U. Vehovar za PlanetSiol: “Enaki v revščini”

4

Revija Manager je ta teden objavila svojo že tradicionalno lestvico najbogatejših Slovencev. Tako kot se je povečalo bogastvo bogatašev drugod po svetu, se je povečalo tudi bogastvo slovenskih bogatašev. Skupaj na 3,3 milijarde evrov, 14 odstotkov več kot lani. Obenem se pojavljajo trditve o vse večji revščini v Sloveniji. Smo torej tudi pri nas priča pojavu, da so bogatejši vse bogatejši, revni pa vse revnejši?

V izhodišču je treba ločiti procese, ki se dogajajo v ZDA ali Nemčiji, in tisto, kar se dogaja v Sloveniji. V ZDA se je res zgodilo zelo ekscesno prilivanje dobičkov višjih slojev. Vsi podatki kažejo, da zgornji odstotek v zadnjih 20 letih nesorazmerno bogati, medtem ko dohodki srednjega sloja nazadujejo.

V Sloveniji pa moramo iskati razloge za bogatenje višjega sloja predvsem v specifični tranziciji oziroma načinu, kako je precej teh ljudi prišlo do svojega premoženja. V naši državi se je namreč vzpostavil nekakšen razred tako imenovanih novih bogatašev, ki svojega bogastva niso ustvarili z inovativnostjo, prizadevnostjo in podjetnostjo, ampak zaradi političnih zvez in svojega političnega zaledja. To je v Sloveniji precej velika težava.

Kdo po vašem prevladuje med slovenskimi bogataši? Tisti, ki so prišli do bogastva z lastno ustvarjalnostjo, lastnimi poslovnimi idejami, ali gre večinoma za ljudi, ki so obogateli v obdobju tranzicije na sporne načine?

Po Managerjevi lestvici se vidi, da počasi z nje izginjajo novi bogataši, da se plenilske elite počasi umikajo. Govorim samo o tistih, katerih premoženje je razvidno. Na drugi strani pa se pojavlja vedno več pravih podjetnikov, kar je dober trend.

Toda na lestvici ni vrste ljudi, ki imajo svoj denar v bankah v državah, ki omogočajo visoko raven davčne tajnosti. Tako je kup ljudi, ki jih sploh ni na lestvici. Samo v Mariboru živi od 20 do 30 evrskih milijonarjev, ki so obogateli s plenjenjem v času tranzicije in jih ni na tej lestvici.

Če boste upoštevali vsa velika mesta v Sloveniji, boste zagotovo prišli do številke nekaj sto ljudi, ki so evrski milijonarji, mogoče celo stomilijonski evrski milijonarji, a imajo svoj denar v davčnih oazah. Kljub temu je s srednje- in dolgoročnega stališča pomembno, da je na lestvici najbogatejših zmeraj več poštenih podjetnikov, ki so sposobni razširjati dejavnost svojih podjetij in zaposlovati ljudi.

Kanadska novinarka Chrystia Freeland meni, da pojav superbogatašev ogroža kapitalizem in demokracijo. Da preveč denarja v rokah maloštevilnih ogroža legitimnost kapitalizma in demokracije.

V katerikoli družbi in v katerikoli ureditvi imate vedno težavo z nadzorom elit. In več kot imajo te elite moči – od finančne do politične – večje težave boste imeli z njihovim obvladovanjem. Ljudje, ki imajo moč, težijo k temu, da imajo še več moči. Če ni nadzora nad elitami, bo demokracija ostala samo še lupina.

To je težava demokracije v ZDA, kjer je ta v popolnoma deformirani obliki, saj lobiji in korporacije, ki so za njimi, prek financiranja volilnih kampanj obvladujejo tako demokrate kot republikance. Podobno je na ravni EU, kjer gre prav tako za vpliv lobijev in kapitala, ki posega v demokratični proces in ga deformira. Zato je vedno treba imeti strogo zakonodajo, ki vzpostavlja nadzor nad lobiji, prav tako je treba razčleniti povezavo med politiko in gospodarstvom, šele potem je mogoče imeti zdravo gospodarstvo.

Teza Freelandove je tudi, da srednji razred izginja. Se strinjate s to tezo? Velja tudi za Slovenijo?

To zagotovo velja za ZDA. V Sloveniji pa imamo težave z gospodarskim razvojem oziroma imamo blokado gospodarskega razvoja. Dokler ni uspešne industrije, ne bo toliko priliva v državno blagajno, da bi lahko financirali tisti del srednjega razreda, ki je del javnega sektorja.

Težava Slovenije je, da je večji del slovenskega gospodarstva že nekonkurenčen. Imamo ogromen paradržavni sektor, ki pleni nas, državljane, in državno blagajno. Paradržavni sektor je tako močan, da zavira razvoj zasebnega sektorja, tega sestavljajo srednja in mala podjetja, ki nimajo povezav s politiko. To so edini zdravi podjetniki, ki jih imamo v Sloveniji. Šele ko bomo v Sloveniji obrzdali plenilske elite, lahko računamo, da bomo imeli več zaposlenih v srednjih in malih podjetjih, šele takrat lahko upamo na preboj razvojne blokade.

Prav tako pri nas sindikati pogosto manipulirajo z govorjenjem o srednjem razredu. Ne vem, ali sploh dobro vedo, kaj je to srednji razred. Sklicevanje na srednji razred pogosto uporabljajo kot populističen poziv za akcijo. Sindikati so preprosto del težave, del skupin, ki so vzpostavile razmere, kot vladajo v Sloveniji danes.

Več: PlanetSiol


4 KOMENTARJI

 1. Odličen prispevek.
  Toliko sociologov imamo v Sloveniji, pa še na prste ene roke ne moremo naštetih poštenih ( neskorumpiranih, neplačanih od lobija, elite ,mafije) in z zdravim realnim pogledom na svet.

  Kar poglejmo na TEŠ6b: vsa elektro, strojna, energetska in ekonomska stroka ga je podprla – pa se že od daleč vidi, da je nerealen, mafijski projekt.

  Isto s AC križem: podprla ga je vsa gradbena, ekonomska, ekološka itd stroka, a je bil v osnovi nekvaliteten ( gradbeno) in mafijsko molzni projekt, kjer je 90% investicij končalo na računih mafije in podkupljenih birokratov, politikov.

  • Ono s TEŠ6b pa ni res. Stroka vpije, da je kurilna vrednost lignita enaka odpadkom na bližnjem odlagališču. Stroka vpije, da je zato TEŠ6b ekonomsko že v osnovi zavožena.

 2. še tole: zadnjič sem bil na predavanju p.Cestnika, ko je govoril Slomškov pregovor:
  Dobra šola dobri časi, slaba šola slabi časi. Mi smo v slabih časih ( ki se še poglabljajo), ker je naša šola opravila v zadnjih desetletjih zelo negativn vzgojno delo.

  Že na Zahodu se je v šolah ( ne na privatnih, na državnih seveda) pojavila ideologija POPUŠČANJA, DOPUŠČANJA otroku, pedocentričnost, PERMISIVNOST. Zagovarjali so jo v 90% vsi humanistični strokovnjaki od pedagogov, psihologov, le duhovniki in teologi so malce težko to zagovarjali, ker je sveto pismo preveč realistično in kaže na sadove razvajenosti.

  Danes v času potrošništva v Sloveniji, ko se vsi hočemo prikopati do denarja in večina na hiter način ( kriminalen) pa uspejo tisti, ki nimajo nič vzgojnih norm, nič pravil, debbelo kožo: PSIHOPATI.

  Popustljiva vzgoja zadnjih 50 let + tekmovalnost = psihopatske osebe

  Že dolgo trdim, da je večina državljanov Slovenije psihopatov. To so postali po dolgotrajnem pranju možganov v komunistični državi.

  Smešno mi je gledati kako danes državni pedagogi in psihologi počasi v medijih začenjajo kritizrati permisivno vzgojo in razvajenost, še 20 let nazaj pa so se Žoržu vsi kolektivistično posmehovali in ga dajali v nič, ko je odkrival njihove gromozanske napake na živem telesu družbe ( SS dr.Mengele)

Comments are closed.