tega vašega dejanja ne bi odobraval.

   • Niti Jezus, ki pravi: “Resnica vas bo osvobodila!” zanesljivo ne odobrava perfidnega zapiranja udbovskih arhivov in črnenja ( prikrivanja) celih odstavkov in strani tega arhiva, ki se po sprejetju zakona, pri katerem je N.Si aktivno pomagala, že izpričano dogaja. 🙁 ( Toliko, da je Leljak glede raziskovanj arhivov očitno začel obupavat in se je raje preizkusil v kandidiranju za župana Radencev, kjer mu je na tesno spodletelo.)

 9. @riki
  Prav, pa komisija za nadzor javnih financ. Vas ne bi nič motilo? Ali pa da bi izvolili kučana ali zemljariča za poslanca in jih predlagali v komisijo za varstvo človekovih pravic? Nekako dvomim, da bi SDS mirno sprejel načelo suverenosti strank pri imenovanju teh članov komisij.
  In ja, vsekakor me že od začetka moti ta dvoličnost cerarja; je eden od razlogov, zakaj nisem SMC zaupal svojega glasu.
  Ne vem pa, zakaj je potrebno to izpostavljati, razen če gre za tisto staro: če nekaj počnejo na levici, lahko enako počnejo na desnici?

  • Hadrijan: “Nekako dvomim, da bi SDS mirno sprejel načelo suverenosti strank pri imenovanju teh članov komisij.”
   ==============

   Vaš dvom je napačen.
   SDS je Kučana predlagala celo v t.i. pravno komisijo, ki je odločala o mandatu poslanca Janše. 😉

 10. “Še nekaj sem opazila prejšnjo soboto, ko sem prisluhnila govorcem na zboru kristjanov na Otočcu. Štirje odlični ljudje, z odličnimi sporočili. A samo eno sporočilo je bilo prežeto z močjo Svetega Duha …”

  Moč Svetega Duha najbrž deluje tudi takrat, ko nimamo nikjer nobenega svetopisemskega citata. V besedah prof. Justina Stanovnika z lahkoto najdem dar modrosti, dar razumnosti, dar vednosti …

 11. Hadrijan, strinjam se z vami. Janša je ugrabil SDS, videli pa smo tudi nihova delovanja v času vladanja ( teš6, luka Koper, Interevropa..)

  Kar se tiče sovraštva, žalostno je da moramo kristjani le nastavljati lica, saj zaradi tega pa nas koljejo po evantu, Afriki in Aziji, ampak samo za to, ker se papež ne zavzema za kristjane.

 12. Ja……ja ……iskrena beseda že , vendar je vprašanje kako je povedana, napisana ? Ali ne , draga gospa . Kam je taka beseda pripeljala vašo stranko ?Izrabili so jo v svojo korist !
  Pri komuniciranju z ” levico ” nobena iskrenost ……. dobronamernost ………poštenje…..pripravljenost pomagati v teh časih prav nič ne pomaga !!Bodo že sami naredili po svoje ………hm………., da se slučajno ne bi kdo drugi ” kitil z njihovimi sijajnimi dejanji “-Ko pa ta dejanja niso več tako sijajna , je kriva SDS . zanimivo , a ne ?
  Se tudi ne strinjam z vami , kar ste zapisali o Otočcu !
  Zelo prav pa imate , žalostno je , da moderatorji raznih portalov dovoljujejo take komentarje .

 13. Opažam, da ima NSi nekega svojega “svetega” duha, ki s Kristusom, ki je namesto čakanja na delovanje Duha menjalce sam izgnal iz templja, ne bi bil zadovoljen.
  Podlo je, da iz najbednejših komentarjev na forumih in govorov na Otočcu naredi mineštro in s tem tistim, ki govorov ne poznajo, med govore in forumske komentarje postavlja enačaj.

 14. Pokorno javljam. Misl’m, no, koko bi reku, niti ne javljam, ker mam en debou cmok u grlu. Pa poiskus’m sformulirat tale
  svoj odziv na vrlo pisanje vrle Vadnjalove:

  Veselje
  Nekaj se je lepega dogajalo, tam, na Otočccu…
  Pol pa razočaranje avtorice,ki ga formira v odstavku:

  “Še nekaj sem opazila prejšnjo soboto, ko sem prisluhnila govorcem na zboru kristjanov na Otočcu. Štirje odlični ljudje, z odličnimi sporočili. A samo eno sporočilo je bilo prežeto z močjo Svetega Duha …”

  In zaletel se mi je cmok v grlo in je še zdaj tam.

  Ne bom, nočem komentirati o tem kako draga Vadnjalova gospa ali gospodična kapira in zaobjema Sv.Duha.
  Misl’m, no, da je to eno nedodelano, neizpiljeno poglavje
  iz vedenja, razumevanja in so-delovanja z kristjanskim
  vrhunskim Gurujem, Kiropraktikom, dušnim serviserjem, čudodelnikom, Bioenergetikom, mavričnim bojevnikom, priprošnjikom, čudežnikom in z vodnikom do Milosti Božje.

  Torej, draga Vadnjalova, takole bom zaključil:
  Prepričan sem, torej verjamem, da so tudi ostali trije
  prizadevni in trudapolni govorniki zelo hudo prežeti in so izžarevali, kar imajo sami, vsak za sebe v kooperaciji
  življenja z in ob Sv. Duhu, da nas pomagajo držati pokonci.

  Predlog in izziv pa je tale:
  Če eden od naših sogovornikov zgoraj omenja, da se poznate
  z Vodniki NSI, bi bilo fino, za nadgrajevanje, lepo in koristno za naše razumevanje, da sestavite nov članek iz katerega bomo, morda, doumeli, kako oni , ga.Novakova in g.Tonin dojemajo vpliv in vlogo Sv,Duha pri držanju pokončne viteške drže v zapletenem slovenskem političnem in siceršnjem življenskem beganju.

  Z novim člankom bi pomagala precejšnjemu številu komentatorjev na tem mestu razvetriti kar nekaj zadev, mene pa prepričati, da o Sv.Duhu resno in na dostojnem nivoju živejete, tako – da publiki Časnika podajate tako usodne stavke kot je Vaša odstavčni ključni vtis iz Otočca, ki vam skvari celoto, kot bi pihnil svečo.

 15. Glede Svetega duha in pripadnosti političnim strankam v Sloveniji je kriza. SDS vodstvo je v veliki meri ateistično ali folklorno krščansko, SLS je folklorno krščansko, NSi pa RKC instuticionalno krščansko. Izjeme so (Cukljati, Oman, Peterle morda,..) a je celotna slika povsem drugačna od volilne baze. Ta je pri SlS zelo krščanska, pri NSI popolnoma in pri SDS tako tako.
  Zanimivo pa, da so največji zagovorniki JJ in vztrajniki v veliki večini kristjani, nekristjani ali folklorni kristjani iz SDS pred sodišče skoraj ne prihajajo. Zanimivo.
  Šund, torej tisti, ki grdo v stranke, ker jih vsaj nekdo hoče medse, pa se po medmrežjih zmerjajo in si grozijo.
  Nasilje ni krščansko in ni civilizcijsko in vsako zagovarjanje tega je nedemokratično, pa čeprav gre za zločince.
  Ali gospa Vodnjanova podpira politiko predsednice in njenih mladih fantov pa ne vem.Verjetno pa v celoti ne.

Comments are closed.